..::Wawa Yusoff::..: ..::Update Resepi Solid Foods : Azam kah??::..

Thursday, January 3, 2013

..::Update Resepi Solid Foods : Azam kah??::..


Haha. tajuk mcm ye x ye je aku nak jadikan azam tahun ni untuk lebih tercapai. hahak!

oklah. ni betul2 nak buat azam ni. Azam untuk blog jela tapi. untuk diri sendiri, sendiri simpan. kang aku bgtau kat korang pastu tak tercapai mesti korang kata aku ni cam xde masa depan kan. aku agak je korang ckp gitu. :D

Azam untuk blog aku nak lebih rajin update and share pasal solid food. memule aku pk malas nak buat sebab dah byk info dr blog lain yg korang bleh search untuk solid foods ni. lagi sedap lagi mengancam dari ape yg aku buat. contoh mcm kak mimyhamid [LINK], mommycha [LINK] dan ramai lagi kan. dorang tu rajin yg amat mengupdate segala resepi. yg aku ni ha dah 3 bulan begelumang kat dapur dengan solid foods baru lerrr sampai seru ni nak share la kengkonon :p


Dah mcm2 aku buat untuk si montel aku tu. yg latest dan paling best aku buat kat dia Nasi Berkeju. Mengancam woo mak nye masak! 



Bahan2 :-

Suku cawan beras.
Sekeping Keju
Seketul lobak merah size ice cube
Sedikit ayam
yg dalam gambar tu frozen chicken yg aku dah masak siap. aku pakai 2 ketul size ice cube. Kalau korg punye size besar pakai seketul pun dah ok kot. ikut koranglah nak banyak mana ayam.

Cara-cara :
Masak nasik dengan air yang banyak 
Bila nasik dah masak, dalam keadaan nasik masih lembik masukkan ayam dan lobak
(biarkan sampai betul2 cair ayam dan lobak yg beku tadi)
perlahankan api
Masukkan keju dan kacau perlahan hingga semua sebati.
Selesai : Blend semua makanan tadi jika inginkan teksture yg lebih lembut 
-Aku buat half blend. sbb elman mikhael dah ade gigi sikit jadi-

Keputusannye : Elman Mikhael makan sampai sendawa besar. Sedap!!

Antara yang aku dah buat untuk elman mikhael :

Nasik kismis/kurma
Bubur labu
Puree Keledek ungu
Bubur kentang + brokoli
Bubur Bayam + ikan bilis
Puree betik + Kiwi
Bubur Keledek + Pisang

Ade banyak lagi. nanti kalau sempat aku update semua resepi tu. tapi gambar takde. dah kata ni azam 2013. so masa masak tu semua tahun 2012. memang tak la amik gambar. lalala~




7 comments:

~ NANA ~ said...

masa tgk kat instagram hari tu ada jugak rasa nk mintak resepi...now u dah share...yeayyy!

Wawa Yusoff said...

nana : klu i lambat sangat update kat blog. u tgk kat page. start from now, i upload gambar attach resepi sekali kat page. senang :)

Mimy Hamid said...

sedap ni...kalau gini akak pun sokaaaa...huhuhu..cuba variety lagi try bagi oat ..pun sedap...

D Yatie said...

wow wow wow! saya jarang dpt masak sedap2 untuk arissa. kadang2 weekend tak sempat juga. :( tapi sejak weekend lepas saya start bagi dia macam2, ops. masak macam2. tp dia tengah tak sihat. arissa lalu makan nasi je. :)

ct kektus said...

nanti buat lagi, tangkap gambar bnayk2 pastu boleh tepek kat blog. :D

LisaLisut said...

haaaa baru jmpe blog wawa.finally.sedih.lmbt gile jmpe kan.haha, nice recipe. bole try later ni hehe

Aty_Fared said...

Esok nk buat bubur keju..yaaeeyyy...