..::Wawa Yusoff::..: ..::Solid Foods: Blender khas itu penting::..

Wednesday, October 17, 2012

..::Solid Foods: Blender khas itu penting::..


Semalam kengkonon aku nak gi jenjalan je kat giant. Dalam pada kengkonon tu aku usha2 gakla brg2 keperluan utk buat makanan elman mikhael. Meh tengok hasil tangkapan gambar

gambar letak sekali banyak pasal senang nak upload. 1st thing aku usha adalah blender. pasalnye aritu aku buat plain porridge pakai blender kat rumah. Dia xnak makan lgsg. padahal kat umah mak aku elok je dia makan mcm anak burung bak kata mak awon dia.

pastu aku t'pk. mungkinkah ade rasa cili,bwg mahupun halia dlm porridge yg aku buat haritu akibat daripada aku menggunakan blender masakkan aku yg kat dapur tu?????
hahahahah. ampun ya anak :)
-lesson learn : Blender khas itu PENTING-

Slow cooker pun aku intai2ngak. tp memandangkan akak aku setuju nak meminjamkan slow cooker dia maka nye aku x jadi beli. Be smart, sbb akak aku kata slow cooker ni pakai x lama pun. jadi, aku ni mmg mommy bajet lagi kudukut. pinjam sajer! hehe :)

FYI, blender yg warna putih kat bwh ni murah tau. RM59.90. dalam dia ade 3 jug. 2 jug besar, 1 jug utk blender kering. TAPI kalau korang rasa nak beli, aku nasihatkan JANGAN. aku beli dah haritu psl tegoda dengan package dalaman dia. Tapi Pisau dia x tajam. nak blend cili rebus pun susah nak hancur. Pastu lagi, hayat dia hanya 3 hari. Masuk kali ke-3 aku pakai terus keluar api. Tekujut..! dala masa tu tgh peknan! rasa nak maki je blender tu.

Jangan xtau, aku dgn blender pun boleh gaduh, kadang tu remote astro pun aku nak marah pasal aku dah tekan 3 nombor(413) tp keluar 2 nombor je(13). pastu kang nnt dia tulis channel 13 unavailable. Hangin je! Dan dah kenape pulak aku cerita pasal astro???! cerita blender la wey!!



Lantas, dengan persetujuan Mirzal, kami pun mengusha la blender khas utk buat makanan elman mikhael. 

Faktor2 yg kami pertimbangkan utk membeli blender adalah :-

1. Size : Klu boleh nak mini je sbb blender utk masakkan dah cukup besar kat dapur tu

2. Kegunaan : Aku nak yg ade attach sekali dengan blender kering sbb blender masakkan aku xde utk yg  kering. nak buat sambal belacan susah. Kena guna lesung batu. Feeling perempuan melayu terakhir la sangat.

3.Harga : Kalau boleh x nak la yg  mahal2 sangat. bukan nak buat meniaga pun puree baby ni. nak bagi anak makan je.



Dan akhirnye setelah di survey2 kami memilih PHILIPS

Dan kenape kami memilih Philips :-

1. Size : Mini. mmg mini. sangat sesuai utk buat makanan baby. bukan nak blend byk2 pun kan

2. Kegunaan : Memang ade utk yang kering.So, boleh buat sambal belacan lepas ni. tak payah aku 
nak besimpuh bagai pakai lesung batu


3.Harga : RM 109.00. sangat berbaloi ok.

Mmg ade brand lain yg lagi murah dan mengikut spesifikasi. *Tak payah nak spesifikasi sangat la ayat ko kan wawa, mcm la nak beli barang buat rumah* Aku beli brand philips jugak sebab jug dia aku bleh attach kat blender yg sedia ade(biru). Jd x payah la banyak2 sangat blender kat dapur aku tu. Motor blender yg baru(Hijau) ni aku simpan utk spare. Mana la tau kan kot2 hayat blender aku yg sedia ade ni x lama. hehe

Moga anak mommy membesar dengan sihat hasil dari air tgn mommy. chewah :p

InsyaAllah :)




PS : Tapi org kata kalau sambal bealcan ni lagi sedap kalau pakai lesung batu. ye ker...??

8 comments:

Ros Anis Rusli said...

besnya die dh boley mkn..msk sdp2 ye wawa...slamat bgaduh dengan dapur lak naty..hehe

Cik Puan Tqah said...

hohoho... skang tqah pakai blender skali ngn juice extractor..rasa nyesal la wat blender...sbb nk wt juice epal xbleh plak.. nak kene beli blender dapor la..huhu

Wawa Yusoff said...

Tqah : laaa...syg nye. tp klu x kesah juice epal rasa cili, ok what? hehe

erna said...

erna buat masa ni masih melenyek-lenyek je. belum lagi main blend blend. tapi ibu ada jug blander lebih. rumah ibu memang pakai brand philip. so pinjam je ibu punya

Mimy Hamid said...

i pakai blender biasa je...yang penting berasingan...kebetulan hadiah kahwin ada 2 blender..so satu reserved untuk solid food..jimat

!k@ said...

hari tu beli yg elba tu...mmg pisau dia hampeh..blend cili pn xhancur...fedup rase..

aTy _faRed~ said...

saye pon beli philips blender tuk buat solid food anak..tapi yang betul2 mini..sebab saye ni banyak berjalan..nak menghangkut senang..huhu

Mally said...

Sambal belacan...0-0(lap air liur yg leleh)hehehehe
Dah lama i x buat sambal belacan nie
Weekend ni nk buatlah...
mmg sambal belacan klu guna lesung batu baru sedap sgt
klu blender kureng sikit rasanya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...