..::Wawa Yusoff::..: ..::Stew Ikan Dowry Tp jadi SUP::..

Wednesday, March 27, 2013

..::Stew Ikan Dowry Tp jadi SUP::..

kali ni aku masak guna kuantiti yg banyak sebab lauk cap ibu dan anak. hehe. aku pun bwk bekal gak sebab sedap. yela, aku masak, ofcoz la aku puji. ade aku kesah kalau korang kesah?

 baha-bahan (nak gak tulis walau dah tempek gambar)

Bawang merah size kecik
Bawang putih 2 ulas size kecik
Sekeping isi ikan dowry (kat giant banyak)
Setengah batang carrot dadu halus
Baby lettuce ikut suke nak banyak mana
Homemade Cube Ikan Bilis
Unsalted butter untuk menumis

Cara-Cara :
Tumis, bawang merah dan putih. 
Kuali lagi satu goreng ikan pulak, untuk bg isi ikan keras sikit. kang kalau tak goreng nnt hancur masuk dalam stew.
Masukkan carrot kat bawang tadi dan tambah sikit air biar sampai lembut kemudian masukkan cube ikan bilis. Tambah sikit air klu nampak terlalu pekat
kemudian masukkan ikan dan gaul sampai sebati
masukkan tepung jagung untuk bagi likat.
Last sekali masukkan lettuce.
Siap..!!


Bento comel untuk si Comel - choc kisses tu utk gambar je. pastu aku terus amik makan. sila jangan hentam aku. setakat ni aku belum introduce lg coklat kat elman mikhael :p

ok, resepi kat atas tu adalah yg aku nak buat malam tadi, tp ntah kenape cube ikan bilis yg aku baru buat ni masiiiinnnn giler ikan bilis nye!!! Sebelum letak tepung jagung, jadi, aku tepaksa tambah....tambah...tambah... air sampai jadi sup. Seriously masin, mengenyit2 mata si mirzal masa aku suruh rasa. tu pasal tak boleh buat stew. walaupun jadi sup, tetap sedap! tak payah letak ape2 bahan perasa dah. ikan bilis tu dah cukup mengancam. natural taste giteww :p



Bile aku kata ini lauk cap ibu dan anak.... Ape korang expect..???




Nah..!!!







Mak nye pun nak berbento-bento jugak....!


hahahahahahahaha..!!




**Tak sempat komen??? LIKE pun OK ape :) 

 

6 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

good job!
hehehe

Ros Anis Rusli said...

cedapnyaaa

~ NANA ~ said...

wehuuuuu
rajinnya u!
untungla elman...hehe

Mooniqueen said...

Terus rasa lapar ;)
salam perkenalan

SweetLikeWhat said...

kretip betul wawa nih..

Anak Lebah Comot said...

Wow..super duper rajin!!!!