..::Wawa Yusoff::..: ..::Butter Cookies fo Toddler::..

Thursday, June 20, 2013

..::Butter Cookies fo Toddler::..

Kekurangan kesihatan mengalami ceri beri sejak semalam. Mungkin sebab jagung kot? sebab semalam 5-6 sudu gak aku telan, pastu mlm td gi ngetes McWrap. gile pedas! Mirzal kata kebab yg aku buat ritu lg sedap. tp dia cakap mcm gelak2.. sebenarnye sedap ke tidak?? biadap ni.. biadap.. bikin hati gua tertanya2. 


ni la ha rupe kebab nye aku buat ritu. pasal malas nak masak nasik. Mirzal pun kalau malam bukan mkn nasik sangat pun. klu aku buat bena2 gini pun dia ckup layan dah.

Tujuan sebenar harini adalah nak bgtau resepi sebikut si elman mikhael yg aku buat balik keje semalam. Sedap! ye, kalini aku sendiri yg ngaku sedap sbb mmg sedap!

Resepi yg aku guna ni resepi toddler tau. So, ade garam gula cuma aku kurangkan sikit supaya x manis sangat dan sesuai la utk elman mikhael. Kalau korang nak avoid garam gula, boleh gantikan dengan puree kurma ke, puree kismis ke or prune. sedap jugak!

Butter Cookies for Toddler


Bahan-Bahan :-
Seketul Butter/250 gm Marjerin
1cawan tepung gandum
2 - 3 sudu besar gula kastor [ikut selera memasing]
Secubit garam
esen vanilla [takde pun takpe]

Cara - Cara :-
CAIRKAN BUTTER/MARJERIN
Adun semua bahan tadi secara serentak dan masukkan butter yg dah cair tu sedikit demi sedikit sampai la korang rasa doh tu cukup likat dan senang nak di tekap

Panaskan Oven 180 degree

Tekap dan susun elok dalam dulang. bakar selama 10-15 minit pada suhu 150-170 degree

TIPS :
Certain resepi kata pukul butter sampai kembang, tp aku cairkan sbb senang nak tau korang punye doh tu ckup lembut dan tidak terlalu lembik sampai tak boleh tekap.

Lagi satu, elok uli pakai tangan mcm buat lempeng. tak payah dok susah2 nak pakai mixer bagai. haba kat tangan ni akan buat doh korang tu lagi sebati dengan semua bahan 
*seriously aku feeling Ana Olsen sekarang* bahahahaha

kalau korang penah buat cookies, continue jela dengan resepi tu cuma adjust kat butter je. bu at cam aku kata tu, cairkan dlu ye.

ok, selamat mencba ye!


------------------------------------------------------

#bentoelmanmikhael on #20june2013. filled with homemade buttercookies and manggo. berbatik kite harini! 



**Tak sempat komen??? LIKE pun OK ape :)
 

5 comments:

erin said...

aiyooo dahlah tgh lapor, nampak pulak pic makanan..sobsss

PuanSyimaSyaz said...

sukeeee... ni semnagt nak beli oven ni...

puansazusarin said...

Comelnyaaaa

mama leen said...

macam best ja cookies tu.. kalau rajin boleh la buat..

MimahAjil said...

terima kasih resipi Wawa...boleh try since ingredient Wawa guna hasif boleh makan...eggless yg pasti..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...