..::Wawa Yusoff::..: ..::Tutorial : Clouds Header::..

Thursday, December 12, 2013

..::Tutorial : Clouds Header::..


 -Requested by many of you-

dengan rasa rendah diri dan kebolehan yg tak seberapa dapatlah aku kongsi sikit ilmu secebis yg aku ade ni ek. Semua ni aku buat guna Adobe Photoshop.

Aku harap sangat lah berjaya bg guide dgn elok dan aku harap korang paham. 4 hari 4 malam buat tutorial ni. hahaha. ok tipu.

beberapa hari jugak la nak buat mende ni pasal aku failed sikit bab tutorial ni. dgn nak printscreen nye lagi. masa mula2 buat tu x tepikir pun nak buat tutorial ni. dah orang mintak...terpaksalah aku buat yg baru.. hehe. xpe2, aku kongsi sikitla ilmu yg x seberapa ni.. harap membantu :)

Mari belajar!!

Klik pada gambar lebih jelas k (",)


1. bukak photoshop dan amik size yg aku tunjuk dalam gambar
Width 640 : Height : 480

2. Utk buat bulatan putih. ikut mu la nak buat kaler apepun sbb bulatan ni guideline utk letak words je

Arrow 1 : Clik utk buat circle
Arrow 2 : Option bentuk shape. click pada bulatan dan teruskan draw


3. Create new layer utk masukkan perkatan - perkataan yg korang nak


 
4. ok, perhatikan setiap arrow dan arahan berikut :-

Arrow 1 : Klik utk insert text
Arrow 2 : Utk korang alih2 kan text tu. kot mana lah korang nak alih dan letak mana pun as long masih dalam bulatan putih tu
Arrow 3 : Utk Size font. nak besar mana atau nak kecik mana korang tukar kat situ
Arrow 4 : Utk tukar kaler korang punya text
Arrow 5 : Double klik pada text utk bg arahan nak ubah size / kaler 


5. Bila dah full korang punya bulatan putih tu dengan ape saje perkataan yg korang nak masukkan, korang kena click pada gambar mata mcm arrow warna merah tu utk HIDE bulatan putih tu. 
Make sure SAVE AS PNG. bukan jpeg, bukan psd bukan ape2 pun. PNG.

So, korang dapatlah hasil Transparent pada word mcm kat bawah! 



Tadaaaaa....!!!


Ok, lepas tu boleh la upload kat header korang.... 

hehehehe

Selamat mencuba!!




7 comments:

Allene said...

nice idea wawa.. thanks for sharing

Chekgu Azrine said...

Xrajin nk bt sendiri...kehleh..kagum sis pandai edit guna PS

Fiza Rahman said...

Thanks for sharing. Tapi bab2 edit ni memang lemah sket lah ☺☺

Mimy Hamid said...

big tq!!!!!!

Cik Puan Tqah said...

thnx sharing.. xreti2 guna adobe photoshop..pdhl budak it..haha

DYatie said...

Dlu rajin godek2 photoshop buat header semua ni. Tp bl dh beranak, sumer tolak tepi. Nger.

ctmah said...

xde photoshop =(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...