..::Wawa Yusoff::..: ..::BotoL OH BotoL::..

Monday, April 1, 2013

..::BotoL OH BotoL::..

Mak mak sangat tajuk entry aku. Hai, aku dah sehat! alhamduluillah.. xpayah nak buat spekulasi sangat ye. Ai is not mengandung. =)

sebenarnye tajuk tu bukan nak buat review pun cuma tgh pening nak beli botol ape kat elman mikhael. Nak setahun dah si bulat aku tu. Ok, untuk makluman, elman terima ape sahaja botol. aku langsung tak pernah ade masalah dalam membagi dia minum botol. Pengasuh dia pun kata elman tak kesah ape botol pun. Baik mahal ataupun murah. Dia ok je, tp aku makesure BPA free.

Memule sebelum dia lahir aku belikan Tommee Tippee. End up aku pakai dalam 4bulan pertama je sebab botol dia leceh. susah nak basuh. Dan aku tak tau kenape bile dah pakai aku memang tak suke botol tu. Dia punye teats mcm cepat berlendir. pastu klu ade sikit tak kena nan ti ade mcm putih2 kat teat tu. Aku tak pasti kenape atau cara aku yg handle salah.

RM 38.70 after less
Pastu ntah mcm mane ntah aku boleh lupe mana aku letak cover botol ni pastu takboleh la nak hantar ke pengasuh. Emergency aku beli jela botol susu Japlo yg weide neck tu. bekenan plak aku botol gomok tu. RM 8.90 sajo -BPA Free-

Bile elman ni jenis tak kesah botol, maka mak nye pun suke suki membeli botol. muahaha. Lepas pada Japlo 2bulan pakai Japlo aku nak tukar puting botol. tp rupe nye takde jual. ke aku yg tak jumpe?? Ntah, tp yg pasti aku takdapat. Jadi, aku belikan dia botol disney wide neck pulak. Beli sebab comel ada gambar pooh sikit, pastu warna dia pastel je. taknampak mcm botol susu yg childish sangat. RM 14.90 dan sampai sekarang elman masih pakai botol ni kat rumah ummi liza

Pastu terpikir,  kat rumah memang aku takde stok botol langsung. Lepas tu masa ni elman dah start makan dan aku kena hantar 2 botol kat ummi liza. satu untuk susu. satu untuk air kosong. Jadi aku beli lagi botol disney, wide neck lagi.....

 Lebih kurang mcm ni (gambar pinjam dari blog..errmmm.. tak ingat)
Beli 2botol dalam 1 pack RM 19.90. ade warna hijau dan biru. warna hijau 5oz, warna biru 8oz. tp yg warna biru ayah nye dah tinggalkan kat kedai makan. padahal baru pakai sekali je. itu pun isi air kosong. hangiinnnn.

Sejak 10bulan elman mikhael dah takmo minum air kosong dalam botol puting getah tu. Ummi liza cakap elman lagi suke minum pakai straw. jadi, kami belikan dia botol Diseney(untuk rumah ummi) dgn brand Anakku (untuk minum kat rumah)

Dan sekarang bile elman dah nak setahun aku dok pusing2 kepala nak bg botol ape kat dia. aku pun xtau ape yg aku peningkan. dah kata elman tak kesah botol kan? tonyoh je la botol apepun.. Biasalah mak... semua nak yg paling best untuk anak kan. Semalam kebetulan ummi liza wassap suruh bwk kan elman botol baru. Botol tu dah 6bulan. Untung aku wey, pengasuh elman alert semua tu. Dia bukanlah jenis pengasuh yg hanya mnunggu sahaja. In fact, dia yg tolong ingat kan aku kalau ade yg aku terlupe. syukurrr..

So, malam tadi ajak mirzal pi Manjaku. Bepusing2 gakla aku nak mencari botol yg best. Memula pegang Avent pastu letak balik pasal jiwa tak kena. Mcm plain sangat la pulak design dia. Pastu pusing2 tgk Basilic. Memang comey, ade gambar Moo Moo tp bukan wide neck. Oh ye, Wide neck mmg ciri utama bile aku cari botol.

Last choice aku pegi kat MAM. tgk ade promo TwinPack Offer. Lama aku belek wey... serious lama! tak tau nak beli ke tidak. Pusing2 dalam Manjaku sambil pegang botol tu dok pi belek botol lain. Last2 amik jugak sebab dah xde pilihan lagi. Tp teringin beli Pura. tp kat Manjaku takde. nak pi tempat lain dah malam pulak. Maka ku rembat kan saje si MAM

RM 39.90 for 2


Mommy akan rembat jugak untuk awak nanti.. One day.. I wilL.. I WILL.. sebab Pura ni sangat menggoda mommy. tak ketahanan Jiwa ku..!!






**Tak sempat komen??? LIKE pun OK ape :)
 

8 comments:

Mama Damia said...

Salam kenal dr blogger supermom..eja pki mam dr ank 1st..satu yg tk suka mam cpt bkerak..tk smpi 4bln kena tukar yg baru.,br ni try pura..klu nk bl cuha tgk kt one baby world..ade offer

Asz Miza said...

kita pn ada botol disnet pooh kaler ijau tu tp 2oz pnya..beli masa dlu2 ammar mnum skit..hehehe..teringin nk beli MAM tu tapi sume yg 10oz je ke? xde yg 5oz?

ciNDerella stRikEr said...

QQ smpai sekarang pakai avent honey. Bila basuh botol akan jadi shining2....tu yg Nad suka. hehehe

Mimy Hamid said...

Fayel dulu kecik pakai pigeon sbb puting dia..now dah besar sempoi aje..semua belasah janji wide neck sama la dengan elman..kena wide neck je..tak de wide neck campak..akak pun dah pakai puting murah...lag senang basuh kot dari puting mahal cepat berkerak klu lmbat basuh..puting murah aje baru 6.90

Nurul Aziz said...

Hi..

Pakai TT, tapi boring sebab takde corak kartun. Hehe. Tapi kat rumah memang banyak botol, adala dalam belas-belas bijik (anak memang minum fm).. beli banyak-banyak sebab malas nak basuh botol banyak kali, just basuh sekali harung sebelum tidur.. hihi.

eika_jps said...

salam perkenalan....bila dah ada anak semua tajuk entry dah mcm2 mak2 gitu....anak saya pakai botol NUK tp sbb payah dapat puting jd bertukar jelh pada AVENT tp dah boring sbb takda corak....teringin gak nak rembat pura kiki sbb menarik the bom...

jemput singgah blog eika yer,,,,

http://atikarafina.blogspot.com/

Aty_Fared said...

Waahhh senang ar anak tak kisah botol..anak aty satu botol hape pon die tak nak...gggrr..skrg terus nk pakai cawan jer..:-)

WaWa_EzRiLL said...

Hye wawa..alhamdulillah sihat..best dpt pengasuh yg superb...masalah mak2 jaman skang kena beli puting yg selamat..baby sedut br kuar..takut pengasuh letak bantal masa baby ngh menyusu...aduhaii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...