..::Wawa Yusoff::..: ..::Alahan mengandung::..

Monday, June 1, 2015

..::Alahan mengandung::..

Assalamualaikum

atau morning sickness, mcm aku all day long sickness 
Entry bukan mengeluh. sekadar becerita dan berkongsi rasa, mungkin ramai lagi kat luar sana yang nasib lebih kurang sama, jadi marilah kita duduk bercerita. ngeh2


aku mengandung tak mcm org lain, rezeki alahan aku hebat sangat2. kalau org lain mungkin 3-4 bulan pertama je teruk lepas tu dah ok pegi keje cecantik, jenjalan mall pegang2 tgn, shopping pon hati tenang. Tapi bukan aku.... bukan... 

Masa kael pon pernah aku kongsikan ragam mengandung aku yg mabuk 9 bulan tu [LINK]. hebat kan? org kata biasanya anak kedua lebih mudah dan kurang alah nye... ternyata tidak pada aku (buat masa ni) adik kael ni, awal2 lagi dia dah tunjuk kewujudan dia dlm tummy mommy, melepek la mommy dia kerja kan. MC ntah berapa hari, tu belum kira lagi membuta kat office sbb tak terlayan sickness, duduk dlm toilet lelama.. Nak buat mcm mana.. Allah sayang lebih... hehehe 

Kalau baju pulak sama je dgn kael dulu, asal cukup pakai aku nak pegi opis sudah. janji aku punch in tepat pada waktunya. pernah haritu tak larat sangat, nak iron baju memang tidak lah, sarung baju polkadot biru putih sarung pulak tudung biru bunga2 merah. tak ke dah mcm skirting meja begerak je aku ni? lantak.

ramai yg alahan tak teruk, ade yg takde alahan langsung, enjoy je time ngandong, tau2 perut dah besar, bersalin.. allah... seronoknya.. jangan pernah membandingkan mabuk org dengan mabuk korang. rezeki masing2, nasib masing2, bersyukur lah ujian allah bagi kat korang ringan2.. membawak budak senang.. takde siapa nak muntah, takde siapa nak warded masuk drip, xde.. aku sendiri klu boleh nak ngandung cecantik mcm dlm majalah tu, senyum je... lawa je.. wangi je... tapi hormon aku bukan begitu



Hormon prengnant aku lain mcm sikit, jerawat besepah, kulit muka aku nampak hitam/gelap dari biasa, kaki aku selalu gatal-gatal memang buruk la naik parut, stretch mark aku pulak agak jelas di peha, bukan kat perut. Hari-hari aku tak seindah biasa, nak bersembang pon aku boleh muntah, tido malam aku tak lena, sakit pinggang aku awal2 dah start.. Tapi aku ok je.. just nak cerita je dgn korang alahan aku.. Esok ok lah ni.. 


**********************************************************
"Modern Solution to Modern Problem"
Pengedar Shaklee Sg.Buloh [LINK]

2 comments:

Siti Nursyamimi said...

kita spesis yang sama lah wa..
aku time yaya 8 bln alahan..
kali ni pn sama..
mmg p ofis pakai asal boleh je..
lantak r pe orang nk ckp..hahaha..

Chekgu Azrine said...

Semoga dipermudahkan perjalanan sis ye.rezki memasing la kan..xblh nk bdg dgn org.mcm akk 4 anak.lain ragam mabuknya..huhu