..::Wawa Yusoff::..: ..::So...Call US Mak Moden::..

Friday, March 1, 2013

..::So...Call US Mak Moden::..

aku rasa korang pun mesti mcm aku. dilema bile anta anak ke rumah BS. takut diberi makan yg bukan2. betul x? nak2 yg anta ke taska. time b'day party anak2 org lain mesti kite seriau dah takut anak kite pun di tonyoh kek hari jadi. kalau korang tanye aku, YE. memang aku mempunyai masalah takutkan semua tu. garam,gula dan bahan2 perisa yg tidak sesuai untuk budak umur setahun ke bawah.

Call me mak moden... Please.. kalau itu yg buat ko selesa sebab aku ni cerewet bab makan anak. Mak moden ni kalau x nak gune ilmu yg ada buat ape susah2 google carik resepi anak kan? ko bg jela anak ko makan lempeng kelape, cekodok, ikan goreng. pe ade hal betul x? tp mak moden ni jugak la yg nak menentukan kesihatan anak ko. dah kalau anak ko allergy dgn telur, ko x risau ke BS bg telur kat dia. Sok luse dia sesak napas disebabkan telur tu sape yg nak menaggungnye? Tak ko jugak yg menangis...?? Yes, bercakap guna akal. jangan kerana kitorang ni catu anak punye makanan ko keluar statement yg kitorang ni "mak..mak moden.."



Mak moden ni terlalu sayangkan anak, struggle sehabis boleh untuk bagi EBM sbb kitorang nak yg terbaik untuk anak. Mak moden ni menangis berlagu syahdu kalau x berjaya nak supply susu untuk anak sbb kitorang tau yg Susu Ibu adalah yg terbaik untuk anak, Mak Moden ni jugak gagah bangun tetengah malam pegi pam sbb breast dah engorged. Mak moden ni jugak gembira bile breast diorang ENGORGED tu maknanye susu melimpah ruah dan allah izinkan diorang untuk beri yang terbaik untuk anak..!!

Akak aku [LINK]juga Mak Moden yang sangat mencatu makanan anak dia terutama COKLAT. Ini kerana dia tau anak dia akan kena sembelit yg teruk disebabkan coklat. pernah aku tengok aina menangis2 nak berak. Kesiaaannnn...!! Ini mak moden yg betul2 sygkan nak. Dia lagi rela tgk anak dia nangis tak makan coklat dari dia tengok anak dia nangis kesakitan nak berak! 

Kami, Mak Moden, memang Mencatu makanan anak2 kami, kami berkongsi apa sahaja resepi yang terbaik untuk mereka. Mak moden ni buat segala yang terbaik untuk anak masing2. Kami adalah Mak Moden yang mementingkan kesihatan anak lebih daripada "kesedapan" dalam makanan. Ye, kami boleh meroyan dan emosional bile anak kami diberi makanan yang bukan...

So...Call us Mak Moden klu itu yang anda selesa kerana Kami memang SELESA menjadi Mak Moden..

Sekian...




11 comments:

Erna OhShawl said...

entry ni boleh buat mak mak yang konon moden tapi x ambil kisah perihal kesihatan anak..meroyan bila baca.

wawa, me too ada masalah mcm ni. apapun, sehabis mampu erna pertahankan demi iman.

malas dah nak pikir apa org nak cakap. just do the best for my little iman :)

peace wawa! sokong wawa! hidup wawa!

hehehe

fifi said...

super like.betul sesangat.mak saya,dia panggil anak saya,anak internet. T_T

CikNaa said...

ape ada hal kalo mak moden pn.sekurang2 nya nak jadi mak yg terbaik utk anak2.. bukan jenis yg taknak terima bende2 yg elok.. hish susah org camtu..

Aty_Fared said...

mak modern lebih menjage pamakanan anak dan lebih terdedah dengan pengetahuan...tu beruntung nyer jadi mak modern..:)

pet said...

itula tak suka dengar ayat" ala ko dulu makan _____ tapi hidup je sampai sekarang"...dulu maybe takde awareness..hospital pun taknak bagi ilmu macam sekarang..google pun takda...now semua kita dah aware so there's nothing wrong of being extra cautious especially melibatkan anak yang amatlahhh kita sayang.

saya yakin, generasi akan datang di malaysia akan jadi generasi yang sihat, genius, rajin sebab kita zaman sekarang dah jaga pemakanan dan kesihatan mereka sejak dari baby lagi, InsyaAllah :)

ctmah said...

i love u la wawa!
lantaklah org nak cakap ape..kita sayang anak kita kot..hati ni asyik tak tenang je bile fikir anak kt jagaan org lain :(

veesakura said...

I plak kne cop rajin sgt mbaca. xmo caye kt petua org dulu2, pe doc bg sume nk question. bknnyer i kondem cume dh intrnt hv everything. bila byk tny,bru sng fhm the real situation kan?xkn nk trima bulat2.huhuhu

Anak Lebah Comot said...

Like this entry..mak mak moden yg terlalu menjaga kesihatan anak.

harz harun said...

suka entry ni!...

N setuju dgn pet..zaman dulu,org xtau apa itu internet..xde informasi..xde kesedaran..plis,zaman dulu,xde plak pavlova kan......so,pedulikan org..yg penting,kita tau,anak kita mkn apa...

~YUN~ said...

Mak moden yg banyak info,kite gali knowledge thru internet,byk sharing kite dpt dr mommies lain..kalau anak kite sakit kite jugak yg nk jg kan..dieorng bukan tau apa..kdng yun pn orng tgk mcm psychopath,aku duk calit sanitizer je kat anak..yela anak kite penh sakit,kite tau kn mcm mana nk prevent.,

MimahAjil said...

mak moden hanya mampu menangis bila neneknya a.k.a mak sendiri ckp dia suapkn cucunya kopok sikit...mak moden jugak hanya mampu pekakkn telinga bila neneknya jugak kate cucunya tknk mkn bubur sbb bubur tu tawar,takde rase masin sikit pun...semua demi kesihatan anak tersayang...