..::Wawa Yusoff::..: ..::All about CD::..

Wednesday, June 27, 2012

..::All about CD::..

hallo. kali ni nak up sket cerita all about CD. entry khas utk Rara. hehe

ok kalau sebelum ni cerita sikit2 je kan pasal CD. now nak cerita detail. ape dia inner, insert, cara jaga, cara pre-wash, kepentingan pre-wash dan lain2.

CD ade 2 bahagian. Inner dan Insert

Mari kita berkenalan dengan Inner dahulu
Outer layer
 Inner Layer.

Inner CD memang kena extra care. sebab ini lapisan pertama yang akan cover montot baby. Dan lapisan ini juga adalah lapisan pertama yang akan menyerap cecair dari baby kita. 

kalau baby poo, sental je dengan tangan perlahan2. Jangan guna berus
kalau kesan kuning poo tu masih ade, korang boleh guna pencuci pinggan jenama Sunlight @ jemur bawah cahaya matahari. Setakat ni aku xpernah la guna pencuci tu, just jemur bwh cahaya panas matahari hilang dah. Kalau jemur tu pulak makesure Inner layer yang mengahdap cahaya matahari, bukan Outer layer.

Insert

Ini lah insert. bahagian dalam CD yang menyerap segala cairan dan yg berfungsi memastikan Inner sentiasa kering. Biasanye klu beli CD memang akan dapat satu set ni. Inner + 2 insert. 


Kat dalam poket ni la letaknya insert tu. Insert ni juga kita x boleh berus. takut koyak. Kalau kotor sangat, basuh dulu dengan air suam pastu cuci la mcm biasa. Setiap CD guna 2 insert. Tp buat masa sekarang nimikhael cuma guna 1 insert je sebab dia belum banyak kencing lagi. Rasanye nak masuk taska nnt baru start gunakan 2 insert. 

Adjustable button.
Nampak kan banyak button?? yang kiri kanan tu maybe korang taulah kan camne nak guna. ni nak cerita 3 row button yang kat body CD tu. Guna nye utk adjust size cawat nye. xdelah nampak besar dan gelebeh sangat kan.

Gunakan 1st row button dan cantumkan kat 3rd row button. so cawat CD ni kecik la sikit. esok2 kalau anak dah besar korang adjustla guna 2nd row pulak atau xpyh button kan langsung. ikut keselesaan baby dan kesesuaian badan anak masing2 :)

 Inilah hasilnye selepas di adjust. buat masa ni mikhael masih lagi guna size gini. montot nye cute2 je lagi.. hehehe.



Pre-Wash CD SANGAT PENTING!!!

Sila rujuk SINI untuk entry pre-wash. mikhael dah bunyik2 nak nyot. maap la ye! hehe

 harap entry ini dapat membantu ibu2 yang masih confuse pasal CD. 

kalau pening2 lagi, just leave a commet k =)

Nanite sume!!


5 comments:

Cikpuan rara said...

ok thanks awak! tapi nk tanya lg,inner tu kena basuh dulu lah sblm guna kat baby eh.

and u kata kena pakai 2 insert kan dlm 1 cd?

kena masukkan 2 2 insert tu dlm poket tu eh?

that means kalau kita masukkan insert dlm poket inner tu,kalau baby poo poo dye akan kena bahagian atas inner tu lah eh?

ke kena letak insert tu bahagian atas inner tu? satu lg insert letak dlm poket tu.sorry banyak tanya,sbb mmg confuse.

aTy _faRed~ said...

cd ni menarik..cantik..dan fashionable..!! tapi aty tak gigih ar nak gune..huhu...ade beli 2 helai..tapi tak pernah gune pon lagi..adeeyyhhh....

Maria Yusoff said...

Cikpuan rara: sy tlg jwbkan ye..

Sebaik terima CD, you have to prewash first. Prewash means..basuh (tanpa sabun) & jemur. Buat sebanyak 3 kali sekurang2nya.

Yes, insert perlu dimasukkan ke dalam inner, bukan diatas inner. Inner yg sepatutnya kena kt montot baby. Kalo baby poo poo, inner yg akan kotor dulu k.

Utk maklumat lanjut blh refer kat sini ye dear..

http://chomeycheeky.blogspot.com/p/home_6530.html

Cikpuan rara said...

owh so inner yg akan kotor.so inner lah kena beli banyak ye.thanks ye.heee. sooryy sbb banyak tanya.

Maria Yusoff said...

dear rara: inner attach with the outter layer. Itu yg kita pggl CD. Insert adalah kain yg masuk kt dlm CD tu. Inner & insert yg akan kotor. But, inner yg akan tmpg najis bb, insert yg serap kelembapan. Kalo inner basah, insert juga akan basah. Beli CD mmg akan dapat 2 insert. Jadinya kena beli CD bukan inner. Insert mmg ada jual berasingan.

Sy sedia menjawab soalan anda bila2 masa sahaja.

:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...