..::Wawa Yusoff::..: ..::Tutorial Add Watermark guna Handphone::..

Wednesday, October 9, 2013

..::Tutorial Add Watermark guna Handphone::..

Hai.. hehe. akhirnya aku update jugakla tutorial ni. dan aku rasa ini adalah entry paling susah aku buat. 3 hari 3 malam aku create dan sumbat dalam draf sebab tak siap2. dan akhirnya siap jugak malam ni :)


Install application ni kat phone korang.


Aku beli app ni and it cost about RM 8. 
Payment thru debit card pun boleh.

Ok, ini screen shot utk payment. Click je kat ViSA tu nnt dia bg la steps yg perlu utk payment.

Application ni ada yg free tp yg free function dia terhad. Untuk yg free hanya boleh insert text sahaja. 
Nak letak gambar mmg tak boleh.


ok, bila dah install ko boleh nampak la kan ape yg ade kat application ni tp aku sure korang boleh godek sendiri. Untuk letak text terpulang lah pada korang nak masuk apa pun mcm contoh aku kat bawah ni ha. 


Application ni sangat senang. Button setting sume ada. Yg 1st tu utk kabur atau terangnya watermark korang. mcm yg aku buat kat text tu ala2 kabur. kalau nak jelas korang boleh drag skala tu sampai 0% atau taknak bg nampak langsung 100%

ok, next plak apa yg aku nak cerita kat sini mcm mana nak sumbat gambar utk jadi watermark. Mula2 sekali of coz la korang kena ada gambar apa yg korang nak buat kan jadi watermark. Nak buat watermark boleh guna Photoshop dan save ke phone korang. Lepas tu pegi kat application yg korang dah install tadi dan korang akan dapat screen mcm ni :-

yg no.1 korang pilih utk option Image yg no.2 adalah setting utk korang masukkan image watermark korang. Bile korang select kat no.2 tu nnt korang akan dapat screen mcm ni pulak :-


Korang select kat anak panah warna kuning tu utk pilih watermark yg kroang dah save kat phone bila dah select nanti korang akan dapat lah tgk mcm kat bawah ni watermark korang dah masuk. dan boleh exit.Tak payah risau pasal save sebab dia otomatik simpan dah setting korang ni.


Kemudian korang pg kat gambar mana yg korang nak dan korang click kat share dan pilih Add watermark mcm kat bawah ni.

Bila korang click je otomatik la tertempek watermark korang kat gambar. hehehe.
 lepas tu boleh la korang mula sumbatkan watermark kat gambar2 korang :)


utk gerakkan watermark tu mcm korang nak letak kat tgh2 gambar ke korang just touch je watermark tu dan campaklah mana korang nak. klu nak besarkan korang gerakkan skala no.2 yg ada tulis 40% tu. Kalau nak rotate plak bg gambar senget2 sikit ke korang boleh guna skala yg last tu :)

Selamat mencuba ye korang. kalau rasa tak paham nak bertanya sila lah pm kat FB aku ek. Kadang klu korang komen kat sini payah jugak aku nak me'reply nya.

TQ korang! :)




**Tak sempat komen??? LIKE pun OK ape :)
 

4 comments:

ZazaMyMoon said...

skrg pakai juga apps ni tp yg free.. lepas ni boleh try lah yg bayar punya.. thx for sharing..

D Yatie said...

Yeay!!!!! Thanks dear. Tak sabar nak santai2 godek playstore. Ngeeee. Thank you soooo much! ;)

SweetLikeWhat said...

tq share wa...

Nadt said...

Nice sharing.sebelum ni letak watermark guna pstouch je.nak try yg ni plak.