..::Wawa Yusoff::..: ..::End of EP mom::..

Tuesday, June 18, 2013

..::End of EP mom::..

selamat pagi.. pagi tak pagi jugakla.. tp dah aku still ngunyah kuih, kire pagi jugak la tu kan..

harini nak sembang ape eh? alah, aku hari2 ade je nak sembang kan. ok, ade2..

Jeng..jeng.. Jeng...


Korang rasa ape??





Lucky draw kah..??






Tadaaa....!!




ok, x tekejut pun. dahla eja Bottle pun salah :D


Dengan ini di umumkan aku dah berhenti production utk elman mikhael di usia nya 1 tahun 2 bulan. Alhamdulillah aku masih breastfeed elman mikhael.. Masih lagi ade rezeki untuk kami berdua. Moga sampai 2 tahun atau lebih. in shaa Allah..

Pendapat aku, exclusive breastfeeding adalah memberi susu ibu SEPENUHNYA kepada anak tanpa ada ape2 makanan tambahan. betul x? dan perkara ni hanya untuk baby 6 bulan ke bawah, lepas pada 6 bulan baby dah kena start solid food utk zat yg ckup dan of course kena minum air kosong. kan? Jadi aku rasa kebanyakkan mommy kat luar sana berjaya akan hal ini. Tahniah untuk kita semua :)

Aku bukan seorang yg obses breastfeeding. Yes, aku pro breastfeeding, tp BUKAN OBSES. Aku start bagi elman FM masa umur dia 9 bulan + EBM yg aku bekalkan tu kurang cukup. [LINK] Selepas pada tu aku keep pumping dan masih jugak bekalkan EBM sampai lah pada satu tahap aku hanya dpt pam 2 botol sahaja production dan elman mikhael plak minum 5-6 botol. Aku tanya umi liza pun elman boleh terima FM dengan baik. Aku pun pk panjanggggggg ye panjangggg samada nak stop pumping or tak. selepas tolak tambah darab bahagi dengan segala masa yg ade kat opis + ketidakpuasan hati org lain kat aku as a EP mom jadi aku ambil jalan tengah utk stop pumping dan elman sekarang minum lactogen. aku penah try susu lain tp dia mcm x berminat. lactogen serasi dengan dia, belum ade ape2 masalah pun setakat ni. Alhamdulillah.

Malam tadi dengan rasminya aku dah bungkus masuk kotak hampir 40 storage bottle. Simpan masuk stor. sedikit sebak.. banyak kot sebak..Aku sangat suke pumping.. tp bile aku dengar kata2 yg tidak sedap ditelinga yg mempertikaikan keadaan aku as EP mom tu yg buat aku betul2 down. walhal dia dah sedia maklum tp... ntahla. hati mati barangkali... sedih? ye aku sedih.. Aku dikatakan mengular, sedangkan dia tau aku ke mana. dia tuduh aku amik masa yg terlalu lama walhal aku sendiri tekejar2 kan masa sebab nak jaga hati dia dan dia plak ckp belakang mengata aku bukan2. Takpelah.. Allah kan ade.

Aku tak pernah kan cerita kat korang masalah aku yg ni kan......?? 
ye, harini aku sangat kecewa bile mana aku terpaksa mementingkan hal org lain lebih dari anak aku, lebih dari diri aku.

ok, tukar mood..!!
sebenarnye kan aku tgh dok gigih nak amik gambar elman mikhel dalam mode ceria.. 
nak masuk contest kata! haha :)

sabar..sabar... akan ku  usahakan jugak!


last but not least....

BENTO :)

#bentoelmanmikhael on #18june2013. filled with bread and cheese, orange for snack #pooh #tigger




**Tak sempat komen??? LIKE pun OK ape :)
 

21 comments:

Asz Miza said...

takpe lah wa..janji still da[at bf elman lagi.. :) orang yg dok ngata tu sebenarnyea jeless..mencik org camtu..

ayahmamilisa said...

sedihnye wawa..:'(
sabar yek..at least dapat lagi direct feed elman..
tak suke ada orang camtu yang tak paham EP mom macam kite..
dd bagi tips kat wawa nak, dd slalu pumping kat work station jeh..cover dengan blazer or kain..tak perlu ke surau or pantry..meaning orang nampak kita pump and nak buat keje pun boleh sambil2..

hayati hashim said...

Bkn p sogo pn.. g pum susu anak kot. E2 pn isu.. xpe la wa. Atlist wa masih df elman..btw bento cntik. Dh save s image utk semngat d kmudian hari. Bolehhhhh??

Jumria Alimuddin said...

sedih plak bab2 ckp blakang...aku yg suri rumah (direct feed) ni pn slalu 'kena'...slalu dpt dialog ni 'tlampau bejimat la tu'..pa tah lg EP mom...sbr jak la ye...

http://jumnutriblog.blogspot.com

Mimy Hamid said...

sedihnya wa...dugaan EP mum...akak pun pernah kena gitu...katanya pakai manual lama sgt pumping...serius hati mati susu drop..takpe wa syabas buat wawa dh berjaya bf...dari fayel dah fully fm

Love Razila said...

Wah!! congrates, atleast habis gak sampai 1 year utk pump. Saya pon terkedek2 gak ni gi pump utk Iman... berusaha sedaya mungkin + bagi moral support pada kawan2 yg tgh down bila tgk output low. Rasa happy sgt, advice orang lain macam dah prodefional padahal...kite pon terkedek2 belajar ilmu2 BF ni.

Saya nak belajar buat BENTo ni, turunlah ilmu sikit =)

Love Razila said...

Lupe nak cakap...nice wallpaper ni...so colurfull. sukaaaaa

MimahAjil said...

akak ingat Elman fully lagi...Alhamdulillah Elman takde masalah alergic dengan susu...akak ni walaupun production tk banyak...sampai EBM pun uwan Hasif catu dengan bagi dia makan roti ke,biskut ke sebab dia memang reject nasik...sedang usaha cari alternatif lain sebab dia kurang protin...huhu

ettyzukhair said...

gud job mommy..at least u've try u very best!! i'm in a same boat..stopped expressed milk at 1y3m..when he still demanding a lot from me..i've got pregnant his baby adik..n the milk still there ebm stock & on me till 1y5m..but syukur alhamdulillah..still i tried my very best..now baby adik already entering 3rd tri..still he love to nenen once in a while..hehehe..rindu tau..sedih pun ye..huhu

Norhidayah MI said...

Takpe yang....Allah taala je yang tau betapa besarnya pengorbanan awak pada baby awak...orang lain nak kata ape pun biarkan je...dorang tak faham n buta hati...

Saya follow kat sini ye ♥♥

:: Mrs.SyahNia :: said...

lama nya tak dtg sini..

syukur dpt gak wawa full BF kat elman smpai setahun..ain sampai 3 bulan je..pastu susu sikit tak cukup utk twins tpaksa campur..sedih mmg sedih kan

Chekgu Azrine said...

takpe sis..yang penting sis dah berusaha..memang sebakla kan sebab dah biasa nyusu anak..bonding tu akan jd lagi kuat..hope sis bertabah..

Nadt said...

sedey nadt baca..anyway Alhamdulillah wawa still ble teruskan bf elman even x sepenuhnya..mungkin ini yang terbaik.Allah lebih tau apa yang terbaik untuk wawa dan elman..xpe, yang penting kasih sayang tu tak berkurang pun tak kiralah fully bf or fm..

cheQmOomOo said...

adoiii, plik ade manusia y centu..sabo eh wa..y pntg da cuba nk bg y terbaik utk elman y comel itu ;)

~ NANA ~ said...

wawa dh buat yg terbaik...semua yg berlaku bersebab kn? :)

Cik Puan Rara said...

1tahun n 2bulan tu sgt lah bagus dr i yg 4 bulan je.xpe.dh bagus dh tu =) namau sedih taw.

Fiza Rahman said...

Sedih juga membacanya. ADa juga org yg tak puas hati yer. SAbar jer lah. Tapi alhamdulillah...berjaya juga fully BF elman sampai setahun 2 bulan.

PuanSyimaSyaz said...

hmm..i pun tgh bersedih.tp takpe lah wawa atleast u berjaya sampai 1 tahun dgn EP MOM LAGI TU...congratz wawa...
mikhael ok ek latogen? i pernah bagi aisya lactogen jugak dulu tp seteguk 2 je lah masa dia NB... skrg i tak tau aisya ok ke tak dgn fm. mcm mana kan.... pam 3,4 x pn tak cukup bekalan smp kena cut cut bagai..sian pulak.

ctmah said...

congrats wawa..at least cecah gak 1 tahun. pedulikan la ape org nak kata.yang penting ada yg memahami u..i pun lebih kurang cam u jugak. tiap2 hari i mmg bekalkan Alisha FM n kadang2 tu FM tu habis, kadang x. Alisha masih lg refuse FM..huhu!

Rilla said...

Sedihnya.. Tapi atleast still dapat bf Elman, takpelah campur FM pun, janji dapat jugak.

Semoga pengorbanan Wa ni Allah balas dengan rezeki yang melimpah ruah

mama leen said...

emm ada jugak org macam tu kan.. sbar je la.. susu apa pun boleh janji kita bagi dgn kasih syg..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...