..::Wawa Yusoff::..: ..::Hijabista Terikini dan Tudung Wanita Malaysia::..

Monday, August 1, 2016

..::Hijabista Terikini dan Tudung Wanita Malaysia::..

.ASSALAMUALAIKUM.

hai korang. memasing banyak sembang pasl raya kan? biasalah #rayakansebulan. hehe. Aku kan, ralit tengok pakaian korang time raya ni. kalau tudung atau shawl tu dah memacam gaya lilit dah. Aku tak reti sangat melilit shawl. Kalau pakai bawal pon pin tengah cam biasa je yang selalu aku buat. Kalau shawl pulak sekali lilit je sudah. hehe

Jadilah. sesekali mak anak 2 ni melilit shawl. ni pon time jamuan raya kat office. hehe

Sekarang ni ade memacam fesyen tudung kan? pandai dengan tidak jela nak pakainya. Merata sekarang orang jual tudung. Kalau kat zalora tu, search jela brand tudung ape yang korang nak. memang ade je. Tak payah pegi mall. jimat duit minyak. hehe



Tudung adalah satu item yang sangat penting buat wanita Islam. Ini kerana menutup aurat adalah wajib bagi Muslimah dan memakai tudung memberikan ruang bagi mereka untuk menerapkan ajaran agama untuk dipraktikkan. Namun bagi wanita di Malaysia pemakaian tudung atau hijab tidak membataskan mereka untuk bergaya. Ini kerana dengan pemilihan corak, warna dan rekaan yang sesuai ianya dapat menambahkan keserian kepada si pemakai.



Ini mungkin kerana golongan wanita yang berhijab semakin gemar bergaya dan mengikut arus fesyen terkini. Mereka semakin menonjol dalam dunia fesyen di Malaysia dan penglibatan mereka memberi kesan yang agak besar bagi pencinta serta pereka fesyen tanah air. Tambahan pula sentuhan moden yang diberikan kepada koleksi tudung hijabista style terkini memberikan lebih banyak pilihan kepada pengguna. 



In our local fashion industry, hijab is considered as one of the most popular head accessories among the fashion lovers. It is because the industry is being dominated by the latest Muslimah fashion trend as we can see over the past years where a growing community of Muslimah fashion bloggers and hijabista in Malaysia.

This has totally changed the idea of how to infuse the modern lifestyle into the core of what it means to be a modern Muslimah. The media used to portray Muslimah as shrouded in pitch black robes and full covered from head to toe, feeding the stereotype idea that modern lifestyle, fashion and the religion itself could not mix. However this is when all those popular Muslimah fashion blogs prove them wrong with huge impact on the internet like no one has ever seen before. 

Tapi kan, kalau dah kata Hijaista tu. tudung bawal 4 segi pon pandai di lilit - lilit nye. huhuhu.

 Tarraaa...!! comey jerrrr :)


So, korang. raya masih berbaki. mana yang tak jumpa tudung nak matcing - matching dengan baju boleh laju - laju tengok kat Zalora ni ha. 

till then... Selamat Ber'hijabista..! 


3 comments:

Yana MIB said...

aku pn tak reti nak melilit...kdg pakai jugak la shawl..tp instant shawl je lah yg mampu takat ni...klu nak manual lilit bising laki lama nau ngadap cermin...hahaha

Normi Nieza said...

cantik..:)

Liyana said...

Cantik la wawa. Sesuai sgt gaya gitu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...