..::Wawa Yusoff::..: ..::Tak stress tp Susah hati-Perlukan Pertolongan::..

Wednesday, November 28, 2012

..::Tak stress tp Susah hati-Perlukan Pertolongan::..

tajuk entry x best. 
ye pasal nak buat entry ni pun aku x best 
pasal mood aku tgh x best 
sebab tengok hasil tenusu yang TAK BEST
Huwaaaaaaaaa :'(

Tak tau camne aku nak mulekan cerita. tapi nye aku masih bersyukur sebab allah masih izinkan aku untuk terus menyusukan elman mikhael. cuma yg buat aku tekanan ni[agak tekanan] sebab susu aku drop sangat! Certain of u akan cakap, alah pasal susu je pun. tak kesah la korang nak cakap ape tp pada aku tu masalah besar aku sekarang ni.

9 november 2012 : 11.30 am

Masa ni elman mikhael baru nak mencecah 7bulan dan hasil susu aku masih meriah, dan sekarang ni dia nak masuk 8bulan hasil susu aku terus drop dari 10oz ke 5oz masa aku mengepam dan aku perlukan 25oz sehari untuk hantar ke rumah pengasuh.

FYI, stok frozen EBM aku adalah ZERO dan itu buat lagi tekanan kepada aku sebab aku kena makesure dari 7.30am - 7.30am keesokkan hari nye aku perlu ade 25oz! Sekarang ni rezeki aku cuma dapat bagi bekal kat elman mikhael adalah susu fresh yg mana aku pam harini untuk hari esok. Alhamdulillah aku masih mampu. Tapi x ckup 25oz pun. lebih kurang dalam 15oz je aku dapat hantar dengan kaedah : 

2 botol : 3oz (6oz) 
1 botol : 4oz
1 botol : 5oz

Aku buat mcm ni sebab aku nak buat dia sentiasa ade susu untuk di minum walaupun bukan sekali banyak, tp cukupla untuk dia minum pada satu2 waktu. Lagipun dia kan dah start solid food. Jadi ummi dia boleh tau yang mana untuk dia minum pada waktu2 yang sesuai. contohnye kalau lepas makan dia nak tidur ummi dia bagila yg 3oz . Jadi xdelah membazir susu aku tu :)

Cuma keadaan aku sekarang ni kena pam banyak2 kali. Untuk tambah susu korang cakaplah kaedah ape yg aku x cube, semuanya dah! air bergelen2, Shaklee pun aku disiplin, power pumping pun aku dah buat. tp keadaan masih sama. Hormon mungkin??? Aku stress ko tau x. Pepagi buta, tetangah malam, siang2 kat opis aku kena bekejar untuk pam. yang buat aku stress tu pasal aku x tenang kot. salah sendiri! aku sampai dah bersuara kat mirzal pagi tadi mintak spare FM untuk anta kat Ummi elman mikhael

Me : Yang, ptg kang kita beli FM la. Spare. in case kalau rezeki kami setakat ini je
Mirzal : Kenape?! Tak boleh supply dah ke??
Me : Boleh, tp takut x cukup. anak minum banyak. org takut x mampu.
Mirzal : Jangan... cuba dulu. Sekarang ni masih boleh pam lagi kan. kalau boleh biar sampai 2 tahun dia x campur susu. Sabar ye, jangan kalut.

Fuh, urut dada aku dengar dia cakap mcm tu. Full support mmg aku dapat dari dia. Cakapla ape yg aku x mintak dari dia untuk aku usaha tambah susu. Badam, Kismis, Kurma, Longan Kering, Halba, semuanya dia dah belikan. Sampai dah tahap aku give-up dia masih ade moral support untuk aku. So alasan ape lagi yg aku nak untuk give-up? TAKDE! sebab aku nak terus usaha! Even aku perlu bangun tengah malam ke, ape ke, aku tetap akan usaha untuk elman mikhael

So mommies, aku perlukan cadangan korang untuk keadaan aku sekarang ni. bukan untuk tambah susu pun xpe, kalau korang ade cadangan ape yg patut aku buat sekarang ni sebab aku sangatlah susah hati! atau normal ke keadaan aku ni untuk anak yang dah nak masuk 8bulan??


19 comments:

izwa said...

cuba cari habatulsauda

che_puang hafiza said...

as'salam.
Awak stress tu.
kalau stress, buat apa pun tak jadi.

cuba rileks, pegi bercuti *if possible*.
kalau tak ,tak half day off, pegi shopping *terapi for women kan?* makan sedap-sedap, try to relaks.

InsyaAllah. Ada rezeki untuk Elman.

jangan stess je.
sebab stress ni memang no. 1 silent killer. hehe.

kamariahjasmani said...

sama macam kes aku nih. anak masuk 10bulan, susu pun macam dah kurang. padahal tiap tiap malam anak hisap kiranya mcm buat power pumping la kan. tp still buah dada tak membengkak dengan susu, tak macam dulu. tapi apa2 pun dont give up! pam je, biar keluar 2-4oz pun. :D

ni pun tengah gigih minum air masak banyak banyakkkkkkk. komponen utama tu.

good luck!for both of us. hihi

Wawa Yusoff said...

izwa : i will. tq :)

che_puang hafiza : Ye, stress mmg punca segala kan? shopping mmg dpt membantu dan half day mmg cadangan yg sangat bagus. TQ sesangat!!!

kamariahjasmani : Air masak, yup. mmg begelen2 nih. good luck untuk kita! hehe :)

Mimy Hamid said...

dh try minum horlick panas campur oat ?? dulu akak buat pagi pagi breakfast.dan sejam sebelum mengepam....but akak tak fully bf now..since Fayel mmg refuse dia yang tolak breast..so dia tolak breast macam mana susu nak supply demand...sedih kecewa...takpe la FM sbgi ganti

Wawa Yusoff said...

kak mimy : yg tu belum try lagi. oat ade, horlick pun ade tp x pernah pulak combine sekali minum. ok! akan ku cuba. TQ!!

*azni* said...

situasi kite serupa..tp anak sy dah nak msk 15bln,baru susu drop gile..sblm2 ni drop gak tp tak seteruk skg..hurm..

stok beku zero..last bg pg td..

nampaknye pasni kais pagi mkn pg jelah..

tp sy cuba positif dan takmo stress..klu stress lg susu tak kuar..usaha dan tawakal jer..insyaallah..

Mommy_Cha said...

orang kata kurma cina tu pon boleh rebus airnya dan minum. insyaalah byk susu. pastu amalkan minum dan makan benda yang panas. kalo selalu mkn benda sejuk ni mebi susu akan merajuk dan susah nak kuar :)

fifi tiez said...

Aritu kat blog ben ashari,isteri dia drop susu..dia bagi minum hi goat..terus ok..u tryla..manalah tahu kan

Allene said...

keep pumping mummy. klu u stop nnt jadi macam i... rindu nak nursing baby... uhuhuhuh....

cha said...

jangan give up tau. insyaallah ada rezeki anak u tu. i nk bg petua pun i tak pregnant lg sobs

Aty_Fared said...

Aty tak dptnk tolong bg idea..sbb aty df jer n tak kerap mengepam...tp aty hnye ley tlg bg semangat dan doa..semoge awak kuatkan semangat dan yakin boleh..insyaallah elman dpt nyusu sampai 2 tahun atu selqme yg boleh..

Wawa Yusoff said...

*azni* : dah 15bulan tu agak cool la jugak kalau susu nak drop, ni ha br 8month. huhu.

Mommy_Cha : benda panas? humn.. durian!! ehehe :p

fifi tiez : ayomaaa..susu kambing ke? erk! *telan air liur*

Allene : jangan kata stop, siap tambah extra 2 sesi mengepam. gigih ni! hihi

Cha : Insyaallah, ade rezeki untuk u. amin :)

kak aty : Tq kak! tq sesangat.. amin..amin.. amin.. :)

Zihan Zamberi said...

so like my experience. Ms my baby 8m..i dah start piyed...susu plak dah start kurang in the fridge n also pump....at last i surender ngan FM..coz die dah start makan,..so make no diff pun kalo die minum FM.

Tp I still cont BF. Die FM bile ngan nanny je. Kalo ngan I die BF..kat rumah, kat luar..kat memane slagi ade I memang BF.

Talking bout stressed yes. It's going to efek ur production. Best way is not think to much, just do wat ever u can to survive with EBM.

U can take air longan, habbastussauda, kurma, raddish, jantung pisang n etc yg bleh jd milk booster. Or else power pumping for 1 hour.

I dulu 0 knowledge. now alhamdulillah dah bertambah.. Hopefully can cope with 2nd baby plak! =)

all the best to u k...

Wawa Yusoff said...

kak zihan, yup. sy ade ter'pk jugak psl FM tu. yela kan, baby dah start solids food and minum air kosong semua so xde beza la kan.
Tp masih berusaha untuk kekalkan susu mak ni untuk dia. Tp kalau dah memang rezeki sy setakat ini, sy redha :)

TQ kak!

erna said...

Wawa, masalah yang sama dengan erna. sehari mampu pam 2sesi je di opis. malam memang tak mengepam langsung. mungkin d sebabkan faktor malas. lagipun, iman memang direct je malam.erna risau jugak.tp ibu cakap iman memang minum tak banyak. kurang dari 20oz sehari. kalau ibu bagi banyak-banyak, iman tak habiskan pun. so, maksimum 2.5-3oz sekali minum.

wawa, jangan risau ye..kita dalam situasi yang sama. boleh banyak ciman minum susu. erna tak penah try shaklee lagi. nak try jugak.tp nanti2. tak nak jadikan suppliment tu menu utama. nak try power pumping sume tu dulu.

semoga susu makin banyak bertambah dan sentiasa cukup untuk ciman comel. amin

Wawa Yusoff said...

erna.... baru je ter'pk nak pm erna buat sesi luahan perasaan. tgk2 erna dah muncul kat sini. muahaha =D

Thanks erna! wawa masih berusaha dan berusaha. ciman cimontel tu minum 25oz untuk tempoh 8jam dan boleh lebih. wawa plak cuma mampu supply 15oz max. dan sekarang ni masih terus buat power pumping + lain2 supplement(Disiplin) huhuhu

Insyaallah, moga usahaku berhasil!

NoRazUraShIma said...

wa..kalu stress mmg camtu..macam akak dulu..stress je dpt sket...stress tu jadi sbb hasil sket sebenarnye..tapi try pam lagi..oh sikit..xpe second session mesti banyak (positif wa)..smoga berjaya=)

MimahAjil said...

caiyok Cik Wawa..
sy pun setiap hari cuma mampu bekalkn EBM utk Hasif 12oz je..
shaklee dh mkn..tambah lg supplement jus perawan..org kate bagus utk tmbh susu..air minum berliter2..tp ttp susu tk bnyk sgt..
mari kita berusaha lebih lagi..caiyok!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...