..::Wawa Yusoff::..: ..::Virusessssss::..

Tuesday, August 19, 2014

..::Virusessssss::..

Risau. Takut. Sedih. Bekecamuk. Beserabut semua ade untuk perasaan hari selasa. Elman mikhael start muntah2 12.30 am-4.30 non stop every half an hour. So ofcoz mak dgn apak nye pun besengkang mata. Bepindah randah tempat tido kami. Start elman muntah selambak atas katil, pindah tdo kat ruang tamu, muntah lagi atas selimut, tdo gonjeng kesejukkan mak nye pastu muntah lagi atas toto pulak.. Lap cepat2 dan alaskan dengan selimut ayah dia pulak. 4.30 am kepala masing2 dah tingtong. Elman mikhael beransur lega.

Start 7.45 am dia dah start cirit birit.. OmG.. Mommy dah tak keruan.. Sympton rota virus dah menampak kan tanda.. Seharian menguruskan si anak yg cirit dan muntah non stop. Kesian. Sgt kesian. 5.30 pm - 7.30 pm kat hospital sg.buloh. Doktor kata elman bebas rota virus tetapi masih lagi jangkitan virus tp bukan rota. Agak lega. Aku sgt risau klu kena rota virus lagi. Cukuplah sekali aku tgk dia suffer warded causes of rota virus masa bulan 2 haritu.

11.44 pm elman masih lagi cirit birit. Muntah kali terakhir pukul 9.30 pm. Dia dah mau mkn ayam goreng. Sejak dr pg dia x mau mkn, x mau minum, x mau susu. Dia dah mau mkn ayam kepsi seketul besar dah cukup aku lega. Mlm ni bekampung kat rumah mak. Minta tlg mak jaga dia esok aku kerja.

Tau x korang yg muntah2 dan cirit birit yg disebabkan virus boleh bejangkit?? Ok. Ni aku bagitau. Ye. BoLeh bejangkit. Jangkitan boleh dtg dr udara, sentuhan, makanan atau air. So  sebab tu aku tak letak elman kat umi liza klu dia kena cirit or muntah2. Aku x nak anak ngasuh lain pulak yg kena.

Org tua mcm kita pun boleh bejangkit tau. Jadi selepas uruskan anak2 yg muntah dan cirit ni segera bersihkan kawasan yg terkena kesan2 kotor tu dan segera bersihkan diri terutama tangan. Pastikan diapers yg cirit tu dibubgkus dengan plastik dan ikat sebelum buang ke dlm tong sampah.

Aku menulis melaui pengalaman dan pengajaran dan aku harap korang amik situasi aku sebagai pembelajaran utk jaga kesihatan anak2 dan keluarga.

11.51 pm.
Good night ♥♥

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...