..::Wawa Yusoff::..: ..::Membayar hutang entry sedikit demi sedikit::..

Thursday, July 4, 2013

..::Membayar hutang entry sedikit demi sedikit::..

Phew! *lap peluh*

ok, selesai update pasal bisnes kecik2. so, move to the next entry.

Bento elman mikhael yg sekian lama tidak ku sumbatkan gambar nye kat sini.

marilah update secara kelompok.

‎#bentoelmanmikhael on ‎#26june2013. filled with carrot cake, gardenia chocolate bread, dutch lady junior and seedless grape. mommy ade kursus yawww.
ade yg bertanye adakah itu semua homemade??

jawapanya.. NEHI..! haha. even carrot cake tu pun aku beli kat Puspanita punye expo sajer :)


‎#bentoelmanmikhael on ‎#27june2013. filled with i called it friendship rice, homemade chicken nugget, carrot cake and spinach. batik day rupa nye tp mati2 aku ingat jumaat siap sarung jubah shawl lebar bagai >,<
  nugget tu homemade. resepinya mudah sajer.

Tempura Chicken Nugget

Isi ayam -  Rebus dan blend
Bawang merah + Bawang putih - Blend
Serbuk Oregano sikit
Blackpaper sikit
Tepung beras sikit

Campurkan semua bahan dengan ayam. Cop, ayam tu xnak rebus pun xpe. tp liat la nak blend. melainkan pakai ayam kisar ramli pun boleh. tak payah nak blend.

Lepas bentuk2 kan nugget tu, celup kat telur putih pastu golekkan atas tepung beras dan goreng. Siap!

Kalau dah rebus ayam, tak payah la goreng lama2. just nak garingkan tepung je. tp klu tak rebus kena la goreng lama sikit kat api yg perlahan. kang nak kasi isi dalam masak, tepung luar plak jadi kaler gelap.hohoho. 
tak payah nak hoho sangat. byk lg nak kena taip. next!!


‎#bentoelmanmikhael on ‎#29june2013. filled with toasted bread with homemade nutella spread, carrot cake and seedless grape for snack. its friday yaww!
selagi ade carrot cake tu mmg hari2 la anak aku kena telan. haha. 
homemade nutella spread. ini resepinya 



‎#healthysnack filled in ‎#bentoelmanmikhael. mommy kepala tingtong pagi ni. 
eh?! happy 2nd anniversary!
Kepala tingtong pasal tidor takde kualiti. tak pasti kenapa. tp harini getting better.


‎#bentoelmanmikhael on ‎#4july2013. filled with bread puding and seedless grape. 
 u sayang.
Malam tadi buat puding roti. cobaan ke-3. boleh la.. so so je.. ntah kenapa asik failed je buat puding roti. ni pun kastard nye tekeras sikit.. jadi la.. buat isi perut keluarga sendiri..


ok. dah habis pasal bento. ni pasni nak update pasal... ermnn... ermnn... nanti pk!
*lap peluh lagi*



**Tak sempat komen??? LIKE pun OK ape :)
 

9 comments:

Mimy Hamid said...

memang lap peluh ni but bento...phewwwwww

With Julia said...

sedapnya elman makannnn weeeeee

Cik Puan Rara said...

wahhhhh mcm best je nugget tempura tu.t nk buat lah.hehe

Ija Rased said...

comel je deco food tu..selera sikecil

kaklong said...

klo ni bagi kat hby kak long...gamaknyer selera...mahu xcukup gamaknyer,...sebab menarik sgt deco dlm bekas tu..hehehe :)

ctmah said...

i tahan nafsu ni..hihihi

glazsliper said...

Lapoooo

Aty_Fared said...

Comel2 semunya...nampak besh giler...

Norlee said...

salam sis nk tnya bla yer sis start wat bento ni.. anak sy ni kurang mkn lps dmm tumbuh gigi.. gat nk wat mcm sis.. time sis bg anak sis mkn keras ni gigi dia brp bnyk yer tmbuh..