..::Wawa Yusoff::..: ..::BF & FM::..

Monday, January 13, 2014

..::BF & FM::..


Baru selesai "mengerjakan" blog akak aku [LINK]
Buatkan background dgn header je pun..itupun dah bepinar mata. 
Dasar pemalas mmg mcm ni :p

harini nak story pasal buah hati jela. 

Si bulat Semakin bijak dan bijak dan bijak :)

Muhammad Elman Mikhael b. Mohd Mirzal, hampir 1 tahun 9 bulan umurnya.. Alhamdulillah.. perkembangan nya cukup baik, word nya semakin banyak, menyanyi pun dah pandai. Seronok layan dia!

Dan yang paling aku seronok kan sekarang adalah selera dia dah semakin bertambah! Kalau dulu dia sangat lah fussy eater. Kalau setakat nasi tu pandang sebelah mata je. Ikan pun x makan sgt. Sayur plak mkn carrot je. Asik2 aku kena masak pasta, spaghetti & macaroni. Mmg itu jela selera nya. Nak bg makan roti kemain payah. Biskut pun jarang2.

3,4 harini aku tgk kan kemain dia makan. Berselera! Mirzal pun terkejut. Selalu klu kami makan dia x heran pun. tp haritu masa ayah dia tgh makan dia boleh dtg sua mulut suruh suap. Berulang2 lagi. kemain suka. Lauk ikan keli ko..... Risau pulak aku. Sape2 ade info pasal bahaya ikan keli untuk anak2 kecil tolong share kat aku ye.

Hari sabtu plak sebelum keluar aku dah bg dia makan nasi kenyang2. Sampai je umah akak aku dia tgk sepupu dia tgh makan, dia ulur mulut lagi kat akak aku suruh suap. Tekejut aku dengan selera dia sekarang. bg makan ape pun tak tolak. Makin seronok aku nak masak :)

Dan sekarang ni aku tgh train dia botol kat rumah dan sikit2 dah berjaya! suka! Cuma aku pulak yg x berapa nak kuat. Syahdu pulak tgk dia baring sorang2 isap botol.. huhuhu

Semalam ke pasar shah alam, pertama kali aku bwk botol susu, susu dan air panas. OMG kagum nya rasa dgn mak2 yg bg FM. Rajin kan korang bwk semua tu. aku ni ha baru try je pon dah bising berat lah. susah la..hehehehehe

Semalam : pasar Karat : Shah Alam :)

macam tau je mommy nak berjalan. 6 pagi dia bangun. Layan kan jugak la tgk tv. lepas tu elok dah bersiap mandi semua dalam 7.30 gitu baru dia terpisat2 mengantuk. Kami nak keluar dah ni. Masuk je kereta dia segar layan movie kegemaran. Sampai lah ke pasar. Belikan dia nugget utk bg dia senyap dlm stroller + sarapan sekali. 3 ketul terus dia makan. Seronoknye la aku tgk. Perut dah kenyang, bagi dia minum air, terus dia susun badan. Nugget kat tgn, baring mengiring, ngantuk sangat gaya nye. 

Mommy : Kael ngantuk ke? Bagi mommy nugget tu boleh? Awak tido ye...

Terus dia bagi nugget dan sambung ngiring, tutup mata. tido. Alahai.......senangnya! tak payah nenen pon...pandai bwk diri. Selesai. Lepas settle kat pasar kami singgah giant pulak. Lepak kat food court dgn parent and kakak2. masa ni dia tido lagi, pastu kejutkan la. Dia merengek sikit. Selalunya klu sumbat nenen dia ok la. Semalam aku nak bg dia taknak. Tanya lah nak botol ke? Aku tunjuk je botol dia amik... Dan semalam jugak adalah pertama kali nya aku membancuh susu di luar rumah.. Waahhhhh! kagum nye dgn diri sendiri! Suka2! 

Takdelah susah mana pon ber'FM ni. Klu selalu senang BF sbb tak payah bwk bekal tp kena prepare brg lain pulak. Nursing cover ke or baju yg sesuai atau pun gigih carik nursing room. Dari segi FM ni pulak yg aku rasa senang nya, ko bacnuh susu ko bg anak. Tak payah kalut carik nursing room kot anak menangis, mcm kael plak pesen klu minum mesti nak seluk, selak baju, tudung mak nye bagai. Agak ssh nak N.I.P. Dan semalam aku rasa, Ok, seronok jugak anak dah mau botol ni :)

AMARAN : Jangan Nak Hentam Aku Pasal BF atau FM


9 comments:

DYatie said...

Bf ke Fm ke sbnr ny msg2 ada cabarannya. Apa pun, semuanya yg kita buat adalah yg terbaik untuk anak2. InsyaAllah.

ayahmamilisa said...

bestnye tengok elman berselera makan..lisa skarang ni dalam fasa tanak makan..duhh..risau mikirnye..:(

amal salleh said...

lorhh same destinasi la smlm..
tp xdek rezki nk jmp huhu

~ NANA ~ said...

kalau BF ni byk kena consider kn? baju, tempat, mcm2 la lagi...ayish pon sama, kalau bf je pesen suka selak & meraba...huhu

BLuRpL3 said...

http://blurplediary.blogspot.com/

takpe, fm ke bf.. dua-dua memerlukan pengorbanan kan.. takpe, yg penting anak selera makan, in shaa Allah ok :)

Love Razila said...

HAHAHHA, sumpah x kondem, Wawa dah cuab yang terbaik kan...so yang selebihnya kita serah pada yang Maha Kuasa =)

Nadt said...

Good boy la kael..nadt gigih lg train saif botol kat umah.dia mnum ikut mood.xpenah lg bwk susu n air panas kluar. Klu kuar selalu bwk air kotak je, tu confirm dia mnum.wawa buh susu n air pns tu dlm beg ke sume? Nnt share la preparation berFM ke luar rumah cmne, isi dlm beg pe..termos ape..pelan2 nk belaja nih..

SyimaSyaz said...

memang... bagi i lah kan bf senang jugak.selak cuma bab usaha tu la. fm susah, kena bgn bancuh blabla..tu susah bagi i... haha...

kalau i gi jalan2, i prepare 1 botol susu yg dah siap bancuh panas sikit n letak dalam thermal bag. balik dari jalan baru bagi susu... malas la hai nak bawak termos, fm sume... lagi pn anak dah makan mcm2 kan.

Mommy_Cha said...

nak kondem jugakkk bahahhaa.
eh takde lah tayah kondem sgt kot.
aku anak dua orang.
sorang fm sorang bf.
ade apehal.
sama je janji sihat udah le.
khaaannnnnnn???
okbai!