..::Wawa Yusoff::..: ..::Al-Kisah Si Soya::..

Tuesday, April 30, 2013

..::Al-Kisah Si Soya::..

Assalamualaikum
Sorry klu entry kali ni ade salah fakta ke ape. 
aku cume berkongsi ape yg aku terima. correct me if i'm wrong TQ :)

 Petang2 gini nak update xde nak sembang apepun. cuma tadi dlm kereta aku dengar iklan pasal soy colagen kat radio. yg buat aku tertarik nak share pasal iklan tu adalah

"kulit awak nampak cerah..bla..bla.."
"Ye, saya mengamalkan minum air soya ni sejak mengandung lagi... bla..bla..bla.."

ok, lebih kurang mcm tu la bunyik iklan tu. aku dengar je iklan ni terus aku geleng kepala. Ingat ye
SOYA adalah TIDAK BAIK untuk Wanita mengandung (asia)




Benda ni sebenarnye lame dulu aku nak share tp asik lupe je. ye, ramai yg dah tau tapi ade jugak yg belum tau jadi suke hatila nak bagitau kalau ko taknak tau ko boleh je buat tak tau. Sudah??

Aku penah dengar cerita pasal ni masa ngandung tp tak caye sampai la tekena kat batang hidung sendiri. sebenarnye tak mancung pun nak kena2 batang hidung kan? boleh je kalau kata kena pipi ke dahi ke. ntah. Tapi yg pasti rasa terkena sangat masa elman demam panas masa umur dia 7bulan.

Masa tu kami bejalan ke Pinang dan usaha jugak carik klinik kat sana. maka kami berjodoh la dengan klinik Pillai kot name nye kat seberang perai. Seriously doctor Pillai ni memang superb! Aku bwk masuk elman jumpe dia bagitau Elman demam. Dia cek suhu masa tu 38.5. terus dia masukkan ubat bontot. siap ajar cara yg paling baik untuk masukkan ubat mcm mana. Lepas dia cek dada elman semua baru dia suruh kami duduk dan tanye ape2 yg patut. Berbeza dengan klinik lain yg aku pegi. Doc akan cerita panjang lebar cek ala kadar pastu suruh bwk balik ubat settle kat rumah.

Kemudian terus dia tanye aku "U minum soya masa pregnant" aku pun ckp, ye. "Yes i know, i can see the two soy patch " Soy patch ni dia tunjuk kat aku. Soy patch ni akan nampak lebih ketara bila baby tak sihat. memang ade kiri kanan pipi elman. Kat sini baru dia explen. Soya untuk orang kulit putih. which is mmg tak sesuai langsung utk org asia. Soya boleh mengubah genetik baby. sebab tu org selalu komplen anak dia sensitive skin asthma or ape sahaje yg sakit yg biasanye org kata sakit genetik,. tp bile tgk mak dgn ayahnye xde pun sakit2 semua tu kan. tp anak plak ade. Eczema juga attack baby adalah disebabkan soya.

Ape yg diakatakan mengubah genetic baby bukan lah sampai tak sama mak ayah. No...... genetic baby yg dtg dari kita akan cuba fight genetic lain yg dicipta oleh soya dalam badan baby. Contohnye kite ni kulit kaler pun ala2 je kan. tp bedal minum soya banyak2 sebab nak kulit baby putih. 

Dr.Pillai explen, "once u pregnant u are creating another U. So of course la he/she will be just like u. and now u're trying to change it like nak baby putih. Obviously it is not U" 

Ye, itu yg dikatakan mengubah genetic. baby mmg putih tp disebabkan genetic yg kita bg kpd baby fight genetic dari soya tu yg jadi eczema, asthma, sensitive skin dan ade lagi satu aku tak ingat. Oh ye! Juling.


Dia pesan ade juling tak nampak on da spot. which is ikut perkembangan baby. kadang semakin besar baby semakin ketara juling nye. kat sini dia ade nampak mata elman mcm kero sikit. ye, aku pun ade perasan tu. so dia pesan, dan aku pun nak sampai kan kat korang specially klu rumah pakai air cond, kerap tuamkan air suam/tuala suam kat belakang baby area bwh tengkuk. In shaa allah boleh kurangkan keadaan mata baby yg juling tu.

 Kesannye kepada elman... ye, elman mmg sangat sensitive kulit nye. senang naik rashes, senang selsema, elman jugak mata nye ala2 sikit cam juling air gitu, tp tak perasan sangat la. Aku minum soya bukan sebab nak baby putih ye.. tak baik tau korang tetuduh aku cenggitu. Ai is redho dengan kaler ala2 tant2 ni. haha! Aku cume boleh telan soya je mase ngandung elman. Kepingin aku nak minum soya boleh buat begado kalau tak dapat. Yela aku mabuk 9bulan tau. penangan elman mikhael. ye, 9bulan aku muntah2. [LINK] aku masuk apepun semua keluar. last2 soya jela yg boleh buat aku kenyang sket. Jadi sekarang ni semuanya kena extra care. klu tgk dia da garu2 semacam haruslah cepat2 lap badan dia.

ok.tuje sempat share. klu ade lagi yg best2 nnt aku update. 
Esok cuti labor day. Tp esok gak aku kena jadi labor. Spring cleaning!
 


**Tak sempat komen??? LIKE pun OK ape :)
 

11 comments:

Siti Haslinda Sadiken said...

ermm..ada jumpa dgn x-schoolmate..sian anak dia kena ezema sampai kulit kepala jd tebal..bila tanya time peknen mmg minum soya..anak mmg kulit cerah tp sian ezema smpai ada bau

Nurul Hamimah said...

betul ke ni Wawa sampai boleh buat anak jadi juling?hurmm....pasni kena be careful...tak minum dah soya bila preggy...good info Wawa...terima kasih share pada kita semua...:)

p/s:akak nak mintak izin share untuk adik yg tengah preggy ye...thanks

LisaLisut said...

ooo cmtu rupanya..i rs i boleh terima hujah doktor ni. i minum soya dlu ms pregnant bkn sbb nk anak putih.tp sbb haus dan refreshing hehe. tp x selalu la. kdg2 hehe

Anonymous said...

boleh buka fb group laman kesihatan ibu,bayi dan kanak-kanak..dekat situ ada maklumat bagus dgn boleh jumpa group lain jgk pasal kesihatan..tq..

SarahSyafiq said...

Experience dr sorg mmbe pun mcm ni.kulit dy sgt lembut tp sensitive.mmg katanya mak dia byk minum soya ms pregnant.

PuanSyimaSyaz said...

sama lah kan experience kita ni... i pun bedal soya bkn nak baby i putih, tp sbb memang suka.1 kotak besar habis dlm masa sehari je... hebat btl...

aisya mmg putih.. tp tu la...sensitif sgt2.. kesian dia.u pun tau mcm mana aisya punya eczema..i jadi serik.skrg nak bagi dia makan atau i makan apa2 pun mmg kena careful sgt2... tak sanggup tgk muka dia naik ruam teruk.kesal sgt

With Julia said...

doctor Pillai is a great doctor...bila bca entry u baru julia tau betapa seronok kita jumpa doktor yg sebenar2nya bernama Doktor....haaa see ramai yg jadi doktor tp x seperti dr pillai...baru i tahu if mata baby nampak ada sikit juling tuam gan tuala suam kt belakang baby...si baby Qi pun ada sikit tau mcm elman....hehhe nama lebih kurang je kan elman vs ilman heheh :)

Asz Miza said...

i dulu masa pregnant xminum soya sangat sebab my mom kata anak senang allergic, tapi dalam tak minum soya tu pun anak i eczema sbb i ni ada asthma.hihihi..tak nampak la gamba soy patch tu..nnt i google tgk..

~ NANA ~ said...

selalu sgt dah denga pasal soya ni...fakta pon ada macam2 from expertise...tapi bagi i, i sendiri dah byk jumpa baby yg mak dia minum soya banyak sangat masa mengandung macam mana...kebanyakannya (yer bukan semua) mmg ada masalah kulit

asfahani said...

good info.thanks for sharing =)

Nora Karim said...

akak masa ngandungkan Faris pun boleh minum soya je... betul Faris keluar mmg putih... even lagi putih dr adik dia, Alisya.. tapi kulitnya tak tahan... macam yang wawa tulis ni...

bagus la doc tu... dia nak explain apa yang kita tak tahu... dulu masa akak duduk kuantan ada sorang doktor pakar yg macam tu... bagus... kat melaka ni tak jumpa lagi paed yang nak bercerita macam tu...