..::Wawa Yusoff::..: ..::Pengalaman Potty Train::..

Monday, June 8, 2015

..::Pengalaman Potty Train::..

Assalamualaikum

So far, elman mikhael boleh dikatakan diaper free. yay!
Perjalanan dan pengalaman nak potty train kael ni x susah mana pon lah pada aku, mungkin sebab aku start kael masa 2y++ walaupon on-off tapi dia dah faham sikit2 perasaan "berangin" tanpa diaper tu. hek3. Masa kael nak masuk 3yr aku dgn mirzal mmg nak kasi train habis2 untuk diaper free



Kael cakap x jelas lagi, org kata klu nak ajar diaper free ni masa dia dah pandai cakap lagi senang.. pengalaman aku bukan gitu lah.. sbb anak2 ni dia belajar melalui "action" kebanyakkan nya kan.. So dalam pada bahasa italy yang masih digunakan oleh kael kami teruskan je potty train dia. Kami mula dengan hari weekdays je, tak tunggu weekend pon.. balik sekolah je tanggalkan diaper dia dan biar pakai seluar je. 


Kerap bagitau dia "kael.. ni no pampers, kael cing sini (tunjuk toilet) dia pon jawab "k...cing ni" kemain kondifen benor gayanya.. heheh. mula2 tu terlepas jugak time tgk tv sbb dia belum pandai nak beza dan tahan kencing.. 1st weekend potty train dia terus sukses! pagi2 ajak dia ke toilet, mandi terus tak pakai diaper, dia ckp nak cing.. cepat2 bwk ke toilet, sekali petang tu aku tgh ngemas tetibe nampak budak botak lalu senyap je masuk toilet dah tak pakai seluar tengah elok cangkung pee.. hehehe. comel je. mak-mak kan... tgk anak buang air sendiri pon rasa comel.. :p



2 minggu kami train dia kat rumah without diaper baru berani nak mintak tolong kat sekolah supaya tlg train sekali.. yelah.. kang anak belum sukses dah suruh orang lain ajar besepah kat sekolah kang kesian pulak diorang nak ngemas... 1st week dia diaper free kat sekolah respon dari pengasuh ok, dia pegi toilet sendiri, cuci sendiri.. tapi biasanya kalau dia masuk toilet kena panggil keluar sebab gemar sangat main air.. -,- memanglah kat sekolah pon ade jugak terlepas2 tapi pengasuh kata ok je.. tak teruk sangat..

buat masa ni, tidur malam je aku pakai kan diaper, tp sedang merancang utk pakai kan training pants je malam2 sbb kael jenis tak kencing pon time tido, ade pon kadang 2,3 cuit je.. membazir pulak pakaikan diaper..CD dia mmg sah2 la tak muat dah..

so.. itu jela cerita potty train aku utk anak pertama.. hehe. nak wean-off susah, org lain senang tapi Allah mudah kan aku pulak untuk potty training dia.. cuma baru-baru ni dia ade buat hal sikit yak tabur. yg tu cerita lain.. urut dada lebih sikit mak dia kalau nak cerita bab tu.

pen off, bye.

**********************************************************
"Modern Solution to Modern Problem"
Pengedar Shaklee Sg.Buloh [LINK]

1 comment:

safurara said...

tahniah kael! princess belum lg.sbb mak apak x sedia, anak dh mmg mcm xnk pakai.hmmm nt lah nak yeee.hehe