..::Wawa Yusoff::..: ..::Menangis kerana EBM::..

Friday, July 20, 2012

..::Menangis kerana EBM::..

selamat hari jumaat :)

harini mood ok je walaupun kena hentam kaw2 punye dlm meeting semalam. ape ade hal. x kesah pun. nak puasa ni xbaik marah2. telan jela dengan penuh sabar. Balik nangis kat rumah lagi baik ari mengamuk x tentu arah. kang x pasal2 stress terus merajuk susu. hehe :)

meh nak story alkisah frozen ebm membuat aku menangis didepan peti ais dipagi hari dan benda ni berlaku 2hari selepas aku dapat pam baru. jangan kata modu je merajuk, hasil tenusu dari Modu jugak merajuk. sigh!

satu malam aku kemas stok. and almaklumlah aku belum naik keje. jadi stock ebm aku mmg penuh sgt2 kat freezer. Malam tu aku kemas la elok2, yang lama2 semua aku bwk belah depan sbb senang ciman nak bwk ke sekolah. pagi tu pukul 6.30 pagi aku dgr peti ais aku bunyi lain mcm. aku gi tgk rupe2nye pintu freezer dah tebukak. spontan aku jerit, Susu!!! huwaaaaaa!. bukak je pintu aku picit2 stok yg dlm plastik tu sumenye dah lembik2. 70% dah cair!. yg dlm botol sume aku gegar tgk ade air ke tak, ye! Most of it mmg tahap kecairan 70%. Temenung aku tgk sume tu sambil x sedar air mata dah begenang.

50oz

Mungkin pada korang tak banyak. Tapi pada aku, banyak giler!!!!! Aku bukan lah jenis org yg sekali pam sampai 15oz. Alhamdulillah rezeki yg Allah bagi kat aku cukup2 je utk si ciman. Sekali pam aku dapat 5-6 oz. kalau gigih dpt la 8 oz. Bila aku tgk nak dekat 50oz yg terpaksa dibuang maunye aku x menangis.  Lepas je aku asingkan yg masih freeze, yang dah cair ni sume aku bwk turun terus ke bawah dan bercita2 utk ciman abiskan. tp klu dlm masa 24jam dia nak abiskan semua ni memang muntahla si montel aku tu.  Sudahnye terpaksa lah aku merelakan semua ni untuk di alirkan terus ke sinki. Tarik napas dalam2 sebelum aku curahkan ke sinki. Sedih hokey!

Terpikir jugak nak ade deep freezer, tp x berani la nak invest sbb aku sekali pam pun cukup2 je utk dia. Bila dah start keje, ciman pun dah masuk taska mmg aku gigih pam. seakrang aku lagi suke anta yg fresh. Memang hari2 pun aku akan bekalkan yg fresh memandangkan yg frozen aku spare untuk puasa ni. pagi2 pukul 6.30 aku akan pam masuk dlm botol minum dia siap2. sampai taska klu dia meragam pengasuh takpayah kelam kabut nak panaskan susu. lagipun fresh EBM kan boleh tahan sampai 4jam, jadi chilled EBM dia kalau x abis nnt boleh aku bekukan pulak.

Setakat ni aku lega, ciman boleh terima minum frozen EBM, Chilled EBM dengan pengasuh. takde masalah cirit birit or kembung. Alhamdulillah syuur sangat2 pengasuh dia dapat manage dengan baik EBM yg aku bekalkan dengan CD yang dia pakai.



11 comments:

Cik Tqah said...

sabar ea..dugaan tu..gud luck.. moga lepas ni dpt lagi banyakk

Fainie said...

be strong mummy..dugaan nk puasa. InsyaAllah ada rezeki lg tu (",)

Allene said...

klu lin pun menangis... susah nak nak dapat 50oz tu....

Rahmah said...

ciannyer..bynak tu..sbr ye..dugaan tu...ade hikmah sebalik tu...

PUAN SUE said...

be strong ok?

Mally said...

Cian Wawa byknye tue...
Xpe be positif always can make more production....

Aya said...

waa..kalau I pon sedih.. huhu
xper2.. sure ade rezeki buat stock byk2 lg :)

aTy _faRed~ said...

bagi saye 50oz tu memang sangat banyak..sayang..tapi tak de rezki...mungkin Allah nak beri kamu rezki yang lain nanti..insyaallah...sabar yer...[walau pon tau kene kat diri sendiri mesti nanges]

thisisfarhana said...

sayang nye susu... penat nak dapat 50oz tu.. tapi fana nak tanya, memang thawed milk tu after 24 hours memang dah x boleh bagi baby minum ke? memang ade bace guideline cakap kene use within 24-48 hours.. tp as long as susu masih ok, still x boleh minum jugak eh?

Wawa Yusoff said...

my case, keadaan susu tu dah x cantik. bila di kocak2 susu tu dah nampak beketul2. tu yg x berani nak bg baby minum. huhu.

Noorly A Puad said...

Inginkan tip2 tingkatkan penghasilan susu, kunjungi http://mamahazeeq.blogspot.com/