..::Wawa Yusoff::..: ..::Aku bersyukur akan setiap dugaan Mu ya Allah::..

Monday, August 5, 2013

..::Aku bersyukur akan setiap dugaan Mu ya Allah::..

Assalamualaikum.

aku nak update blog ni. lame nye rasa tak menempel cerita kat sini. ni nak bgtau awal2, banyak ni aku nak cerita. mau dengan tidak jela korang nk membaca nye.

ok, kalau korang nak tau...aku baru naik keje harini selepas cuti dari jumaat(Nuzul Qur'an) laswik. eh, mcm ade org nak tau sangat kesah hal hidup aku. bahahahaha!


ok2, mari mule... once a upon a time lah sangat jumaat malam aku terpeletok kat uptown kota damansara. Lepas tu tanye pada diri sendiri, ko dah kenapa kat sini pulak tak terpeleot segala. kita datang nak cari barang, bukan nak carik sakit tp dah sakit plak yg ko dapat dulu kan. ok xpe. bertahan. moh la kite mencuci barang sepuluh doploh hengget. dapatlah beli patung otomen plastik utk elman mikhael dan bergerak pulang sebab kaki dah semakin berdenyut.

Drama bermula sekitar jam 3.40 pagi pabila kaki semakin sakit dan tetibe rasa mual menjelma, apekan daya kaki tak boleh nak berpijak. rasa nak tengteng ke toilet dalam keadaan perut mual rasa nak muntah mcm tak sesuai. Eh, kenapa ayat aku mcm cerita misteri. ntah ape2, gini la kekdah nye dah lame x nulis.. Oh, sudahnye kan aku muntah tepi katil je.. geli tak?? hahahahahaha!!
Kesian mirzal pagi2 tu kena mengemop bilik. Pastu dia angkat je aku letak kat toilet muntah sampai habis. kesian tau, aku terbuang dek laki sendiri. sampai hati, malas la tu nak kemas banyak2 kali... hahahaha.
I love u la!! nasiblah bini mu kecik kering mirzal.. bolehlah nak tunjuk gagah..
kalau takkkkkk..... (sila sambung)
Tapi kan sampai harini aku pelik. kenapa aku muntah2 padahal yg sakit adalah kaki. nak kata keracunan perut aku tak sakit langsung, elok sihat tp aku punye mual sampai 2-3 hari. oklah. abaikan. Alhamdulillah dah sehat dah pun. Tapi memang lah rasa sangat tak berdaya sebab kaki sakit gila lepastu muntah2 pun sama naik, sudahnye aku pos elman kat rumah mak aku. tak terdaya!


Hari selasa pulak elman tak sehat. muntah lendir yg teruk star pkul 1.30am sampai 5.30am. Alhamdulillah lendir semua keluar dah. dah xde bunyi lagi kat dada dgn nafas dia. pkul 6 lebih camtu mintak nak buai. cepat sihat sayang‪#‎elmanMikhael‬. kebetulan aku mmg MC sampai rabu so bolehla aku jaga dia.

kesusahan hati yg teramat bila elman kena jangkitan kuman dalam darah lagi. walaupun sikit..tp keadaan dia yg muntah2, cirit, demam dan taknak makan ape2 buat remuk hati mommy. ;'(

Masa ni aku masih lagi boleh bertahan dengan keadaan dia. masih lagi aku kuat utk hadap semua ni. Tp menjelang petang tu aku tak boleh dah. luruh air mata tgk dia. Satu sebab dia mmg lembik dari biasa, yg kedua munugkin sebab aku terlalu penat uruskan dia, uruskan rumah, uruskan diri sendiri yg masih tak sehat. elman asik nak bedokong je, kaki aku plak berdenyut2, lepas tu dia taknak makan ape2, asik nak netek je... Lepas netek muntah, lepas muntah cirit pulak sampai abis meleleh keluar kat kaki, habis lantai, handphone aku pun siap tegolek sekali dalam poo poo dia... Seriously aku terduduk petang tu menguruskan segalanya...

Ye, petang tu aku kalah, kalah dengan Ujian yg Allah beri kat aku...

Malam tu aku ajak mirzal pegi mekdi bawak elman main. maybe dia pun stress sakit kan. sambil tu aku pujuk2 utk dia makan. masuk la jugak 2,3 kentang goreng. Sambil dia main aku maknla dengan tenang. Mmg masa ni aku sangat lemah. sebab elman asik netek je sepanjang hari. aku nak makan pun tak sempat, perut pedih toksah cakap. Mmg aku tak puasa dek kerana keadaan dia yg nak bergantung sepanjang masa tu buat aku gigil.

TQ kpd semua yg perihatin. buat masa ni keadaan elman ok. result blood test pun ok cuma dehydrated. Sebenarnya elman masih di wad pemerhatian diaebabkan muntah2 dan cirit birit teruk selama 4hari. demam pulak dah 2hari. blood test semalam menunjukkan ade kuman dalam darah dia tp harini punya blood test alhamdulillah dah ok. In shaa Allah ‪#‎elmanMikhael‬ ok. doakan dia sihat cepat dan mau makan mcm biasa. setakat ni hanya setengah biji anggur je yg masuk mulut dia..


Alhamdulillah aku lega elman tak warded. petang tu 5.30 pm elman dah boleh discharge dari wad pemerhatian. kesimpulan dari ape yg dia alami, doc tak dapat jawapan. dari segala pemeriksaan menunjukkan tiada ape simpton yg boleh membahayakan kesihatan dia. so aku diminta pantau dia kat rumah. Aku terus bwk dia balik rumah mak aku utk dia main dengan sepupu2 dia. Doc pesan utk buat apa sahaja yg boleh menggembirakan dia dan buat dia lupa pada sakit yg dia tanggung. Memang malam tu dia sehat. main sampai menjerit2. Keseronokkan yang sangat2. Aku lega tgk dia.. sangat lega...


Sabtu pagi jam 3.30 pagi elman masih muntah2. cuma tak seteruk hari2 sebelumya.. pagi tu pujuk2 utk makan dia tak mau, badan dia demam masih panas. Tenghari dapat call Atuk mirzal (ayah FIL) telah pulang ke rahmatullah. bergegas pack baju semua dan terus gerak ke Sepri.. selesai pengkebumian lebih kurang 6.30 pm. Maghrib tu elman boleh bantai mengamuk sampai melentik2 badan, teran2 suara yg aku tak pasti ape sebabnya.. sudahnye aku cakap pegila kael..pegi mana nak..mommy tak paham.. terus dia pegi kat adik ipar aku tunjuk makanan... hooooo... rupenye lapar..! manalah aku tau, aku ingat dia still tak mo makan lagi. malam tu dia makan nasik ayam banyak sangat. lepas tu tersedak termuntah, sambung lagi makan, memang suke aku tgk dia malam tu. Syukur... Syukur...!

Malam tu sebelum tidur kat umah MIL dia muntah lagi, muntahkan nasik ayam yg dia makan tp tak banyak sangatlah. lepas muntah, sapu2 minyak baru dia lelap sampai pagi. Hari ahad, sepanjang kat rumah MIL tu dia asik nangis, merengek, nangis, merengek, sampai aku tak tau nak buat ape lagi dah.. sampai aku sendiri dah tak daya dah. dah tak tau nak pujuk macam mana... Aku ajak mirzal balik awal, biarlah aku uruskan dia jauh dari orang, aku lebih selesa.. so, kami pun gerak balik lepas zohor, elman masih dengan kerenah dia...dan disebabkan peel elman yg ini lah ade drama dalam kereta semalam, dia punye nangis teruk sampai termuntah sebayak2 nye nangis sampai tersedu2 sampai tertido. ok, malas nak cakap yg tu! sedih hokey!

Aku terus ajak balik rumah mak aku, buka sana and miracle happened. Elman terus elok! dia boleh main sendiri dengan sepupu dia, takde pun nak bedokong je, dia boleh main kejar2 dengan anak akak aku si aina dan malam masa buka tu dia makan nasik ayam yg banyak..! Dan alhamdulillah sampai ke pagi ni dia sehat..aku tinggal dia pegi keje tadi nangis jugak la tp kejap je. akak aku sentiasa update anto gambar, aku tgk dia elok je main dgn atuknye.. ni aku baru  je engage ngan mak aku, mak kata dia sehat elok, minum susu mcm biasa, makan pun banyak.. ALHAMDULILAH...... :')

Aku sentiasa berdoa agar Muhammad Elman Mikhael bin Mohd Mirzal terus sehat dan diberikan kesihatan yang baik.. Dan bila elman dah sehat... Mood raya is Mariiii.....!!! heheheehe


Dan disebalik dugaan yang Allah berikan... Aku bersyukur, Allah masih mengingati kami... Aku mengaku, aku menangis dan sangat tertekan dengan keadaan yg berlaku... sangat...
Tetapi... di sebalik ape yang berlaku, ini lah buat aku mengingati apa yg aku ada supaya aku tidak terus down, tidak terus lemah..

Aku sangat berterima kasih kat korang, dan semua orang yang sangat perihatin akan keadaan elman mikhael.. ye, aku sangat2 berterima kasih, aku sangat terharu bila mana aku upload gambar elman kat hospital, ramai yang meberikan respon dan doa2 untuk malaikan kecil kami.. Terima kasih.. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa kalian semua.. Terima Kasih!!


Alhamdulillah.. aku sendiri tak sangka aku ada kekuatan yang sekuat ini utk menghadapi segala ujian dari Allah s.w.t... 

"Allah Tidak Akan Memberikan Cobaan Melebihi Batas Kemampuan HambaNya"




**Tak sempat komen??? LIKE pun OK ape :)
 

11 comments:

Umi Qi said...

"Alhamdulillah.. aku sendiri tak sangka aku ada kekuatan yang sekuat ini utk menghadapi segala ujian dari Allah s.w.t...

"Allah Tidak Akan Memberikan Cobaan Melebihi Batas Kemampuan HambaNya" (Umi Qi tersentuh dgn bait2 kata mama elman...mmg benar mommy...umi Qi nih kalu x diuji sebegitu kita x tahu kental atau sabar seorang ibu...nyata pengalaman tuh umi Qi rasa sgt2 hebattt sgt2 mencabar...mana dtg kekuatan? Dari Allah...ya Allah

nurul harnani said...

allahurabbi. besar ujian. smoga si kecik cepat sihat. smoga smua dperudahkan urusan. ameen

salam ukhuwah dr nanie

me220784 said...

Take care wawa! Nangis aku baca! Bdk cendawan kuat okay, jngn bagi mommy susah hati!

Selamat hari raya, maaf zahir batin wawa! - rozila basir a.k.a rozi :)

CikNaa said...

kuatkan hati mu wahai mommy elman.. sesungguhnya Allah menguji utk menaikkan darjat kita..

ciknaa pn same, sebelum bersalin ni mcm2 hal jadi. takpe la, kite kan mommy gojes.. elman dh baik kan? bleh raya tau..

ayahmamilisa said...

alhamdulillah elman dah sehat..dah mommy elman jangan sedey2 dah k..kena happy nak sambut raya bakal tiba ni :)

cikpingu said...

smpi cmtu skali elman muntah2..
cian elman... harapnye elman trus ok la.. nk dekat raya ni..

harap wawa pun bykkn bsabar..

Mimy Hamid said...

Take care urself too....kita manusia tak terlepas dari ujian Allah..hari ni kita tengok orang...sok lusa diri kita sendiri pun belum tau..segalanya ada hikmah sebalik...

Adawiyah A.Halim said...

lega sgt..bila dgr wawa ckp elman dh ok..kte pn terasa apa wawa rs..naluri mak mungkin..risoo..

Aeen said...

hopefully raya nanti elman makin ceria....banyakkan bersabar wawa..semuanya ada hikmah...

Love Razila said...

alhamdulillah dah ok...maaf xtau pula little darlingu sakit...tapi perasan sbb xupdate blog ingatkan kot dah balik kg cuti raya or mood raya dah mai sampai xmau update. HEHEHHE

selamat hari raya, maaf zahir & batin. Semoga terus sihat ye ...

Cheyan said...

Alhamdulillah dua2 dah sehat..semoga terus sihat jugak..

Selamat hari raya...