..::Wawa Yusoff::..: ..::Anak korang ape kabar?::..

Friday, August 3, 2012

..::Anak korang ape kabar?::..

Apsal muka garang sangat ni??

Anak aku x berapa nak sihat. demam 3 hari. alhamdulillah harini demam dia dah kebah. batuk jela. sian sangat. sampai hilang suara nya. Tapi ciman kuat. demam2 pun active je dia. Kalau ditegakkan tu kemain lagi dia goyang2. Tp x sampai hati la tgk dia batuk2. mesti sakit tekak dia. Dia start demam mlm isnin. tu pun aku sedar masa dia merengek. Dia kalau merengek tgh malam tu namanye nak tido atas lengan celah ketiak mommy. Mse tu mmg aku rasa panas sangat badan dia. Start pada tu dia meragam, marah2. pujuk ape sume x kena. Dia lelap pukul 3.00 am. Kesudahannya kami pun terlajak sahur. Mirzal kejut aku untuk bagitau dah azan. Malam berbuka tu aku cuma makan murtabak je plak tu. Apa mau buat???? Tawakkal jela mohon diberi kekuatan. Pagi tu aku rasa dia semakin x sihat. dah batuk sikit2, selsema pun ade. teruslah aku EL. xbwk gi klinik sbb dah ada ubat. aku just pantau dia kat rumah je. Memang seharian ni dia asik bergayut je. sampai lembik mommy nye kena sedut. Dah pukul 12 tghari camtu badan aku dah start gigil2. Maka, misi berpuasa penuh gagal. mengenangkan ciman x sihat aku pun dah gigil. Jadi aku decide utk tak puasa dan makan vitamin C utk ciman jugak. aku nak dia sihat cepat!

Eeeee... meleleh selema awk syg... :D
Alhamdulillah walaupun demam teruk, Pipi tetap maintain :)

Hari kedua aku tgk dia mcm ok mcm x. Mlm tu ragam nye boleh tahan. Suhu sampai cecah 38.5c. Tak tido lagi kami layan kan dia. tapu dapat besahur jugak walaupun masing2 pegang kepala. hehe. konon2 nak anta kat mak sbb aku nak keje. Tapi x sampai hati. dgn dia cirit - birit lagi. Aku ckp kat mirzal aku nak cuti, dia pun ok and plan nak EL jugak. tp ade urgent keje terus x bleh EL. pukul 11.00 am camtu mirzal balik nak bwk kami ke klinik. Pegi jumpa doc, dia kata xde pape. cuma demam nak pandai, nak alih bulan. cirit2 birit tu pun sbb panas dalam badan + kahak yg dia telan. Aku refer jugak ke klinik sbb nak dptkan antibiotik untuk dia. Malam tu bila di bagi makan ubat abis muntah, keluar semua lendir nya. barulah lena dia tido.

Hari ketiga xboleh la nak cuti. tp kesian nak anta kat taska. dengan rengek tak habis lagi. Jadi kami decide nak tumpang dia kat rumah mak aku. at least kalau nenek dia yg jaga mestilah ade extra care. ade org nak layan dia lebih kan. Sepanjang 3hari dia demam, dengan idung tesumbat dia langsung x nak direct feed dengan aku. 1st day tu dia x mo langsung. dari pagi sampai malam aku bagi dia botol. memang aku pam berjadual utk pastikan dia dapat susu fresh. ko tengok jela kat gambar tu. besepah pam aku. memang x dan nak ngemas. ngan nak layan dia punya rengek lagi, dgn nak pam on time lagi. jadi, biarkan sahaja. haha :D

Alhamdulillah dia semakin sihat. Malam tadi tido lena, minum pun kerap. Dah ok untuk direct feed walaupun kadang2 dia reject. Tp kalau dipujuk2 mau jugak. Cuma kaedahnye, biarkan dia marah dulu. abis marah dia nnt menggelupur la dia carik "candu" dia. hehehe. pagi tadi bangun bukak mata senyum2. Tapi suara tetap rock kapak. Moga kamu cepat sihat ye syg..




**Ramai kata sekarang ni musim kan?? Anak korang mcm mane??




7 comments:

Cheyan said...

Cian ciman..semoga cepat sembuh..

aTy _faRed~ said...

sekarang musim ar...anak aty pon kene selsema n batuk..tapi tak demam lagi..menjangkit kat aty..batuk selsema terus demam..huhu...neway..semoge cepat sihat yer..:)

Mally said...

Musim skrg mmg cam tu....
Sian anak sy camtu jg tp lepas guna ubat hospital dah ok..
Lega hati lihat senyuman spt biasa dr dia....

veesakura said...

ciannyer ciman. semoga cepat sembuh ya sayang..alhamdulillah, pipi still menten! hehehe

Cik Asma BLuppy said...

semoga cepat sembuh ye....

mRs mysarah said...

anak i pown demam masa 1st ramadha hari tu. smpai skrg demam memang dah tak ada, tapi hidung dia still tersumbat. nak bagi makan ubat masyaAllah seksa hahaha

Diari Hati Si Pari-Pari said...

damia pun tengah selsema & batuk..nasib tak demam..musim kot skrg ni..