..::Wawa Yusoff::..: ..::Homemade Nutella Spread::..

Wednesday, June 19, 2013

..::Homemade Nutella Spread::..

Bersiaran secara langsung diwaktu lunch.

Hatiku girang! Kerja sudah selesai b4 due date. tp rilek lu.. hantar sehari b4 due date. barulah cemerlang. punctual kata! tak lambat tak cepat. kahkahkah. ok, x kelakar pun klu buat mcm tu :p

Ini tak girang, 

put the blame on me ;( tejatuh kan cup jagung ni td. at 1st agak ralat. tp bile mkn jagungnye agak sedikit lebam dan rasenye agak "kurang enak" ternyata bukan rezeki.. 

Eh, dah ku kata nak masukkan elman kontes kan?? yeaahhh. semalam aku berjaya buat dia ketawa sampai mengekek dan sempat snap gambar! Lepas tu kan bile kak mimy suggest masuk kontes teruslah ku malu2 konon2 kata tak tepikir.. padahal memang aku paksa budak tu ketawa..! hahahah

jap lagi la pepetang sikit baru up kontes tu. nak kena fokus bebetul baru bleh menang. wakakaka. muntah la si piya kalau baca statement aku ni. Jangan ko blacklist gambar anak aku udah la ye piya. adelia kan comel... tetibe :p

Semalam kan, kemas la pantry kecik kat rumah tu. ade la seketul cooking chocolat. pastu aku belek2, nak dia apekan la mende ni, pastu nampak plak badam.. hurmn.. ape lagi..! Zaasss...!!





*nada mesti eksaited ala2 doraemon*








Homemade Nutella spread..!!!









Bahan :-

Cooking chocolate
1tbs gula custor
2 tbs butter
secubit garam
1 cup Almond (kisar)

Cara-cara :-
Cairkan coklat dengan cara double boiled
masukkan butter
masukkan gula castor. nak pakai gula biasa boleh. tp nnt lambat hancur.payah nak mengacau nye.
masukkan garam sikit je sekadar nak balance rasa manis gula dengan coklat tu.
masukkan almond. Nak pakai lebih pun takper. tepulang kat korang
kacau bebetul sampai korang puas hati.

Siap!
yg ni resepi aku sendiri tau. kalau tak kena dengan tekak korang jangan lah salahkan aku ye. aku ni cube je gunakan bahan yg ade kat rumah tu dari expired. nnt klu dah habis stok ni, aku try ikut resepi lain plak. nnt aku bgtau korang mana yg lg sedap k :)

Mirzal kata sedap, dia la kata sedap.. kang kalau aku kata sedap korang tak caye kan..  sampai sibuk la dia suruh aku sapukan dengan roti. Dan bile dah ade nutella ni maka nye.... bento elman harini adalah.....





#bentoelmanmikhael on #19june2013. filled with bread and homemade nuttella spread. cheesy crackers for snack ;)





**Tak sempat komen??? LIKE pun OK ape :)
 

10 comments:

♥ ROS ♥ said...

Ros pun xtbuat lg contest tu.haha.. Resepi mudah nutela. Hmm suka la tgk bento elman.hehe

Cik Puan Rara said...

rara xbuat pon contest sbb mst xmenang.hahaha.hmm nutella mahal kn.buat guna bahan cm ni pon nmpk sodap.t nk try lah.

CikNaa said...

gitu sekali rupe cawan jagung tu..adoi, itu ler yg dinamakan takdak rezeki..

Shasha Azmar said...

haishhh..nutella pulak...nak jugakkk!!!

Cik Puan Tqah said...

nk try..tp skrg kene diet gula..huhuhuhu

Aty_Fared said...

Terus gi dapur buat sekrg..kecur dah teringat nuttella..:-)

MyBabyLane said...

Hi,

Feel free to browse Gymboree original clothes for baby girl and baby boy here http://mybabylane.blogspot.com/ ;)

Chekgu Azrine said...

tgok jagung tu terliur je.akak suka sangat dengan cup corn..tp takde rezki sis..berbau plak ek..hmm

Shakina Farhan said...

menarik..nutella mahal..bila start mkn xigt dunia benda tu mahal..huhu..

Love Razila said...

Wow...WAJIB suba ni...mana tau lepas ni xyah nak beli sampai RM30 utk big nutella for Irfan =)

Thanks for sharing...now otak tgh setting mind nak buat cookies and nugget. Cookies stuck sebab xtau mana nak cari mold katun tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...