..::Wawa Yusoff::..: ..::2nd pregnancy : Sakit Pinggan Ibu Mengandung::..

Monday, June 8, 2015

..::2nd pregnancy : Sakit Pinggan Ibu Mengandung::..

Assalamualaikum

Khamis, jumaat last week aku kena sakit pinggang ya allah tak tau nak kata mcm mana.
Sebelum tu aku dah rasa sikit2 tapi just anggap normal jela.. mak yong kan.. ape nak heran kan kalau sakit pinggang sakit badan segala ni.. Tapi rabu aku dah start rasa sakit yg semacam, Khamis pagi lagi lah sakit melampau. sampai tak boleh nak duduk, alas la kusyen bantal segala.. mencucuk-cucuk rasa nya.. mcm nak sesak napas tanggung sakit



Wat lek lagi.. tahan lagi sampai tengahari dapat baring lelap mata rasa lega. bangun dah ok. pegi solat dan makan semua... duduk balik depan PC dalam setengah jam gitu dia punya mencucuk la... nak balik je rasa! memandangkan dah hujung2 hari bekerja ku tahan.. tahan.. aku pikir mungkin kesan muntah2 aku yang teruk memang tarik urat perut urat pinggang segala.. nak sapu minyak angin aku tak berani..

Benda2 gini kalau cerita dengan orang pon x guna.. orang akan kata normal.. biasa.. ngandong... memang gini... Tapi kan, kita kenal badan kita, mesti kita akan tau biasa atau ke tidak bila sesuatu tu jadi kat kita.. Betul tak??? Aku ni memang jenis "malas" sikit nak dengar org cakap sebab aku lagi kenal dan yakin dengan badan sendiri.. Jumaat... ku serah diri ke klinik.. Aku punya sakit pinggang ni dah tahap gigil bisa2 badan tau... tiba2 nanti aku rasa sejuk sangat2..


Sebenarnya aku pernah kena sakit gini masa ngandongkan kael 4 bulan, masa ni aku tahap x boleh jalan tau.. terutama menjelang petang bila sampai rumah dari balik kerja, mungkin sebab badan dan pinggang terlalu penat aku x tau.. tapi aku memang dah tahap merangkak kat rumah. Nak gerak bangun dari tilam pon tahap leleh air mata. masa tu memang bergantung sepenuhnya kat mirzal. So aku cakap kat doctor, aku takut benda tu jadi lagi.. sakit giler kot. Aku pernah jumpa doctor swasta, perempuan.. dia kata normal sebab ngandong.. tulang pelvis nak kembang. masa tu pulak aku anak 1st jahil lagi bab2 sakit ni. kahkah!

Malam tu aku jumpa doctor lelaki. Dan dia kata tak normal untuk aku rasa sakit begitu sebab baby terlalu kecik. Logik nya kalau nak sakit gini 6-7 bulan. ye, aku sendiri boleh pikir logic benda tu dan aku setuju dengan dia. Dan dia suggest untuk aku ke orthopedic takut sakit ni sebenarnye effect pada tulang belakang aku (scary kot.. huhu) aku terus cakap saya tak pernah jatuh, tak pernah accident. Dia soal balik...... 

Doktor : SPORT?? 
ngah..ngah..ngah.. tesengeh2 aku nak menjawab.. 
Aku : ade doctor.. ade.. pernah jatuh pon sebelum ni.. tapi masa sekolah2 dulu la.... masa kerja2 gini ade sekali je kot jatuh...
Doktor : Terduduk? punggung jatuh dulu....?
Aku : Ade... 2 kali.. masa sekolah. Lagi pon baru2 ni  tak tau pregnant pon saya ade main jugak tournament masa tu.. kesan nya sekarang??
Doktor : Ye... ini lah kesan-kesan nya... awak ade kebas?? Kalau ade rasa kebas yang kerap kat kaki tolong pergi hospital segera..

lepas pada tu ade macam2 yang aku tanya, soalan-soalan bodoh pasal minyak angin dan koyok pon aku tanya boleh pakai ke tak.. kehkehkeh. Tak rugi jadi bodoh untuk sesuatu kebaikan.


Aku dibekalkan Koyok ni, khas untuk backpain dan sakit sendi. sesuai untuk orang ngandong sebab xde rasa ape panas or berangin ke.. just resapan ubat dan pelega sahaja. Aku jugak dibekalkan cream yang sangatttt sejuk dan menyamankan... Minyak angin dibolehkan untuk sapu di belakang dan sekitar pinggang BUKAN DI PERUT.

Dan disebabkan ngandong, jadi kalau pergi orthopaedic pon x membantu sangat sebab nak X-ray pon x boleh,pain killer pon x boleh.. jadi doctor cuma boleh sarankan aku untuk amik Paracetamol sahaja sebagai pelega, which is sampai sekarang pon aku tak amik lagi (taknak) Oleh kerana dah tau sikit2 kemungkinan masalah aku ni adalah pada tulang/sendri.. nak urut pon x boleh, so... Ostematrix dan Omega Guard sahaja yang baik untuk kesihatan dan keselamatan tulang dan sendi mak yong ni.. 

Doakan aku sentiasa sihat ye..

**********************************************************
"Modern Solution to Modern Problem"
Pengedar Shaklee Sg.Buloh [LINK]

2 comments:

Yana MIB said...

aku kalau sakit pinggang belasah je sapu minyak angin...mtk laki urutkan pinggang...x usik perut pun..bhgn pinggang je..nk dibiar sakittttt...so sambil sapu minyak angin doa baby okayy...huhu alhamdulillah lega lepas urut...x efek baby pun...hihi
aku ni lagi ler dulu czer amek epidural...mmg stress pinggang...kdg otot bwh perut cramp²...doc x bg dukung² zafirah dah..riba dlm kereta pun jangan...sian kaklong tu T__T

take care wa! jom lah harungi peknen anak kedua dgn tabah...ewahh! :p

Chekgu Azrine said...

Alahai.kesiannya kat sis..
Cepat smbuh ye sis..
Tula kalau dh sakit lain mcm rasanya bkn normal sakit pinggang org ngandung kan..