..::Wawa Yusoff::..: ..::TIPS berbento::..

Thursday, May 23, 2013

..::TIPS berbento::..

Bento dah jadi mcm satu ketagihan buat aku. Rasa seronok dpt buat bento utk elman mmg aku tak tipu. Since elman start makan solids food start pada tu lah aku jadi semakin dan semakin suke buat persiapan untuk anak. Solids food elman pun dah cukup puas aku buat untuk dia. stat10 bulan elman dah start makan nasik biasa dan boleh kunyah benda keras, barulah aku start dengan bento yg cute2 ni

Puteri raifana [Mama Ilman] pernah request untuk buat entry camne aku buat jadual masa sampai kan aku sempat untuk buat benda2  comel ni almost hari2. ok, ini sikit yg aku boleh kongsi bedasarkan pengalaman aku dan masa aku. [Tak refer sesape]

Biasa nya raw food yg memerlukan aku potong atau ricih aku akan buat malam2, esok pagi tinggal tumis je. Biasanya kalau aku niat nak masak nasik goreng or bihun goreng baru aku buat macam ni. 

Dan seperkara lagi yg mudah, mcm sup, kuah pasta, atau ape2 sahaja lauk elman yg berkuah aku akan masak selewat2 nye sebelum aku tido pkul 11.00 malam. lepas masak tu tutup api dan tutup periuk elok2, biar je atas dapur. esok pagi2 dalam pkul 6.30 aku akan panaskan dan start dengan deco2 ni. Sebenarnye hanya memakan masa 15 minit sahaja untuk persiapan bento elman setiap pagi. Sekadar masukk kan makanan dalam bekas, punch seaweed yg bentuk smile, susun rumput2 tu tepi bekas dan cucuk je bento tu dengan food pick. dah siap!

Mungkin kroang nampak mcm susah dan remeh. sebenarnye langsung tak susah! 
Senang kata, cube dulu baru tahu :)

Bento elman hari ini : 23.5.2013
Bolognese Pasta, Roti Gardenia Coklat dan Biskut Oat Munchie's

Etty [Mama Umar] pun pernah tanya kat aku, elman eksaited ke tidak bile tgk bento yg  cute ni. 
ini jawapannya..

Masa mule2 aku buat elman baru umur 10 bulan, obviously dia memang tak paham ape2. Sebab masa tu aku beriye buat food art tp elman amik bekas tu dan terbalikkan. hasilnye mcm Tsunami art. Tp ape yg aku nampak masa umur dia dah setahun ni, dia sangat paham bento yg mommy dia bekalkan hari2. Dan pengasuh elman pun akan bagi elman tengok dulu bento dia hari2 supaya elman nak makan. dan ini adalah sangat berkesan. bukan elman je yg makan, anak asuhan yang lain pun mmg tunggu bekal yg elman bawak hari2. hehehe.

Seronok?? SUDAH TENTU.  Sebenarnya aku tau elman makan tak banyak mana pun tp saje aku bagi lebih supaya budak yg lain pun dapat makan sama2 dengan elman, so that elman akan pandai berkawan. 

Macam pagi tadi, aku hantar elman. Elok je aku letak elman kat pengasuh, elman dah ready dan tunggu bento dia. kawan elman siap ngesot2 badan pegi kat elman dan buat muka mcm beriye2 tunggu supaya bekal tu dibukakkan dan cakap "NAK". alahaaiiiiiii.. cute sangat aku tgk bebudak tu dan aku happy sangat bile diorang pun dapat makan sama ape yg elman makan. 

ini beg bento elman. aku beli kat daiso saje. RM 5.
 mcm cooler bag jugak. ade lapisan aluminium kat dalam ni. cukuplah utk tahan panas dalam 3-4 jam.

Elman dah kenal sangat dengan beg ni. Malam tadi dia nampak beg ni atas meja makan terus dia cuba nak amik sambil pandang aku dan cakap "amamam" alololo... comel..! maknenye dia memang dah cukup paham yg ini adalah beg makanan dia. Malam tadi beriye dia nak bukak, dan aku kesian klu dia bukak beg tu kosong, aku pun selinap pegi dapur isikan biskut dlm tupperware masukkan dlm beg ni dan bagi dia. eksaited je muke dia tgk dlm tu ade makanan. hehe :)

Sekian untuk perkongsian kali ni. harap membantu.



Kat opis ni satu jabatan ade gotong royong. dari staff sampai student semua terlibat. aku tak! pasal kena jaga opis. bile duduk opis sengsorang memang bahagiaaaa :D



**Tak sempat komen??? LIKE pun OK ape :)
 

17 comments:

mama leen said...

pandai elman makan.. puas hati sendiri masak untuk anak..

YanaUjang said...

rajinnnnnnnya mama elman niiii..tabik spring! pheww ^_^

CikNaa said...

suke nengok tapi tak penah komen.. hihi.sbb afiq xnk mkn! kang bg lelawo gini dia main campak2 aje.. syabas wawa!

Cik Puan Tqah said...

pandainye elman.. suke2.. rajin gile wawa.. nk wt cmtu bg kt hubby agak2 die excited tak..hihihi

Siti Haslinda Sadiken said...

menjadi contoh diri sendiri utk rajin lg memasak utk SB..heheh

LisaLisut said...

u mmg gigih wawa. i pn buat mlm yg raw ke rebus ke apa.esk pg br msk. tp i ni xbgn awl gagagaga. xberapa gigih deco2.hehe.myb later i try

if u ade jadual for a week bole share? hehe thanks in advance.

ala comel bdk tu kata "nak". kesian dia...

Nurul Hamimah said...

bila anak nak makan rasa seronok je...bila start anak taknak makan..ibu dah mula lemau nak berbento...end up dalam tong sampah petang2...sobsob~~*kesat air peluh*

Chekgu Azrine said...

Rajinnya u sis..blh jd pembakar semamgat utk diri akk..tq sharing

e k i n ♥ y u s r i said...

waaa...bestnye
bile ekin nak jd cmnie
huawaawawaaa

Fiza Rahman said...

Rajinnya. Sgt cute bento tu.

ctmah said...

tq for sharing..
i pun teringin nak berbento2 mcm u..tp xtau la rajin mcm u ke x..haha!

~ NANA ~ said...

wawa...i pulak dari hari tu nak pm u kat facebook nk tanya cara u masak nasi tu cmne...lol nasi pon nak tanya kn? i buat nasi tu mcm melekat la dlm acuan...ke nasi yg elman mkn tu mmg nasi keras mcm kita? lagi satu punch seaweed tu u beli mana?

e.t.t.y said...

macam umar, kita sediakan bekas ke taska semua warna hijau. so bila kt rumah kita guna bekas tu, dia dah mengecap ngecap dok depan kita nk makan. rupanya kt taska hari tu tertengok, cikgu pegang je bekas tu, dia dh duduk depan cikgu.
so nk bagi dia makan kt rumah, guna bekas hijau tu, supaya dok depan kita jeee...hahahahah...

With Julia said...

Suka pi daiso tgk bekal2 cantik2...tp part deco bento tuh kena belajar gan u mama...sgt rajinnnn :)

lina said...

alololo.. comei bento. rajinnya awak bekalkan anak bento macam ni :)

Sufi MS said...

wow, cantiknya, mcm ni bukan baby je yg nk mkn, mama babypun excited :)

Cik Puan Rara said...

best nya.rara pon rasa cm best je bila dpt buat bento ni.excited tgk pic wawa,tp kekangan masa tu.haih! tp nk buat jugak.nk cr jugak bahan nya sikit sikit nt.heee.