..::Wawa Yusoff::..: ..::Ku harap ahad::..

Monday, May 27, 2013

..::Ku harap ahad::..

Isnin datang lagi bersama BLUES.. ZzzZZzzz...


ini semalam. pertama kali nya letak elman dalam car seat klu balik kampung. selalu aku baring kan aje kat seat belakang. Sebenarnye adalah lebih best sebab mak nye boleh lompat ke depan dating dengan pak nye dan anak pun more safe and secured duduk belakang tu :D

Hye korang! jom sembang! hehe. kerja dah settle so amik napas sikit nak buat kerja yg lain. lek luuuu :p

Semalam kawan aku pm,

tips nak carik pengasuh. seriously aku zero kalau bab ni. dan ini jawapan aku :-


itu je yg aku boleh cakap. 
TRUST YOUR MOTHER INSTINCT.

Mcm aku pun memula jumpe org taska elman pun nampak mcm semuanya ok. Budak yg jaga taska tu pun dah kawen, ade 2org anak. Jadi otomatik kita pun tau yg dia mesti ade tanggungjawab seorang mak untuk jaga anak org. Aku tanya pengasuh ade berape orang, dia kata ade 3. jadi memang ok sangatlah. Tapi sebenarnya pengasuh ade 2orang je. Pemilik taska adalah pengasuh sebenarnya. Pastu bile aku tanya pasal berapa ramai org budak kat situ, dia kata ade 10 orang. Yg sebenarnya ade 8orang sahaja dan 6 org daripada budak2 tu adalah anak pengasuh dan pemilik taska tu sendiri.

Jadi mcm mana aku nak bagi TIPS sedangkan aku pun pakai TERKENA gak masa hantar elman dulu. Cuma 1 je la yg aku boleh bantu. SURVEY.

Survey betul2 pengasuh tu ok ke tak. kalau berkesempatan dan ade peluang, cari/jumpe parent yg ade hantar anak kat pengasuh tu. tanya dia keadaan anak dia ok ke tak dengan pengasuh. Pernah ke ada masalah ape2.

Masa aku nak hantar Elman kat ummi liza, aku dapat recommended dari kawan aku dan kawan aku tu dapat dari kawan dia. so maknenye kat sini org mmg percaya Ummi liza dan adik2 nye untuk jaga anak orang. dan sampai sekarang pun klu org tanya aku pasal BS, mmg aku suggest diorang untuk hantar kat Ummi Liza. Setakat harini, aku bersyukur. elman pun happy je kat sana.

Kadang waktu2 senggang diorang wassap la gambar elman mikhael main ke, kena sakat pakai tudung ke, mcam2 la. ade je update nye. Kadang kat FB adik kak liza pun ade, kat instag anak kak liza pun ade muka elman. Alhamdulillah... Moga elman sentiasa disayangi dan menyenangkan hati ramai orang :)


Korang kalau ade tips or ape2 pengalaman dalam mencari pengasuh, tolong lah share ek..

TQ!



**Tak sempat komen??? LIKE pun OK ape :)
 

8 comments:

NinaAz said...

Tak de idea... baru dalam proses nak ada baby. Hikhik

Wanie Specteles said...

wa~ orang dah start cari pengasuh..tp ramai kawan2 suggest cr pengasuh dari hantar nusrey sebab nusrey ramai sangat bdk..kalo pengasuh yg dduk rumah dia fokus kat anak kita je..

so skrg dh jumpa..suri rumah yg jaga anak org..dia nk jaga baby wani sorg je..hrp2 ok..sbb dekat je rumah dia ngn rumah org..so pg2 blh mandikan baby dulu br hantar kat pengasuh..

e k i n ♥ y u s r i said...

bg ekin, x semestinye hntr pengasuh, die akan fokus pd anak kite je...
ade pengasuh yg jge baby ramai2

xde mslh pon sbnrnye hntr nursery
alhamdulillah zara ok je skrg
yg penting kite slalu pantau dan komunikasi ngan teacher2 taska....

Siti Haslinda Sadiken said...

betul tu wa..naluri ibu nie kdg2 betul..mcm lin pun BS kali nie alhamdulillah dan harap dpt jaga SB seikhlas hati..

Sufi MS said...

akak ni klu boleh nk keje, tp en.asben x bagi green light selagi x jumpa pengasuh yg boleh dipercayai, ntah ler,,bagi akk pengasuh ni rezeki masing2 jg, dpt yg ok alhamdulillah, klu dpt yg x ok, nasib la..yg kesian anak2..berdoa byk2 semoga dpt pengasuh yg ok..

erna said...

pengalaman erna pula, yang dari kecik memang ibu mengasuh budak. sejak erna umur 3tahun ibu erna berhenti keje as a librian UM dan full time jaga erna. pastu ada la yang hantar ibu jaga anak dia. sekarang mereka dah besr wa..dah umur 28,25,23,12,6.

baru 4-5tahun terbaru ni ibu berhenti dari mengasuh. itupun selepas abg erna dan erna minta ibu stop mengasuh. tp mengasuh iman la pulak :P

alhamdulillah wa..anak-anak yang ibu erna jaga dulu semua nya masih ingat ibu dan ada juga yang berpindah ke tempat lain pun still call ibu. cuti sekolah nak tido rumah ibu. ada pelunag nak datang rumah ibu.

ibu erna memang tak pandai nak marah anak orang. kami memang sgtttt sayang baby baby yang ibu jaga. baby last ibu jaga sekarang dah berusia 5tahun. masih manja dengan erna :)

**tips, sebagai ibu jangan langsung berkira dengan pengasuh. so pengasuh pun rasa senang hati nak jaga anak kita. cth: ada baby yg ibu jaga dulu..walaupun kopok lekor RM1 petang2 dia akan bawa ke rumah kami. pastu bila dia bonus, ibu pun dapat bonus. raya ibu dapat kain pasang..dpt duit raya. best sangat ibu rasa =)

Cik Puan Rara said...

best lah dpt org jaga yg baik cm tu.cm rara ni buat masa ni adik jaga.,lepas ni ntah lah.cane lah nk beranak 2 lak nt =(

Fiza Rahman said...

Tak pernah lagi hantar anak kat pengasuh. Semua hantar kat nursery. Ada jumpa pon, dah ramai budak yg dia jaga. Tawakal jer lah bila hantar kat nursery.