..::Wawa Yusoff::..: ..::Homemade Shellout mudah::..

Thursday, May 17, 2018

..::Homemade Shellout mudah::..

💜ASSALAMUALAIKUM💜

Ok, i lost my skill in writing. huhu. ku rindu menulis. well, lebih kepada merapu merepek je kat sini. ahaha! sokay, my blog, my platform untuk merapu. khennn 😜

so, in kelmarin. baru nak warm-up balik menulis kat sini. so pilih topik pasal shellout ni lah. walhal besepah lagi cerita nak kena tulis ni. huhuhu. 

Balik kerja tergerak nak singgah kedai belakang rumah tu. sekali bukak kotak-kotak ikan, weyy.. meriah seafood. udang gemok2. so terus terfikir shellout jela senang dan sedap dan cepat.


so, let me share dengan korang cara masak yang paling senang pasal shell out ni, bahan tak banyak dan step pun tak banyak. yang penting sedap sangat. 

1st step, of course bersihkan segala lah, siang mana yang patut. ketam ni aku belah 2. cengekerang aku tak goreng. tapi kalau nak look nice dalam gambar, sila goreng, aku malas buat kerja yang sia-sia. aku nak makan je. ahahaha. Udang aku cuma buang kepala.

Jangan mintak kakak tulis resepi ikan goreng, kakak tak rasa reader kakak looser tahap itu.



🍤Resepi Udang Buttermilk🍤


Butter sesudu
Udang
carrot, kobis bunga atau ikut lah sayur yang korang suka
*Bawang putih 5 ulas -cincang halus
*cili api 3 biji - penyekkan aje dengan pisau
*daun kari setangkai
susu cair
garam

Cara-cara
api perlahan, panaskan butter. tumis smua bahan (*)
dah naik bau, dah elok masak semua, masukkan setengah cawan susu cair. Kacau perlahan, masukkan sayur, udang,kacau rata, boh garam sikit ikut rasa. biar didih sikit dan kacau perlahan. siap. jangan masak lama sangat nnt susu hangit.

Resepi Chili Crab Senang Yakmat!


Ketam 3 ekor (potong 2)
*Bawang besar 1 biji
*bawang putih 5 ulas
*cili kering 5 tangkai (gunting dan basuh)
*Serai sebatang
*belacan dalam se'inci kot. agak2.
kicap
garam
gula
telur biasa/telur masin 1 biji

Cara-cara
Kisar semua bahan (*) dan tumis
dah elok naik bau masukkan kicap, garam, gula, bila rasa dah ok masukkan telur. dan kacau cepat2 bagi hancur. Dah ok semua masukkan ketam dan gaul rata. kalau rasa kering sangat tambah air pastu adjust balik garam. aku tak guna telur masin sebab lupa nak beli. keh3. rupanya pakai telur biasa lagi sedap. lemak 👍👍👍

sempoi kan? aku kalau bab masak takde susah2 asal kena kat tekak, sudah.

|
|
|
|
|
|
V


LICIN 💖


Facebook : Element Organik
Instagram : @elementorganik

Young Living Malaysia
Young Living Selangor

3 comments:

aizamia 3 said...

Dah lama tak ber shell out di rumah.. ;)

Saya Gja said...

sedap ni, tq sebab share resepi.

✿Cik Cappuccino Latte ✿ said...

nampak sedap ni .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...