..::Wawa Yusoff::..: ..::Resepi Pastry Chicken Pie::..

Thursday, November 21, 2013

..::Resepi Pastry Chicken Pie::..

Assalamualaikum :)

Sebelum tido meh la kita buat draft sikit utk actvt baking aku malam ni. 
Sok pepagi tinggal edit and publish je :)

 Ini kali kedua aku buat pastry. yg 1st aku buat inti sardine yg kalini inti ayam pulak.
ala2 chicken cornish la gitu... :D

Yang pasti kat sini aku nak update ressepi pastry nye aje. hanya perlu 4 bahan. benda senang tu psl aku buat. Kalau resepi yg complicated aku malas :D

Yg inti ikut korang la nak boh ape. Klu mcm aku ni aku guna resepi yg buat pasta ayam haritu. 


Resepi Pastry :

500 gm tepung gandum
300 ml air
250 gm butter/mentega
1 sudu teh garam

Cara - Cara :

Didihkan air + butter + garam
Masukkan perlahan2 dalam tepung sambil kacau perlahan (aku guna mixer senang. sebab air tu panas kan) Kalau xde mixer kacau je guna senduk. Agak2 dah suam boleh la teruskan uli dengan tangan. Siap!!

Tp klu guna mixer maksure tukar dia punya besi pemukul tu. Guna yg lengkor2 mcm kat atas ni. takpun mana2 besi adunan yg korang rasa sesuai utk buat doh.


Bila dah siap uli korang canai la elok2 then ikut korang la nak bungkus dengan inti ape2 pun. Semalam ade lebih sikit. Balik ni aku nak bungkus kan nutella pulak. So jadilah Pie chocolate :)

Eh?! bila dah publish baru perasan tutorial x lengkap. hehehe. ok, untuk bungkus korang ikut la mcm mana pun.nak guna acuan karipap pun boleh. nak free hand pun boleh. Untuk masak nya pulak suhu 200 degree utk 25 minit :)

Ok, done!! 


11 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

bestnye pandai masak

achiek anis said...

terbaik la...cam senang je..cam nak buat je...ngeee

Cik Asma BLuppy said...

eh macam senang je. bleh try buat nih. :)

Cik Puan Tqah said...

igt susah nak wat..rupenye sng je..bleh la try nnt

WaWa_EzRiLL said...

asekummm.. kami datang bawak pinggan.. nak makan..hehehe... sedapnyee telan air liur jealh tengok

Fiza Rahman said...

Owh...pastry pie rupanya. Simple jer resipi yer. Blh lah try nnt ☺☺

Love Umi said...

senang tul resepi ni..nnti leh umi try buat...kalu buat kira jdi 1st time lah sbb x pernah buat ehehehe

Love Razila said...

Wow...simplenyer. tapi macam banyak je...huhuhu xper nanti try buat 1/2 adunan =)

Tq.

Aty_Fared said...

okeh..senang...boleh buat nnti...;)

Zuraidah Butang said...

sedapnyeee...terliur sy tgk..hehe

~ NANA ~ said...

tolong tiup kerajinan sikit kat i...i dah malas giler nak masak2 skrg ni..huwaaaaa