..::Wawa Yusoff::..: ..::Progress : Wean-Off::..

Thursday, January 22, 2015

..::Progress : Wean-Off::..

Not a big a deal kan?? Putus susu je pon... 
Bagi mak2 yg jiwa sentimental mcm aku ni (kot) memang terkesan sangat2 sampai rasa nak nangis mcm anak tu nak masuk asrama dah 
Sungguh la wey... sedih kot. anak yg ngempeng tido dengan kita tibe2 kita kena kentalkan jiwa utk tgk dia tido sendiri.

Sharing sikit... my experience yg tak seberapa..
bagi aku.. wean off... SUSAH!! ahahahaha. Rezeki dan nasib aku tidak semudah yg lain bila tibe nak wean-off. Dah mcm2 kekdah aku guna, dari kekdah psycho sampai lah kekdah tradisional yg letak mcm2 benda tu. Please jangan kecam aku 

Tapi tula kan.... org kata ape2 benda pon allah lebih tahu. dan nak wean-off ni IBU dan ANAK kena bersedia sepenuhnya, SUAMI juga perlu beri izin dan bersedia untuk bekerjasama. 
Selepas kekdah psycho tak berjaya aku guna la kekdah tradisional pulak.. 

Kopi

Jaddam

Akar Bakawali (Pahit gile)

dan..... semuanya pon tak berkesan!!
Sebabnyaaa......... Dan dalam hal ni, takde sorang pon antara kami yg berjaya untuk BERSEDIA. muahahahaha. Yang aku ni niat je lebih, tapi bila tgk kan kael tegedik2 depan mata, nangis2 mintak, buat muka comel i is tidak tahan. hehehe. lepas tu pulak pada awal nya aku tak pandai pujuk kael kalau dia nangis gunakan kekdah lain selain ngempeng. memang biasa nya kalau dia nangis je aku ngempeng dia, terus senyap. silap2 boleh tido. pastu kael pulak mmg nampak sangat tak ready. dan yg paling tak memberi kerjasama si mirzal la, tak boleh lah aku nak kental jiwa sikit supaya tak bagi budak ni ngempeng, asal si kael nangis je mesti dia yg tak tahan syahdu tgk dan keluarlah ayat seperti "bagi jelah intan....." "kesian anak tu... nanti2 lah ajar..." Blerrgghhhhh....!!!

Start januari 2015, aku nekad dah ni... mirzal pon slowly aku pesan utk selalu cakap kat kael dah besar, suruh tolong halang sama2, at the 1st place memang susah sebenarnye, tp semuanya kena slow2 la.. sejak kael demam last 2 weeks, aku tgk dia boleh lelap sendiri.. mula2 siang je... tapi bila dia dah sihat haritu kejap makin taknak berenggang. malam2 aku x boleh tido sebab susu dah sikit so dia x puas begayut. x kenyang.. sampai lah ade 1 malam tu aku aku rasa RIMAS yang sangat2. sampai kan aku marah dia dan tak bagi dia langsung. mmg 1 malam tu dia menjerit sakan. aku lelap pukul 4.30 am melayan kan kerenah dia. Tp masa ni memang aku dah cukup ready dari segi mental. walauponnnnnnn.... memang mlm tu hilang sabar jugak la tgk dia menangis meronta mcm kan hape....


at the end.... semuanya dipermudahkan... . Dia boleh terima untuk minum susu fm sebelum tido, dia dah boleh terima tido dengan ayah dia kalau mommy bizi buat kerja, dia bangun tgh2 malam mintak air kosong je, so mommy dgn ayah xde susah2 buat susu

Memang jiwa mak kena kental... Yela, siapa sanggup tgk anak nangis kuat2 sampai xde suara gitu.. tapi untuk kebaikan kami jugak... tahun ni dia dah 3 tahun dah oiii... dah bujang! so, memang tiba masa untuk stop. last week bila tgk dia masih ade lagi "cobaan" mak aku advise letak garam 

Dan setakat harini....... garam jela yg berkesan untuk dia tolak sepenuhnya.. dan semalam aku try saje offer dia sendiri yg reject, "nanak! tak dap.. wek"  tapi kadang malam2 dalam pukul 4.00 - 5.00 pagi tu dia bangun, aku tak sedar, dia pon tak sedar mmg nyumbat jugak la.. xpe, pelan2.. aku pon still engorge lagi ni... 

**********************************************************
"Modern Solution to Modern Problem"
Pengedar Shaklee Sg.Buloh [LINK]

5 comments:

nadiah hanum said...

Bukan senang nak wean off kan...neway tahniah yer...;)

Fiza Rahman said...

Akk masih BF qhalif. Lagi nak wean off lagi galak dia nak nyusu. Ntah bila nak benti pon tak tau lah.

rEizWaNie said...

hala hala .. sama la wa ..lg la now wanie da preggy 2nd baby ... tp dina masih mintak ngempeng . kadang sbb kesian , kadang tak thn sbb dia mengamuk yg bukan2 .. herghhh .. sblm mama tukar jadi hijau .. baik bg je . aman dunia . kalu tak kang ngn ayah2 sekali kena marah . hahaha

Liyana said...

Wa.. kita sama... masing2 belum sedia lg nak wean off. Berazam kemain tp belum berjaya lg. Huwarghh... kena buat gak nih 😂

Azian Elias said...

INSYALLAH boleh kan.. at first mmg susah..
Now anak2 dah besar, teringat2 pulak masa dulu tu.