..::Wawa Yusoff::..: ..::Our 2 years Breastfeeding Journey::..

Tuesday, April 29, 2014

..::Our 2 years Breastfeeding Journey::..


Ye, itu topik utama entry harini.

Nak update pasal majlis gambar nye kat abg ipar lagi. Kat aku sekeping gambar pun xde. Maklumlah, I is kesibukkan melayan tetamu dan birthday boy. hehe

Bento? [LINK] susah mau kata.. lately jd liat dan feel tu mcm tiba2 hilang. jgn kata feel nak berbento je, feel nak membeli pun hilang.. dulu pantang nampak terus nak beli. skrg ni klu nampak pun ala2 pandang sebelah mata je.. tak pasti kenapa.


Berbalik kepada topik? Jawapan yg boleh dibagi adalah... Masih belum berjaya. Mcm mana nak berjaya klu usaha pun tidak ada?? ngeh3. Alhamdulillah complete 2 years breastfeeding si budak cendawan dan nikmat yg susah utk ditafsirkan. Syukur, aku tak struggle pun utk menyusukan dia sebab Allah bagi kami rezeki susu yg cukup. Walaupun aku stop pump pada usia nya 1 tahun 2 bulan tp aku masih lagi direct feed si bulat sampailah ke hari ini :)

Aku dgn Mirzal mmg ade jugak sembang2 pasal wean off ni tp Allah masih belum izinkan kot.. Susu aku masih byk, masih rasa berat dan masih lagi rasa bengkak klu pukul 6.00 tak jumpe lagi si kecik tu. Haritu ade jugak guna kekdah sembang2 dan cakap2 dengan dia.. "nenen dah habis la.. minum susu la kael..." Respon??? Melentik2 badan atas katil tanda protes -,-

Secara psikologi aku pernah try jugak mcm melengah2 kan tu... tp mcm x berjaya jugak. Tapi kan sebenarnya aku lebih kalah dengan perasaan.. hahaha. Aku rasa semua yg berusaha utk wean off akan paham perasaan tu. Feel menyusukan tu adalah yg paling tenang sekali.

Masalah aku skrg ni adalah kael tak suka minum susu. dah 2 kali tukar susu tp masih dia x berapa sangat minum. dah kalau dia taknak berbotol mcm mana pulak nak dpt nutrisi dari susu klu aku wean off kan?? Kael suka minum air kosong lebih dari susu. dia boleh begayut dgn botol straw air kosong dia compare dgn susu. Tp dia jugak suka minum susu dutch lady putih yg kotak tu. Hurmn, pasti sesuatu akan diusahakan.

Ramai kwn2 ku yg success wean off dengan mudah dan pandai saiko anak. Seronok pulak aku dengar. syok la tido malam korang kan... muehehehe :D 

7 comments:

Fiza Rahman said...

http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com/2014/04/anon-tanya-saya-jawab-petua-weaning-off.html

Entry akk smalam ☺☺

Qhalif still BF. Tak tau mcm mana nak wean off. Memang tak sampai hati sebenarnya. Klo ikut abg dia dulu, 2 thn 8 bln baru stop.

eray ayang said...

tahniah, perasaan nikmat tu hanya ibu-ibu yang susukan je tahu. bila pandang anak, kita tahu, mengalir susu ibu dalam badan dia

Chekgu Azrine said...

Kita punya prob is samala sis..
Aish pun dah cmpur susu.
But kt umh xminum lgsg fm..
Xnak lgsg..
Jenuh buat..botol pun xmo..
Alahai

MimahAjil said...

Alhamdulillah ade lagi rezeki untuk Kael...tapi kalau Kael minum susu kotak dutch lady,makan calciyum...akak rase dia dah ok tu dari Wa suruh dia minum susu tepung.pendapat doposen akk je ni....apepn syukur susu Wa masih byk....untung Kael

Mommy_Cha said...

aku belom stop nenen kayla setiap mlm!
pffttttt.
sakit belakang tidak terkira wei!
sabo jela.
errr takpe still ade rezki aku akan tetap susukan dia.
alhamdulillah!

Amal Salleh said...

huu mesti macam sayu kan wa huuu~

Maria Yusoff said...

Alhamdulillah kerana rezeki elman masih ada.

bila time yg sesuai nk wean off?

1) bila mami & kael da mendapat kata sepakat.
2) bila mami & kael sudah ready.

Sedih? itu sudah pasti.

ini kisah mama & aina
http://mamnuyun.blogspot.com/2014/01/bercerai-la-sudah.html