..::Wawa Yusoff::..: ..::Salam Ramadhan::..

Monday, June 30, 2014

..::Salam Ramadhan::..


Alhamdulillah.. Masuk hari ke-2 ramadhan. Memula ingat tak dapat kihkihkih :)
Bermula lah rutin 7.30 am - 4.30 pm.
yg bestnye masuk 7.30 ni aku tak hadap jem langsung. dan balik awal sempat ber'aksi di dapur.
Ini kalau makan lauk bazar jugak haruslah kena perli dengan engkorang kan?

semalam sempat menyopping beli lauk sikit2,
hari sabtu aku sempat blend bawang besar, bwg putih, cili. Ni semua bahan asas utk masak. balik rumah tumis semua2 yg dah dikisar tu, xde lah buang masa nak mengupas bagaikan.

Ayam semalam pun aku dah potong siap2 ikut size masakan. Masuk kan dalam plastik dan tulis siap2 ayam tu utk masak ape. Macam semalam sekor ayam aku dapat jadikan 5 lauk :-
1) Masak merah/masak madu
2) Masak Kicap
3) Gulai lemak (semalam dah buat)
4) Goreng biasa
5)Goreng rempah

Silap tak amik gambar. klu tak bleh share ngan korang. Satu yg senangnye aku tak payah haru pk ayam tu nak masak ape, bukak2 fridge tgk dah bertulis. hehe. dan Tips kenapa aku asingkan dalam plastik siap2 supaya senang nak cairkan, xdelah setiap kali nak masak tu korang kena cairkan semua ayam pastu masuk balik dalam peti ais yg mana tak masak. Ayam pun hilang zat klu mcm tu.

sekurang2 nye ade 1 lauk dan masak nasik pun dah cukup ok la kan. xdelah semua pun kita nak membeli. Tp menu ayam tu seminggu sekali jela, klu hari2 makan ayam mmg tak boleh terima tekak. hehe. Ptg ni plan nak makan nasik goreng made by mirzal dengan air soya je kot. klu ade kebab lagi sedap.

Nah kau... tetengahari buta aku update menu berbuka... LOL :D

1 comment:

Aty_Fared said...

salama ramadhan dan slamat berpuasa wawa.. :) senang buat macam tu.. akak biasa buat camtu gak.. tapi awal ramadhan ritu..beli stock barang ayam ikan udang smua..tak muat petia ais..!! ayam 3 ekor.. cr bayangkan peti ais akak yang kecik itu akak kene asing2 kan.. huwaaaa..mencabar tau nak susun bekas.. heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...