..::Wawa Yusoff::..: ..::Review Breastpump::..

Thursday, June 21, 2012

..::Review Breastpump::..

Tajuk entry yang terang lagi nyata. Pagi gini entry memang ke laut. xde nak merepek2. cerita kasi habis je. akhirnye bejaya gak aku curik masa nak share pasal breastpump.

Korang bleh rujuk entry SINI

Modu Electric Breastpump
Honestly aku xpenah try mana2 b'pump. my sis ayu pakai FS, mam pulak pakai S3. tp aku xpenah t'pk nak cuba even diorang dah offer. Modu ni mam yang cadangkan. dan disebabkan aku peminat kaler2 ala women gini teruslah grab tanpa mencari sebarang info pasal b'pump ni. ade aku satu entry je yg blogger ni penah pakai pam ni and dia berpuas hati. Agak eksaited gak masa membeli pam ni dan agak berpuas hati dengan penggunaannye. kenapa aku kata AGAK berpuashati. nanti aku cerita

sesi pukul 9.00 pagi

kalau nak tau cerita pasal cover modu ni gi baca kat SINI

ini lah hasilnye. adela dlm 5oz. alhamdulillah. ni pun dpt selepas buat power pumping. kalau x tu dapat 2 oz je.

Pada aku modu ni memang mudah nak handle. sangat ringan dan very small size. Yang bestnye dia Double Pumping. itu sangat penting bagi aku. Ade 6 level yg boleh kita adjust ikut keselesaan. level 1-2 utk urut, 3-6 utk pam. aku selesa guna level 3 utk pam. Suction mmg ok dan pada aku sangat selesa sebab x sakit. aku x pakai pun silicone pad dia sbb banyak sgt nnt sparepart  nak basuh. Aku gonjeng je direct kat corong tu alhamdulillah x sakit. ok je :)

Level 1-2 ni aku akan pakai dalam 5 minit pertama, nak bagi rangsang nipple and breast tu untuk merangsang Let-down. Memang best la pada aku. dalam 20minit pam tu aku bleh rasa 2kali Let-down. Dari segi pumping and suction memang aku sangat berpuas hati dan nak basuh sangat senang sebab tak banyak sparepart. nak bawak kemana2 pun senang sebab sangat ringan.

Meh kita masuk bab kepada yg AGAK berpuashati tu.

Bunyi. Wallaweiii...bila aku mengepam tgh2 malam tu jangan kata mikhael, mirzal pun boleh tejaga la. sirious, bunyi mesin dia boleh tahan.. Trooottt...troootttt... kalau tgh malam tu nak pam samada aku kebilik lain atau aku tindih ngan bantal. barula senyap sikit. kalau x tu, kesian mikhael. tekebil2 mata dia tejaga tgh malam. cute sangat rasa mcm nak gigit :p

Pastu modu ni memang xde battery la. Memang penggunaan elektrik sahaja. memang kalau ke mana2 tu kena cari plug point baru boleh mengepam. Utk car kit ade. tp aku x berani nak pakai sangat. sebab power kereta ni x sama dgn power plug. takut cepat rosak plak pump.

aku rasa tu jela yg aku x puas hati. kalau orang tanya aku pasal Modu ok ke tak Overall aku akan cakap OK. yg penting suction dia ok and prestasi let-down pun bagus aku dah cukup suka. Bunyi??? ko buat pekak jelaaaaa... hehe


UnimomMezzo Manual Breastpump

Mezzo ni aku beli sebab memang aku nak ade manual pam. memandangkan modu aku kena carik plug point baru bleh pam. Kalau blackout or xde electric source memang haru la. Aku memang nak ade manual pump. Mezzo ni aku baca review erna. dia kata best, aku tgk rupa dia pun sgt menarik dan harga pun sangat menarik jugak.

aku penah try ayu punya madela harmony sebab masa tu mam kata cuba dulu yg manual, takut nanti x pandai nak handle, mana nak tampung mikhael lagi kalau nak buat tandem. so aku pun tryla madela, alhamdulillah aku bleh manage dengan baik. Mirzal  pun sarankan utk aku beli manual pam. 
1st, dia paham kehendak aku yg hanya sekadar nafsu.
2nd, memandangkan anak kami ni baru 1, x salah kalau nak ade semua harta yg berkaitan dengan anak2 ni.
3rd, dia x suka aku pinjam barang orang. 
Memang best, lepas ni kalau nak ape2 aku bagi alasan pinjam jela *confirm dapat yang baru* kahkahkahakh =))

 tengok rupa paras kotak nye pun dah tau mcm best je pam ni

 Senang nak jaga sebab x banyak sparepart.

Taraaa...!! inilah hasilnye

Alhamdulillah, ni pun aku pam utk 10minit je. Kalau Modu, 20minit aku pam baru dapat banyak ni. Aku suke sangat Mezzo ni, memang puas hati dan berbaloi sangat2. harga dia x sampai seratus pun. Termasuk postage sume total lost RM98.30. Aku beli online je kat E-mumshop.com sebab masa tu x habis pantang lagi tp tangan dah gatal nak shopping :p

yang bestnye pakai Mezzo ni suction dia sangat lembut. Pastu aku rasa let-down lagi best. compare to madela harmony aku lagi prefer Mezzo. aku x serasi pakai madela harmony sebab aku rasa cam sakit. even dah selesai pam pun aku rasa nyilu lagi. Mezzo ni handle pump dia best, lembut sangat lepas tu panjang. Jadi, kuasa genggaman tu lagi mudah *mcm bwk motor pulak*

Seronok bila ade Mezzo, aku rasa lagi seronok nak pam. sebab aku boleh buat depan TV, tgh gayut ngan mak pun boleh, tengah borak2 pun boleh. Kalau modu tu macam2 nak kena setup kan sebab electric. pastu nak pam pun duduk dalam bilik sebab nak kena handle 2 tgn. kalau Mezzo ni, masukkan je dalam baju pastu pam la. Senang!

Memandangkan pam ni pun baru je lagi, akupun x start keje lagi. Setakat ni jela review yg dpt aku buat. kalau2 nnt ade kes2 berkenaan mereka aku akan update! harapnye xde, nak pakai lama. tp aritu tgk mam punya S3 aku dah mula berkire2 nak beli S3 pulak pasalnye S3 sangat senyap! buat beberapa minggu ni haruslah masak sedap2, kemas rumah cantik2, tolong urut2kan badan mirzal. dengan harapan dapat kelulusan serta bantuan kewangan nak beli S3. kih3 :p

bye.

 UPDATE MODU TERBARU [LINK]

13 comments:

celebration of love said...

Sebenarnya, manual pump sangat bagus... :) cuma kena rajin...

('',)pzAEdy~ said...

Thnkz wawa dgn review yang bermakna lg jitu nih. hehehe. tp org kata manual ni sangat penat tgn. betul keeee???? ce cite ckit.

~ NANA ~ said...

waaaaaaaaaa sgt berbeza la wawa...bestnyee

Wawa Yusoff said...

memang best manual pump ni. Masa pakai madela harmony mmg rasa lenguh. tp pakai mezzo ni sangat best. lenguh memang ade rasa sikit tp tak selenguh madelah harmony sebab mezzo ni sangat lembut pam nye :)

Cikpuan rara said...

wahhh pakai manual pon xkurang hebat nya hasil.bagus nya =)

NoRazUraShIma said...

akak sokong manual pump...sebab penah pkai electric pump..tapi rase suction too slow...pkai avent..pergh..mmg bebaloi..teruskan bf sampai anak da xnak=)

n0rraslida alias said...

thanx wawa...sudi share...wlpn Lid blm preggy...nih 1 info yg best tok Lid...Lid berangan nk pkai manual pump madela...klu der peluang jd mommy nnti...tp pernah servey psl mezzo...wah...klu wawa ckp best nk ltk dlm wishlist nih... tQ wa...:)

aTy _faRed~ said...

wahh bagusnyer...warne pon cantik kaler pink..saye so far masih bergantung ngan tommee tippee breast pump tu..dan masih tak mengecewakan lagi..tapi kalau ape2 hal..macam menarik gak nak try modu nye bp atau mezzo manual tu..since awak kate ok..:)

shidababe said...

satu patah haram kte xpaham wa! huhu ;p

Wawa said...

haih~!rase mcm nak beli jgk la mezzo tu...hihi...tp takut membazir...tp bile tgk harge, errrr...mampu kot...kih3...:p

!k@ said...

bestnya..tq sbb review..saya mmg nk cari BP manual satu..senang nk handle..xpayah bselirat2 wire n mgankut motor tu..hihi
btw sy pkai autumn ultimate tu..

Mrs Lurve said...

stkat yg jumpa review sal mezzo nie, ramai yg ckp ok...cuma nak tnya jer..bpump nie tahan lasak x? tq in advance

Love Razila said...

Thanks for the info...love it ;)
Saya plan nak cari yang 3 in 1..boleh electric boleh battery also manual.

Hebatlah hasil pump tu =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...