..::Wawa Yusoff::..: ..::Veggie Soup::..

Friday, March 8, 2013

..::Veggie Soup::..

Bento untuk Elman Mikhael hari ini :)


Semalam tak sempat nak p amik seaweed puncher. kalau tak mesti nasik elman lawa arini. ade gambar muke. hik. x jauh beza sangat dengan semalam. 

Menu Hari ini :
Rice, Veggie Soup, Freshly Homemade baked fries, manggo and biscuits for snack 

Resepi Veggie Soup :-
bawang merah sebiji sederhana
bawang putih 3 ulas
Halia kecik
Kiub ikan bilis-Homemade(nnt aku bgtau cmne nak buat)
Kentang,
Carrot
Celery 

Cara-Cara :
Tumis bawang merah, bawang putih, halia
Masukkan air, kiub ikan bilis dan kentang
Bile kentang dah cukup lembut masukkan carrot, Celery.

------------------------------------------------------------------

Resepi Homemade baked fries :
Panaskan Oven 150 degree
kentang buang kulit dan potong ikut suke :)
basuh dan lumur kan sikit dengan unsalted butter
pasnaskan
Masukkan oven dan masak dalam 10-15 minit
(ikut ketebalan kentang yg korang potong)
Kalau nak lagi sedap bungkus dengan aluminum foil.
Kentang bakar lg sedap dari goreng. Texture dia lebih peroi.

------------------------------------------------------------------

selalu kalau masak mmg aku pakai kiub ikan bilis brand Knorr. Jadi, untuk babies x sesuai la guna yg tu kan. tp nak jugak bagi sedap, maka mommy elman buat kiub sendiri :)

Resepi Homemade Kiub Ikan Bilis :
Ikan bilis secukupnye,
ikut korang la nak buat stok banyak mana. tak spesifik nak ikan bilis size kecik or besar. mana yang korang rasa sedap.

Buang ikan dan Najis ikan bilis. kemudian basuh.
Tumis ikan bilis dengan unsalted butter or olive oil.
Blend selumat yang boleh.
Kemudian tuangkan air sedikit. Untuk bg ikan bilis tu likat.
masukkan dlm ice tray.
aku suke simpan beku. lagi tahan lama..

Selamat mencube..!!


15 comments:

MimahAjil said...

sedapnya bento Elman mommy dia buat...kalau la ibu Hasif serajin mommy Elman kn....(-,-)"

Wawa Yusoff said...

MimahAjil : Marilah join buat bento..! bleh share idea :)

achiek anis said...

thanks sis share resepi fries tu...leh cuba nnt...:)

cha said...

serius u rajin giler. i pun nak buat tp utk diri sendiri sebab takde baby lg hihi

Wawa Yusoff said...

achik anis : sile2.. nnt share la resepi awk yg best2 pulak tau ;)

Cha : ahahah. mommy elman pun kadang bwk bekal hias2 gak. sbb masa kecik tak merasa.. kikiki :p

ctmah said...

wow!rajinnya mommy elman ni.bilalah i nak jadi rajin macam u kan.huhu

e k i n ♥ y u s r i said...

rajinlah wawa nie

erna said...

ok. sgt terliur tengok macam ni makanan elman. tah bila ummi iman mampu buat bento bento ni.

Allene said...

uhhuuh... rajin mommy wawa ni ha... =)

cikpuanputeri said...

pukul berapa bangun nak sediakan semua nie wa? hehe..kena share jadual sekali ni nak belajar manage masa.hehe.

Miss Volvo said...

wah bagus recipe ni blh cuba nti :)

SweetLikeWhat said...

boleh cuba nanti ni..tapi tak sekretip macam mommy elman lah..hihi

cha said...

u, yg bekas letak biskut tu u beli kat mane plak? dia pakej sekali dgn tupperware ke. i tgk kt daiso mcm xde je

cha said...

reply kat blog i pls takut tak perasan kt blog u

Mimy Hamid said...

geram la bento awak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...