..::Wawa Yusoff::..: ..::Buku Agama yang telah di Banned penerbitannya::..

Monday, April 14, 2014

..::Buku Agama yang telah di Banned penerbitannya::..


PLEASE...please...please... jangan cepat melatah ye.

ok, benda ni dah 2 minggu aku nak share tp asik terlupa, so bila dah teringat ni laju2 taip dan war-war kan. Jangan salah faham ye, aku cuma memaklumkan bahawa buku ini telah dilarang dab diberhentikan penerbitannya. Aku pun baru dapat tau last week masa ada pelancaran RDA kat Perpustakaan negara Malaysia. so kat booth bahan terlarang tu aku nampak la buku ni. Memula mcm terkejut jugak sbb aku pernag baca buku ni, tapi bila baca sebab musabab nya dan short discussion dengan kakak offiece mate lama yg lebih arif ttg ilmu agama baru aku faham..


Aku difahamkan buku ini diharamkan kerana Tiada hadith soheh yang boleh menyokong pergerakan - pergerakan yang dikatakan boleh dilakukan semasa solat. Waalahu'alam.

Tapi mcm yg aku baca solat dukung budak tu mmg mula2 query. Lepas tu masa bincang2 dengan kakak tu ada betul jugak dia kata, why not batal kan aje. Betul jugak. mcm aku dulu, dah masuk tahiyat akhir dah si kael kecik lagi dok rengek2 sikit je, ku diam kan lagi tapi dah masuk hujung2 tu makin teruk dan jd tak khusyuk pulak solat. batalkan jela pujuk dia dulu. Lepas tu ada jugak yg tgh solat bukak pintu, matikan api dapur dan lain - lain yg tak terfikir  dek akal la kan.. Wallahua'alam.. 

Aku tak ariff langsung utk bidas semua ni.. cuma apa yg aku kongsikan adalah buku ini telah diharamkan kerana sebab musabab yang dinyatakan.. mcm aku pun TAK PERNAH berani untuk mengatakan BOLEH solat dukung anak, pegi tutup api dapur dan sebagainya kerana aku sendiri TAK YAKIN untuk buat mcm tu..

Tapi.... penulis buku ni ada nyatakan dia awal nya semua pergerakaan adalah bergantung pada keadaan, dan darurat..

Wallahua'alam...


9 comments:

Umi Qi said...

Mcm@ buku keluaran agama di pasaran kan...tp buku ni x penah tgk lg...if terjumpa mmg dh tau x leh belek2 dah ...thanks wa

DYatie said...

Thanks Wa.
Tapi bagi kite pun, kite prefer utk batalkan aje sembahyang sebab kite tak yakin.
Huhu.

mrs kayrul said...

pernah tengok buku nie dan pernah baca jugak...macam musykil jer, buku nie dah lama ada kat pasaran tapi sampai sekarang masih ada lgi dijual

Chekgu Azrine said...

Eh..mcm pelik je solat blh benti2..hmm..blm pnh dgr..huhu

Noraida Zafir Family's said...

Perkara ni kena tanya dgn ulamak 4mazhab atau ulamak hadith. Dlm ni x blh bincang sbb trlalu pnjang & blh menimbulkan fitnah

Amal Salleh said...

psl dukung ank mcm pnh tau.. tp bab bukak pintu n tutup api tu pon dlu mcm plik.. org pnh selak2 gk buku ni sbb pnh jg kdai buku dlu..

CikNaa said...

tq wawa! OOT, library uia ada dpt buku yg kulitnya dari ba alip ba ya tu.. mcm2 agenda yahudi ni kan..

humble.yat said...

tq wawa sebb info...:-)
baru tahu jugak..

MimahAjil said...

Nauzubillahiminzalik.....semoga iman kite masih terpelihara..Amin