..::Wawa Yusoff::..: ..::Waktu Lunch : PAVLOVA::..

Wednesday, December 5, 2012

..::Waktu Lunch : PAVLOVA::..

tengok bahan2 pun sudah tahu!

ye aku buat pavlova. malam tadi adunan aku buat dan bakar sekali. pastu tadi balik waktu rehat aku pukul cream dan letak buah,

semuanya aku buat untuk ibu mengandung kat opis aku ni. sian dia ko, sampai tekicap2 mulutnye tengok masterchef buat pavlova haritu. Lagipun aku suke baking2 ni. Ni tgh usaha nak buat durian creape pulak. pastu nak try buat cheesecake in jar. Red velvet aku taknak buat pasal resepi dia complicated!

PAVLOVA :

4biji putih telur
3/4 cawan gula castor 
(biasa org letak secawan, tp aku rasa cam manis sangat)
1 sudu tepung jagung
1 sudu teh cuka
1/2 sudu teh Esen Vanilla
(aku letak 1 suduh penuh sebab nak hilangkan bau telur tu betul2)

Cara-caranya :-

Panaskan Oven 160*c
Pukul putih telur sampai gebu
Masukkan gula sikit demi sedikit
Pukul lagi sampai betul2 kembang
(bile korang terbalikkan mangkuk dia x jatuh)
Masukkan tepung jagung, cuka dan esen vanilla
pukul lagi dengan kelajuan maksimum sampai betul2 kembang
masukkan dalam dulang pembakar
bakar dalam suhu 140*c selama 50 minit
Selesai, biarkan oven sampai sejuk baru keluarkan
(jangan keluarkan serta merta nnt dia mendap)
Nak masak pavlova ni jangan letak dalam loyang kek pulak, 
just letak je dalam dulang 4 segi, alas dgn baking paper. 
pastu letak2 je mcm cekodok. boleh imagine x?

****************************************

 Kalau nak masak2 ni korang kena rajin try and error. 
aku 3 kali cube dan adjust2 resepi nak dapatkan yang betul2 cantik. 
lagi satu, lain oven lain impak dia dari segi suhu. so, kena pandai adjust ok.

hasil x semenggah sangat pasal buat dalam masa yg sangat pendek.


 yummehhhh!!




11 comments:

Wawa said...

yummy!baru tengok kat fb td!hihihi. :)

Wawa Yusoff said...

wawa : haha! dah kata keje dah habis kan... lalalal~ :D

CikNaa said...

ciknaa pun suke baking membaking neh..tp nan ado mixer & oven..sedih ai yu :(

e.t.t.y said...

nk jugak..tengok resipe wawa mcm senang jeee nok.

puan.mila said...

xpenah pun try buat atau mkn..jakun x mila?? hahah

ctmah said...

alamak..kecurnyaaa

cha said...

i tak suka pavlovaaaa sebab i tak suka benda manis huhu. i pernah makan sekali pastu fobia taknak dah huhu.

e k i n ♥ y u s r i said...

sedapnye
teringin nak buat sendiri
tp peralatan xde
huhuhu

e k i n ♥ y u s r i said...

xpon ekin order dgn wawa jelah boleh?
teringin nak mkn...huhuu

Fizlynn said...

Wa, red velvet tu takder complicated sangat pun, just apple cider, butter milk, kalau takder butter milk pakai je susu biasa, yang kotak dutch lady, then ada red colouring, chocolate 1-2 sudu, topping cream cheese...macam buat kek biasa jer... try je buat...sure jadi punya...

qaseh tia said...

senang je buatnya kan? best kalau dapat buat sendiri..puas makan.. :)


btw dulu awak ade komen yg tulisan dekat dahi baby tu i pon xtau dia tulis ape..heheeheh sbb tu kawan dia orang arab mesir..dia buat ikut adat sane.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...