..::Wawa Yusoff::..: ..::Bila si Anak bertukar Selera::..

Monday, March 4, 2013

..::Bila si Anak bertukar Selera::..

Elman mikhael x mo makan bubur dah. dia nak makan nasik. Alahaii anak, gigi pun mommy boleh kire awak sibuk nak jadi orang besar.

Last week ummi liza nye bgtau elman x nak makan bubur dah. dia lagi suka makan nasik. ummi nye masak kan kuah singgang. banyak dia makan. *dalam hati ku, mau x banyak dia makan. lengkap dengan garam segala*

ok, ni tidak boleh jadi. mommy takkan mengaku kalah dengan ummi liza. Mommy pun terus ubah strategy! Bertukaaarrrr....!!!

Now, aku dah senang. masak nasik satu periuk untuk makan satu rumah. x payah lagi begelumang dengan banyak periuk. mana nak masak bubur la, stew la.. hek2. Sebenarnye boleh je kalau aku x bekalkan makan untuk dia. ummi liza pun dah pesan x payah bekalkan. tp aku mana boleh tahan. dahla 8jam anak aku duduk dengan orang lain. sekurang2 nye makanan aku ni la buat pengingat dia kat aku. Air tangan aku lah yang membeza kan aku dengan ummi liza dia.

Jadual masak aku pun dah berubah. kalau dulu aku suke masak pagi2. sekarang ni aku masak malam2, sup ayam, sup sayur, sup ikan, mcm2 la lagi. Bile pagi tinggal panaskan dan bungkus. Lepas bungkus lauk untuk elman, barulah aku masukkan garam dalam periuk untuk kitorang makan pulak. Aku masih mengawal lagi garam gula untuk elman. 

Tp kat rumah ummi liza elman dah makan macam2. Ummi  Liza dah jaga baik, aku dah cukup bersyukur. Cuma haritu aku ade pesan jangan bagi telur sebab elman masih allergy telur. haritu ummi liza cerita elman suke makan roti jagung krim gardenia. Errrkkk...??!! Tekedu aku weyyhh...!! Mirzal dah tepuk kepala dah..! manissss weyyyy....! mau budak tu tak suke makan. Ha, yg tu mmg aku ade pesan kat ummi kalau boleh jangan bagi lagi. To much sugar. Perkara2 mcm tu aku x boleh nak kawal. Tawakkal je kepada Allah moga anak aku sihat sentiasa. 



Sobs...sobsss... *lap air mata*

anak i dah bujang u ollsss... tak lame lagi nak p sekolah dah. pastu nnt  i terime menantu... uuuwaaaaa :'(

drama la ko ..!!



14 comments:

SweetLikeWhat said...

haha..cepat beno pikir sampai ke menantu..kikiki..tapi memang..anak2 ni cepat betul membesarnye.. ;)

Wawa Yusoff said...

itu la pasal... sekejapan je rasa..!

Allene said...

huhuhu.. lin siap pesan kat bs.. anak saya makan, mknn yang kurang garam. tak nak ajar byk sangat bhn perasa. BS fhm. Tp belakang kita tak thu la kan...

Wawa Yusoff said...

Allene : Ha, tu la. kite boleh pesan mcm2.. tp kadang BS tgk anak kite macam ok je bg ape pun.. tu yg roti krim pun dia sumbat.. huhu

Mommy_Cha said...

ha..drama sandiwara semasa sangat wawa hihihi. Mikha sejak duduk ngan Mak Wan lek jer makan tomyam, masak lemak, ayam goreng kunyit. semua rules gula + garam dah hilang.

Nak buat cena wa, nak marah mak mertua....kan? So redha kan jela...janji anak sihat sudah...jangan terkejut kalo nengok mikha minum teh o cicah biskut hap seng ;p

#urut dada cik bedah#

Wawa Yusoff said...

hahahaha! mommy cha..! lawak la mikha! tom yam tuuuu...! acik ni pun ha kadang x tertelan tomyam. masam, masin, pedas segala! cayalah mikha...!!

ctmah said...

itu la yg paling i takutkan.huhu!malam td p dinner kat ani sup utara, my sil selamber je suapkan bubur nasi kat my baby.budak tu baru je belajar makan kot.huhu!pendam dlm hati jelah..h0h0h0

Fieda said...

samala mcm sy..kt rumah bukan main lg kite kwl mknan dia...Umah bs anak sy ramai..mcm2 dorg makan..nak tegur tak smp hati plak...paling terkejut bs sediakan 1 balang gula2..dalam hati menangis hati ini huhu..

Ros Anis Rusli said...

airiell pun dh ilang skit2 pantang larang gula garam..huhu..bila mumy mkn die kucap2 tanda tliur..so mumy suap ckit..skit je..eskem bg jilat2...tawakal j la..tp bg scalit gitu je..bukan bg mkn smpai kyg...hohohoho... #jgn tiru aksi ini..huhu :P

harz harun said...

seminggu dua ni,keje memasak i jd senang..daddy br lps operate tonsil,kne mkn nasi lembek or bubur or anything yg lembut dan x pedas..
I msk sekali pagi2.tuk qasyaf,tuk daddy...msk nasi lembek,buat sup,singgang or stew..siap masak,asingkn qasyaf punya,br tmbh garam gula mcm biasa..haha senang keje i...
Bs qasyaf jenis takot nk bg mkn apa2 tnpa tny i..sbb qasyaf elergik bnyk bnda..untung jugak jd baby elergik ni..heeer

MimahAjil said...

budak2 zaman skrg ni dh pandai kenal bubur ngan nasik khen...fenin mak...
nk suap bubur je paling muka ke lain...
asal kte mkn nasik...kenmaen terkedek2 dlm walker mintak kte suap...adeh la~~
tp asal ank nk mkn...mak2 akn cuba buat yg terbaek...kn?kn?

Aty_Fared said...

Senang la weyhh die nk mkn nasik..anak aty masih nk bubur lg..tp tak halus ar.lauk pon tak blend bagai..cumebubur tu jer....

SAFIYYA QAISARRA said...

hehe konon da besar sgt la tuh nak mkan nasi xnak makan bubur..teringinya baby boy..btw salam perkenlan yer...

nurulhuda said...

sama laa nasib kite, semalam kat taska raisya, teacher dia suap bubur lambuk, uwaa.. dalam hati memang marah tapi taktau la nak cakap macam mane..
kalu gi umah makcik pun sama, dia suap anak makanan yg ada garam gula jugak.. nak marah pun serba salah.. budak tue memang suka laa, makanan ada rasa, bubur kite buat tawar, heheh.. pikir anak pun dah 10bulan, lagi 2bulan nak cukup setahun, pejam sebelah mata jer laa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...