..::Wawa Yusoff::..: ..::Resepi : Chesebaked Pasta::..

Monday, November 18, 2013

..::Resepi : Chesebaked Pasta::..



Hai korang....

Assalamualaikum :)

Semalam aku baking Chicken Cheesebaked Pasta. Cincai je aku buat ni sebab aku malas nak masak lauk. Tak sangka plak aku ramai yg tuntut resepi. Sebelum tu aku upload dinner si anak. Pon ramai yg tanya, so aku tak tau nak buat yg mana dulu utk 2 resepi ni. hehehe

Ok, aku update resepi dinner kami dulu eh. Tapi aku cakap terus terang ni, resepi ni Aku cincai je dan resepi sendiri tak ikut mana2 pun sebab aku tak tau nak masak ape dah semalam. So aku guna je bahan yg ade. Sebab tu makaroni aku bercampur dengan spaghetti sebab stok makaroni dah abis. wakakaka :D

Kalau korang nak try korang kena adjust sikit la ikut selera masing2

Bahan - Bahan :

2 Cawan Makaroni -Direbus-
Sekeping Ayam/Daging Kisar Ramli
2 tangkai Cili merah -potong halus-
*Sebiji bawang merah -size besar-
*8 ulas bwg putih
1 cawan sos spaghetti
1/2 cawan sos cili -lebih pun boleh. ikut selera-

Cara - Cara :-

Tumis bahan bertanda (*) bersama cili hingga naik bau.
Masukkan ayam dan tumis hingga masak
Masukkan Kedua2 sos tersebut dan gaulkan.

Kemudian masukkan bahan di bawah
secubit mix herbs -optional-
1 sudu teh dried parsley -optional -
1 sudu besar lada hitam -ikut selera-
Sedikit Garam ikut selera
Mix veggie jika mahu
Aku guna carrot semata sebab tu je sayur yg ade dlm fridge. 
muehehe :D 
Gaul rata-rata dan siap!!!
Sesambil kacau tu korang keep on rasa utk adjust dari segi garam, lada, sos semualah. kalau dah cukup dan kena selera baru lah korang gaulkan dengan makaroni yg dah rebus tu dan continue dengan step seperti dalam gambar.

 **Boleh guna cili kisar utk rasa yg sedikit pedas dan mengancam**

Masukkan dalam oven pada suhu 200*degree utk 20-25 minit


Aku update sikit la ye sebab ade yg takde oven
Boleh guna pemanggang Ajaib but still kena masuk dalam loyang/Aluminium Foil utk elak kan hangus bahagian bawah pasta tu. 

Lagipun kalau masuk oven pun utk cairkan cheese je, sama je konsepnya. 

Ingat tau, kalau guna pemanggang ajaib tetap kena masuk dalam oyang atau alas dengan Aluminium Foil tu :)





15 comments:

Syahida Azizan said...

nmpak sedap..nnti nk cuba..thanks for sharing..kalo guna pemanggang ajaib blh x?

PinKy MoMMa said...

tergodanyerrrrrrrrrrr...tp tak de microwave mahupun oven huhuhu..haishh kena beli la camni..slurpp

~ NANA ~ said...

sedapnya! terliur tengok...nk buat la nnti (kalau rajin) hihi

Wawa Yusoff said...

Syahida : Boleh guna pemanggang ajaib. i update sikit dah kat bawah tu :)

kak diya : Haruslah beli... Anak2 mu mesti suke :)

Nana : U rajin! u punya resepi lagi macam2 bahan dan lagi sedap tau :D

Mommy_Cha said...

fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!
terliuq!

Mimy Hamid said...

ok boleh pakai magic pan

eamy milea said...

Sedapnye..nti nk try buat lah ...

amal salleh said...

lapo! benci btol la tgk..

Cik Puan Tqah said...

dapnye..ltk cheese banyak2

Mally said...

Tempting sgt wawa...
Xpe weekend ni boleh try masak...

Love Umi said...

yum yummm sedap ni sbb ada cheese eheheeh....mendapat la bila satu hari ni dok bayang resepi ni ekekekee....

salam kenal ye :)

Seri Selaseh said...

tkasih... tkasih. Menarik resepi ni. Bleh cuba weekend ni.

Farrah Yuhanis said...

oohh da terliurr daaaa....abislaaa!!

mynameismy said...

ahhh sedapnyeeee.
masalahnye resepi2 sebelum ni pn belum termasak lg haha

Fiza Rahman said...

Ok. Dah save risipi. Nanti boleh buat. Thanks wawa ☺☺

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...