..::Wawa Yusoff::..: ..::Rezeki untuk Mikhael::..

Saturday, May 5, 2012

..::Rezeki untuk Mikhael::..

Saturday night fever yaww..!! hehe :)

21days in confinement session, aku dah bertanya2 bila boleh makan McD ni wey...?? Rupenye, menahan selera semasa pantang itu adalah lagi seksa dari menahan perasaan mengidam semasa mengandung kan? hihi

Alhamdulillah harini boleh kata 90% tahap kesihatan semakin baik. Jahitan pun dah xde rasa pape, in fact aku dah boleh bersila.. hehe. Sembelit..??? hurrmnn.. mommies yg pernah kena sembelit masa lepas bersalin tu mesti rasa berpeluh2 nak ckp psl topik ni kan?? Aku tergolong la dalam kumpulan org yg terkena sembelit tu.. Azab korang tau x. Tula, nasib masing2 xde siapa yg tahu. Melahirkan mikhael sangat senang bagi aku. semuanya dipermudahkan dan aku bersyukur sangat2. Tapi keadaan aku lepas tu hanya tuhan je yang tau. Tak perlu la aku nak cerita kat sini. kang ade plak yg kata pasal berak pun mau tulis ka??? haha. tp sirious, pengalaman aku kena sembelit memang tahap mengalir air mata.

Sakit2 pada jahitan tu lumrah la kan. 3 hari lepas bersalin baru aku start berurut pasalnye aku x berani nak baring lagi sebab aku rasa cam sakit gila jahitan aku. Sesi berurut aku berjalan lancar. Makcik urut tu tlg urutkan Miss B aku. memang terbaik la. terus kena bengkak susu. tu tandanye production susu adalah sangat baik and aku happy gila BF mikhael pastu syok je masa mengepam.

Memandangkan Mikhael jenis kuat menyusu dan direct feed, aku tetap pam. bukan ape, aku nak  mendisiplinkan diri untuk pam setiap 3 jam supaya x jadi malas nnt. hehe.  Aritu kakak bg storage bottle yg 2 oz tu. pastu aku kirim lagi kat kakak belikan lagi sebab rumah dia sangat dekat dengan outlet Moms Little Ones (MLO). Aku kirim sekotak (10 botol) nnt x cukup beli lagi. Semangat seh. hehe

Alhamdulillah 3 hari lepas bersalin aku dah start mengepam dan boleh buat stok. Setiap kali sesi mengepam dapat 2oz. memangla x semeriah mommies lain yg sekali pam boleh cecah 5 - 15 oz. Pernah je aku pam dapat 1/2 oz dan aku tetap bersyukur. Xde ape yg aku nak keluhkan. ade mommies yg tak bersusu langsung kan?? so, kalau aku pam asal menitik susu tu pun dah cukup bersyukur sangat aku rasa. 

Mula terpikir nak pakai plastik je. tp memandangkan aku punya sesi pam pun setakat ni paling banyak 3oz, and plastik plak paling sikit size dia untuk 5oz dan pakai buang. Jadi aku x nak membazir, beli la botol ni. boleh cuci dan pakai balik :)

ok, mikhael dah berbunyi2 mencari mommy. Chow..!!


7 comments:

Cheyan said...

Alhamdulillah..memang rezki baby u..harap-harap I nant pun dapat nak nyusukan dia..hehehe..

Lala Latif said...

Ya Allah...memang azab betul setiap kali nak nak berak...sy dah 80hr ni pun.still takut2 lagi...meraung2 evrytime masuk toilet...:-(

ctmah said...

uuuuuu..sakit sgt ea wawa?tak terkoyak ke ek?huhu

Wawa Yusoff said...

Cheyan : insyaallah cheyan, moga niat suci cheyan dimakbulkan :)

Lala Latif : kan?? aduiii..azab betul rase :p

ctmah : alhamdulillah tak terkoyak. tp org kata klu sembelit ni jgn teran. btw, wa still begantung ubat lagi sampai harini.

Cikpuan rara said...

wow best nya.bekas tu colour full lah.heee

MissRhana said...

hello babe. folo u here :) jgn lupe tandem pumping tau. nti dpt buat stock byk time confinement lg :)

ReYNa said...

same la.terglg dlm kump susah nk berak,huhu.awal2 mmg berjam2 dlm toilet