..::Wawa Yusoff::..: ..::Peringatan untuk Isteri : Redha Suami = Redha Allah::..

Monday, June 2, 2014

..::Peringatan untuk Isteri : Redha Suami = Redha Allah::..

 1.  Wanita yang menguli tepung dan gandum dengan Bismillah, Allah akan berkahkan rezekinya.
 2. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai di Baitullah.
 3. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya, akan tertutup pintu Neraka dan terbuka pintu-pintu Surga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki tanpa dihisab.
 4.  Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan direkannya (serta menjaga shalat dan puasa).
 5. Perempuan apabila Shalat 5 waktu, puasa Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu Surga mana saja yang dia kehendaki.
 6. Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.
 7. Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun Shalat.
 8. Aisyah ra berkata “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda, “Suaminya”. “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah “Ibunya”.
 9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam Surga terlebih dahulu daripada suaminya (10.000 tahun).
 10. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat istrinya dengan kasih sayang, akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.
 11. Jika wanita memijit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas, jika wanita memijit suami bila disuruh akan mendapatkan pahala 7 tola perak.
 12. Wanita yang meninggal dunia dengan keridhoan suaminya akan memasuki Surga.
 13. Jika suami mengajarkan istrinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadah.
 14. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk Surga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70.000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam Surga dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

Allahualam
Peringatan ni untuk diri aku.. Aku pun tak terlepas bertikam lidah, bermasam muka dengan mirzal, lumrah la kan hidup berumahtangga. aku bukanlah semulia siti khadijah dan aku takkan mampu menjdi seperti dia. Tapi aku nak sangat jadi seperti dia. Aku cuma tergerak nak share info ni yg aku rasa perlu untuk kita wanita ni tau. Kunci nya adalah IKHLAS. 

Kalau kita dapat redha suami, maka kita akan peroleh Redha Allah.

In shaa allah... Amin..

ko ingat aku tak takut kalau mirzal masam muka dengan aku??? 
Mati x sempat minta maaf, tak cium bau syurga tau tak!


1 comment:

Aeen said...

thanks for share wawa...peringatan utk diri sndri gak..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...