..::Wawa Yusoff::..: ..::90 hari tak cukup::..

Thursday, June 28, 2012

..::90 hari tak cukup::..

Morning peeps!

73 hari sudah bercuti. Rasa seronok sangat dpt berkepit dgn mikhael hari2. 17 hari lagi baki cuti yang ade. Rasa mcm x cukup cuti 90hari. Camne la mommies yg dpt cuti 60 hari tu je ek? 90 hari ni pun aku rasa x cukup dan x puas nak begomol2 ngan anak. ni sume gara2 perasaan cemburu dan tidak bersyukur.

Aku jeles seh ngan kwn aku, dia cikgu. due dia awl bulan ogos. dia amik cuti 3 bulan. pastu terus sambung cuti sekolah 2bulan. total dia cuti 5bulan!!! eeeee....bestnye..!! ofcoz la dia dpt tgk pekembangan anak dia sepenuhnya... eeeee...jelessss...jelessss.....

2hb ni mikhael nak masuk taska dah. saje hantar awal. kasi training dulu. tp utk mula2 ni letak half-day dulu. nnt da nak start keje baru letak full day. xnak bg dia tekejut sgt. Sejak2 aku pk nak hanta taska ni, malam2 x leh tido tau. dgn mcm2 kes pengasuh lagi. yang terbaru ni kat rahman putra sg.buloh kan?? alahaaaiii....mmg kat kawasan aku la tu.. risau woooo... Tapi bukanlah kat taska yg aku nak hantar ni. Walaupun ramai gak opismate yg dah hantar anak dia kat taska ni, tapi aku tetap rasa risau dan takut.

Kak miss(ofismate) pernah pesan, nak letak anak kat siapa pun, pengasuh ke, taska ke even mak kita sendiri pun kita MESTI TAWAKKAL. Tawakkal kepada allah. Dia pesan. setiap kali nak hanta anak tu, kita doa. Mohon perlindungan Allah untuk jaga dan lindungi anak kita sepanjang ketiadaan kita di sisi nya. Insyaallah. akan saya ingat pesan akak tu.


Bekalan untuk mikhael pegi sekolah nanti.

macam2 jenis storage yg aku ade. haha. yg botol kecik 2oz tu aku beli, pastu ade gak mam bagi sikit. sume botol besar 5oz mam yg bagi. aku cuma ade 6 botol je jingle jungle. tu pun dpt sekali ngan package breastpump. plastik tu aku baru je guna memandangkan stok botol yg ade sume dah habis guna. bekas plastik dadih pun dah habis. ni separuh stok je ni. ade lagi kat peti ais umah mak. 

menjelang nak masuk 3bulan ni production cam turun sikit je. seminggu sebelum start keje aku nak gigih buat power pumping balik. Takut ooo kalau susut. last week mikhael reject direct feed. asik ngamok je kalau disuruh minum. Aku risau sangat dah. sedih pun ye gak. Bila dia nangis2 xnak DF, akupun nangis sekali. sediiihhh wooo anak sendiri reject. aku ngadu ngan mam, dia kata buat skin to skin contact. ptg tu gak aku buat. sebelum mikhael mandi. pastu ayu suggest mandi ngan dia sekali. esoknye tu terus aku buat gak. ade dlm 3kali buat skin to skin and 3kali gak mandi ngan dia alhamdulillah terus melekat balik.

Sekarang ni mikhael dah pandai buat peraturan. kalau dia nak tido tu, janganla di hulur2 suruh nyot2, memang confirm gaduh. susah gak memula aku nak paham dia punye perangai. Tp skrg ni ok dah. Cuma dia dah syok bekepit, DF je mesti nak baring.. adooiii.. ni tgh nak ajar2 balik DF duduk. susah la, kalau kat rumah org, kenduri kawen, mana celah aku nak baring?? Mikhael mesti bekerjasama ngan mommy k!

mommy syg budak cendawan ni!! geget sikit! nom..nom..nom..!




8 comments:

Honey_dear said...

my Zahra pun kalau nak ngempeng mesti nak berbaring.
Kalau duduk, asyik tersedak je.
Susah hati kalau keluar mane2 nak kene bf dia.

Cikpuan rara said...

rara pon nt cuti 90hari,tapi rara unpaid lagi 2 bulan.suami pon dh setuju sbb rara nk anak besar sket baru hantar taska =)

Cik Asma BLuppy said...

comelnye!! bambam pipi tu!

celebration of love said...

60 hari mmg tak cukup oiii... G keje jiwa xde.

Mommy_Cha said...

kita cuti 90hari tau...hehehehehe :)
mmg kalo cuti kejap tak besdt tapi kalo cuti lelama boring pulop :P tapi kalo ade baby tak boring..walaupon penat tapi njoy!!!!
lawak nengok budak cendawan tu :)

Fizlynn said...

Wah...caiyokk....caiyokkk...berapa banyak dah kumpul EMB, actually kan Wa, akak kurang suka EBM sebab rasa dia macam tak best macam yg kita simpan 2-3 days dalam fridge bawah, tapi ye la kan, kena buat jugak untuk saat susu merundum. Syok la korang cuti pantang 3 bulan, akak 2 bulan je lagi sedey okay.

aTy _faRed~ said...

aty cuti 60 hari jer..meamng sedih...tapi tau ar..keje swasta kan..nak awat camane.:(

siti kektus said...

mikhael comel. :D