..::Wawa Yusoff::..: ..::Bihun + Sup Ayam::..

Tuesday, February 5, 2013

..::Bihun + Sup Ayam::..

Menu untuk elman mikhael. 1st time buat ni.. maklumlah. dah nak masuk 10bulan ni gigi pun dah banyak. boringla kan asik masak bubur je :p
memule risau dia x boleh terima. tapi hurmm.. makan siap bertambah..! Syukurrr :)


Bahan-bahan :
500 ml air
Bihun secukupnye --aku amik dalam setengah genggam
Isi dada ayam --Anggaran setengah potong dada ayam
Sepotong keledek --Aku guna frozen puree dalam 1 sudu besar
2 ketul brokoli --Size ice cube
1 bunga lawang
2 biji buah pelaga
1/2 kulit kayu manis
setengah sudu ikan bilis --sebagai perasa. 
**Ikan bilis ni tumis dlu dan blend halus. buat banyak2 pun xpe. simpan. nak pakai senang. dah ade**

Cara-cara :
Basuh Bihun dan ramaskan sikit. nak bg pendek2 bihun tu. senang anak nak makan.
Masukkan semua sekali bahan dalam Slow cooker.
Esok pagi bangun dah siap!

hahahaha. Sonang betul aku buat enrty resepi. dah tu mmg itu kekdah nye. aku nak nulis pepanjang pun mcm x kena lak kan :p

Masa nak anta kat BS, jangan la ko bg sekali bunga lawang, buah pelaga dgn kulit kayu manis tu. amik yg mana patut je. sedap tau x. elman makan banyakkkk

pasni nak try western pulak!




6 comments:

MimahAjil said...

sodapnye Elman mkn bihun sup...:)

cik chinta said...

Bby lmbt lg kuo, x sabo nk try..

cik chinta said...

Bby lmbt lg kuo, x sabo nk try..

ISMA ILYA AHMAD PUAD said...

emm.. mesti sedap dia makan ni.. sebab ada curahan kasih ibu dalam tu ^_^

D Yatie said...

nak try juga lah buat utk arissa minggu ni. so far sy tak pernah lagi masak yg bukan nasi. hihihi.

Aty_Fared said...

Nak try gak nnti...:-)