..::Wawa Yusoff::..: ..::Bahagia itu Pilihan::..

Thursday, November 28, 2013

..::Bahagia itu Pilihan::..

Asalamualaikum :)

BAHAGIA itu PILIHAN

Random talk. Sekadar berkisar tentang kehidupan. Memang, semuanya adalah ketentuan. Tp Allah sentiasa bersikap baik kepada semua hambanya. kan?? Di setiap kesusahan PASTI akan ada kebaikan, kesenangan da kebahagian.

Kalau bercakap tentang DUGAAN, semua pun akan merasainya nya, dan Allah serah pada kita mcm mana untuk handle. Sama ada nak biar diri terus tenggelam dengan kekecewan atau bangun teruskan kehidupan. Few of my friends juga sedang mengalamai saat2 sukar dalam kehidupan. samada perkahwinan, kewangan, pekerjaan dan juga hubungan keluarga. Aku harap korang semua kuat. Begitu juga aku.

Aku sedang berhadapan dengan orang yg bermasalah dengan kehidupan dan tidak boleh melupakan kehidupan lampau dia sampai memberi kesan tidak elok kepada dia dan juga org lain. This is not good. Sometime aku tgk jalan yg dia pilih memakan diri dia. Memberi kesakitan kepada dia.


Kesian bila dia sedaya upaya menyebarkan cerita buruk org lain TAPI yg teserlah adalah keburukkan diri dia sendiri. Honestly, bila tgk semula diri dia, ape yg pernah dia lalui mmg lah sangat terkesan dlm kehidupan dia. Dia tak boleh melepaskan dan melupakan perkara silam.
Sebab tu aku kata BAHAGIA itu PILIHAN.

Kalau dia/kita terus-terusan mengenangkan ape yg jd masa lampau , mmg kita takkan dapat kebahagiaan masa hadapan. Lupakan, Lepaskan semua nya. Bina hidup baru, bukak buku baru. Cipta kebahagian utk diri sendiri barulah aura kebahagian tu akan sampai kepada org lain. Kalau kita tak bahagia mcm mana org lain nak bahagia bila dengan kita kan?? Cuba kira berapa ramai org yg kenal kita berbanding kita kenal orang?? Balance x?? Cuba tgk balik berapa ramai org yg kita kenal tu adalah kawan kita. yg boleh goofy around dgn kita, yg boleh ketawa terbahak-bahak dengan kita.

This is soooooo TRUE

Kalau kita ada kaunselor terhebat pun kita takkan bahagia kalau kita hidup sorang2.


Dan...utk ketawa, of course kita perlukan kawan kan??
kalau ketawa jugak tapi sorang2?

erkk. tanjung rambutan -nau'zubillah-



4 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

setuju..

DYatie said...

cipta kebahagiaan dengan zahir dan bukan sekadar imaginasi. bila kebahagiaan tercipta dengan imaginasi maka dia hanya menyeksa diri.

Aty_Fared said...

Yer la wawa... kalau kite asyik meneluarkan aura negatif terhadap sesuatu...mcmanne nak gembire...dan mcamane nak bahagia... :)

Chekgu Azrine said...

Opsss...terkesan btul akk baca entry ni..
Tq for writing this