..::Wawa Yusoff::..: ..::BLW::..

Monday, December 3, 2012

..::BLW::..

Hai2 semua. pagggiiiiii!!
hepi ok. sangaatttt. bile kerja semua dah settle takdelah istilah monday blues lagi pasal nye boleh datang opis relax2 sambil nyanyi hati berlagu riang. now tengah adjust2 kerja utk next year pulak. 

Main topic harini adalah BLW ye puan2 sekalian. BLW ni aku dengar dari akak aku yang mana aku x paham pun ape yg dia maksudkan walau sebenarnye dah lama aku praktikkan. tapi xtau nama dia ape.

BLW adalah Baby-Led Weaning. iaitu Mengajar bayi untuk melupakan puree dan makan menggunakan tangan mereka sendiri.

ok. takpayah aku hurai pepanjang kot. aku buat pengenalan jela ape yang dipanggil BLW ni ek. BLW ni boleh diberi kepada baby yang dah start solids food tetapi masih diberi mengikut kesesuaian baby. Sesuai dimulakan apabila kita tengah makan. Kita ajar dan ajak baby kita makan sekali. jadinye takdelah dia terkulat2 terkebil2 tgk mak ngan pak nye makan.

Sebelum ni ade gak aku bagi dia cube2 makan guna fresh food feeder tu kan [LINK]. lately aku dah jarang guna. Aku lg enjoy dia makan guna tangan sendiri. Jangan kata dia je yg makan, walker, baju, seluar pun makan sekali. abis berkecah! Tapi dia happy. terjilat2 makanan dgn tangan2 sekali. 

Elman Mikhael tak suke apple. TAK SUKA sangat2 apple. Oh ye, kelmarin aku dah nampak gigi dia dah naik sebatang belah bawah depan. Tajam ok! se semalam aku sajela try bg apple bukan puree. kot2 la dia nak terima kan. maklumlah org dah ade gigi.....



daripada gambar tu korang rasa dia makan ke Apple tu?? 
Nan ado! ade 3 potong apple dalam mangkuk dan dia memilih untuk memakan mangkuk!
yang buat aku geram tu pandai pulak dia buat2 muntah bile aku nak masukkan apple yg aku dah penyek2 dalam mulut dia
 grrrrrrrr >_____<


untuk info lanjut pasal BLW ni rerajin lah korang untuk baca ye [LINK]




10 comments:

Mommy_Cha said...

lahh wa, ingatkan keta saga BLW tu..hehwhewhewhew1 ;p

cha said...

haha antara apple dgn mangkuk dia pilih mangkuk ye takpela blum biasa lg kot huhu

Wawa Yusoff said...

Mommy cha : ade eh saga BLW..? Bukan BLM ke??

Cha : dia mmg x suke appe la cha. dia lagi kunyah mangkuk tu dari makan apple. geram!

Shakina Farhan said...

Comel je die gigit mangkuk tu..!

Aty_Fared said...

baru pes time dengar nih..:) mekaseh share pengtahuan..aty baru feeling2 nak beli food feeder tu..tapi rasenyer...tak yah lah kot..:)

e k i n ♥ y u s r i said...

same cam zara....
klu diberi pilihan susu dan jari
die lg suke isap jari
ngeee...geram

ctmah said...

mangkuk lebih sedap dr epal!comel la kamu nii

erna said...

ahahha...ciman makan mangkuk :P comel je. semua benda nak makan. iman punsama..kalau jumpa apa je benda nak masuk mulut..ish geram je

CikNaa said...

haiyaa.. elman oii mangkuk tu lagi sedap eh.. geram!

Fizlynn said...

Bagus kasik baby macam ni cuma takut tercekik je, walaupun mata dekat dia time makan, akak still kasik dia dalam feeder, sebab mamat kecik ni blom ada gigi langsung...kalau buah yang lembut macam betik, avocado should be ok...yang ketul2 ni belum lagi boleh kasik makan sendiri..