..::Wawa Yusoff::..: ..::Cheesebaked pasta for babies::..

Thursday, March 7, 2013

..::Cheesebaked pasta for babies::..

.. Mak dgn pak nye pun layannn.. Hik3



Bahan2 :-
Sebiji bwg merah size sederhana
2 ulas bwg putih
5 biji tomato size sederhana
Sebutir halia(besar jari kelingking)
Daging kisar(ikut selera nak banyak mana)
Carrot-ptg kiub
Celery
Kentang-ptg kiub


Oh ye. Daging kisar tu beli kat pasar. Yg mmg fresh kisar. Klu ssh nak jumpe kat giant section daging tu ade. Klu x jumpe jugak. Beli jela daging kisar ramlee tu ;)


Cara-cara :
Blend bwg merah,bwg putih,halia-tumiskan
Blend tomato. Bile bhn tumis dah ckup masak. Masukkan tomato.
Masukkan daging
Klu terlalu kering letak air sikit. Ikut korang la nak kuah tu pekat camne
Bile semua nye da ckup masak. Letak lada hitam sikit. Utk balance rasa masam tomato
Last baru masukkan 3bhn terakhir

**bile dah siap rebus pasta. Gaulkan kuah dgn pasta. Masuk dlm cup. Shred mozarella cheese.
Masuk oven 120degree utk 10minit.

Yummy!! Mmg sedaappp.



P/s : kalau baby allergy daging, boleh tukar dengan ayam. dan kalau baby allergy keju tak payah letak k. keju tu untuk extra flavor je. takde pun mmg dah sedap :)



13 comments:

Erna OhShawl said...

lada hitam pun boleh ye wawa? sedapppp...memang nampak terliur. boleh try nanti :)

tq wawa. good recepi :)

Asz Miza said...

wahhh terbaik..bole try kat umah tapi untuk org besar makan..kekeke..anak blm boleh makan..

Allene said...

wah.. sedapnya...

e k i n ♥ y u s r i said...

rajinnye wawa
rumah ekin xde oven....
susah nak berbaking2 nie...huhuhu

cha said...

nyumnyum ni mmg fav husband i ni u.

SweetLikeWhat said...

memang mak pak hannah pun suke jugak nih..mekasih ye share resepi ni.. ;)

Wawa Yusoff said...

erna : nak jawab tp x pasti pasal lada hitam tu. wa letak jugak nak bagi balance rasa tomato tu. kalau x masam gile!

asz miza : klu untuk org besar, nak senang x payah la blend2 tomato bagai. pakai prego je udah.. sonang! haha

allene : sedap2. mmg sedap. belumba2 mak dgn pak nye makan. =))

ekin : yg baking tu utk cairkan cheese je. pakai kuali pun boleh. gaulkan pasta tu pastu gaul dengan cheese. siap!

Cha : o yeah? good2. tp resepi ni cam x sesuai utk org tua. tawar hebiaqq :D

SweetLikewhat : sila mencuba. ni kalau anak x suke, mak nye pun boleh abiskan :p

Cik Puan Rara said...

hmmm sedap!nt nk buat jugak utk mkn sendiri.

malynd_anggun said...

emmmm dap nyeeee...

Cheyan said...

O hooiii sedappp...kalau tak bakar ok ke?? sebab tak de oven ni..alasan nak beli oven..hehehe

Mommy_Cha said...

boleh la buat buku resipi pasni, dgn milo crepe lagi...haiyooo....! manyak sedap wooo ini olang masak :)

Aty_Fared said...

Resepi baru..yaaeeyy..boleh buat kat qaleef...:-)

Mimy Hamid said...

mummy superb rajin !!!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...