..::Wawa Yusoff::..: ..::Mambang Kuning::..

Tuesday, May 22, 2012

..::Mambang Kuning::..

harini, mikhael sudah 37 hari. 
Alhamdulillah mikhael sihat dan semakin sihat. 
Mommy dia pun x larat nak menampung masa DF dia. hehehe

Masa checkup sebulan last week
Mikhael : 4.1 kg - Mommy : 41 kg

Tp mikhael ade kuning lagi.. dah sebulan lebih mambang kuning still x mo pegi. ibarat mahu terus bekawan baik dgn mikhael. mula2 cek 13.1, kali kedua cek dah turun 6.1. pastu aritu checkup sebulan naik balik 10.6. Tadi cek dah jadi 10.4. Amik darah dah berapa kali ntah. x larat rasanye tgk anak kena cucuk2. masa mikhael 2 minggu haritu, sister kat klinik tu cucuk tumit dia sampai 5 kali tau x. sampai aku tanye la kenapa. dia kata jarum tumpul...! boleh camtu! geram je tgk. sedangkan kita kena cucuk sekali pun dah bisa2 rasenye. ini kan plak baby umur 2 minggu. Balik tu masa nak tukarkan diapers dia aku tgk tumit kecik dia tu mcm nak hancur je kesan cucuk2 tu. sediiihhhh sangat tengok.

harini plak doktor amik darah setengah tiub. Sedih sangat tengok tangan kecik dia tu kena cucuk ngan jarum besar. Kena picit tgn dia supaya darah turun.. alahaaaiiii..... sedih! Sampai naik lebam2 tgn dia sbb kena picitt nak kasi keluar darah. Tak tahan tgk dia nangis kuat2 camtu. Alhamdulillah result darah dia ok. xde sakit2 lain. Sekarang ni tgh tggu utk cek urine plak, lagi 2minggu baru pegi cek. untuk cek hati. Aku doaaaaaa sangat xde pape. Setakat ni alhamdulillah kencing berak dia sume ok. Tadi pun doktor dah cakap yg mikhael ni mmg jenis kuning berpanjangan. aku x kisahla lama mcm mana pun kuning dia yg penting xde sakit2 lain. x sanggup aku nak tgk dia sakit2.

kesan2 lebam lepas doc amik darah dia.

Sekarang ni aku dok google jenis2 penyakit kuning dan penawarnye(hopefully ade). aku x larat dah nak tgk anak aku kena cucuk2 lagi. Yang paling hampir aku jumpe pasal kes aku ni ialah

Demam kuning susu ibu (Breast milk jaundice).
Demam kuning susu ibu hanya berlaku dalam 1% – 2% kes ibu yang menyusu. Demam kuning susu ibu disebabkan bahan yang terhasil dalam susu ibu yang menghalang penyingkiran bilirubin melalui usus. Ia bermula pada hari ke 4 hingga hari ke 7 dan menghilang selepas 3 hingga 10 minggu. Pihak doktor akan menentukan sekiranya ini berlaku, biasanya sekiranya demam kuning berterusan melebihi 7 hari. Ibu boleh kembali menyusukan bayi selepas bayi sembuh daripada demam kuning.
sumber : SINI

Tapi aku x paham kat sini, maknenye dia kena puasa BF ke?? abis tu dia nak minum apa?? ade sesiapa yg paham tak? tolonglah explen kat aku ye. 

Aku ada jumpa mcm2 cara nak buang kuning ni dari web tadi. 

1.Jemur bayi di sebelah pagi. Jangan jemur dalam keadaan terlalu panas. Seeloknya dalam pukul 8 sebab belum panas terik lagi. Jika cuaca luar telalu panas nanti baby kita kekurangan air pulak. Tutup mata bayi supaya tak terkena silau .
2. Beri bayi anda lebih air masak supaya kekotoran dan tahap bilirubin yang ada dalam tubuh bayi dapat di singkirkan dengan lebih cepat.
3. Susukan bayi anda dengan lebih kerap kerana bayi anda akan lebih kerap buang air atau buang air besar yang akan sama-sama keluar dengan kekotora yang ada dalam tubuh mereka.
4.Jika anda mengambil herba atau jamu, hentikan buat seketika sehingga bayi anda sembuh.
5.Rebus daun bunga raya, daun sirih dengan air kelapa. Selepas di mandikan bilas dan bersihkan  Mandikan bayi dalam berapa hari.
6.Rebus kacang bendi dengan secawan air. Ambil air lendir kacang bendi yang di rebus tadi dan di beri minum pada bayi anda sekali sehari.
7.Anda juga boleh mencuba beri minum susu kambing ( sikit saje ) kerana berapa orang rakan saya yang mencuba kaedah ini sebelum ini memang berkesan. 
8. Minum air glukos ori bebanyak dan pas tu kita susukan baby (susu badan)…

Aku memang takkan bagila air2 rebusan kacang ke, daun bunga raya ke.. memang toksah merepek la aku nak suap anak aku sume2 tu, bukan ape. takut body dia xleh terima kang jadi lain pulak. Aku rasa nak cuba yg no.8 tu. sebabnye aku yg kena minum. bukan mikhael. mikhael still BF lagi. Option kedua, mungkin aku akan try air zam-zam utk mikhael. Sebabnye, air zam-zam adalah air yg terbaik didunia dan boleh menjadi penawar. Insyaallah. Dan jemur mikhael tu memang selalu di praktikkan.

ok, kakak baru call. nasihat dari doctor. katanye mommy kena puasa makanan yg berasaskan herba@yg panas2. contohnye kalau lauk tu x bleh letak halia cili or apa sahaja yg panas.

Moga usaha mommy ni berhasil utk kamu ye sayang... Insyaallah.



18 comments:

Fieda said...

cian baby awk...baby sy dlu kuning tgi gak..ada org suh bg air anggur htam...sy pun bg air anggur htm tu..just picit buah anggur tu amk airnye je..bg 2 kali shari..2 ari je mnum anngur htm tu..da turun kuning nya...cubala insyaallah..

cha said...

kesiannya baby sampai lebam lebam. harap2 cepatla sembuh ye amin

Maria Yusoff said...

Breastmilk jaundice tidak bahaya, tetapi perlu dipantau dari semasa ke semasa. Elakkan dari memberi bayi air yg lain selain dari SUSU IBU. (mommy minum byk2 takpe...hasilnya nnti dpt kt baby juga). Mmg ada doktor yg akan suruh stop B'feed & baby akan diberi FM utk kurangkan kuning tu. Tapi, ubat terbaik adalah SUSU MOMMY sahaja. So, mommy, amik lah makanan yg cukup berkhasiat ye. For Elman, penyakit itu tanda awk sedang membesar ye...lawan penyakit tu ye sayang. :-)


p/s: kalo nk calsium (good for your baby)just ask from me ok mommy....

bmpower27 said...

hmm...
yang sy tau air masak not recomended at all...cuma susu ibu saja...

bendi- masa sy preggy dulu mmg my MIL suruh makan byk2 bendi supaya anak xde jaundice. alhamdulillah berkesan. so klu u takmo bg anak, u la makan bendi dalam pantang ni...

anggur hitam - ni my mom punya petua. dia cari anggur itam yg takde biji. perah n cari yang manis2 je..suap la dlm sesudu teh sehari..

my son xd jaundice tapi sbb kulit dia putih, so nurse tetap amik darah sbb dia nampak kuning..apa la...thats why my mom still bagi air anggur hitam tu..

hopefully membantu.

Shakina Farhan said...

masa baby dulu kina ade gambar kena jemur sekeping..hee..

semoga mikhael cepat2 sembuh ye..amin

hafizerna said...

alaaa...kesian nyer.sedih tengok tangan lebam2.iman pun lebam tangan kena cucuk masa di NICU masih tak hilang parut sepenuhnya.setiap kali ternampak kesan lebam tu,sayu..je hati.

wawa makan yg berkhasiat tau..sebab wawa df mikhael.

semoga mikhael cepat sembuh.amin

ryy.han said...

My son pun kena brestmilk jaundice..smpi 2 bulan nmpk sikit2 kuning..doc pesan teruskan je bf..lain2 mmg xde amik jamu, mkn pun biasa2 je..yg penting sabar

Cheyan said...

Sian nya baby mikhael..aritu my baby pun kene kuning, I kasi BF every 2 hrs..then I minum susu kambing..alhamdulillah ilang kuning dia..

I ada buat n3 pasal ni..bole la click sini.. http://yantipadli.blogspot.com/2012/05/alya-kene-kuning.html

Harap dapat membantu

ctmah said...

xsanggupnye nak tgk tgn baby kena cucuk2..pity to mikhael.huhu!
semoga mikhael cepat sembuh ek.wawa byk2 sabar k

CikNaa said...

owos.. nama dah sama ngan anak ciknaa..baju, selimut sume same! suke3.. hihi.. muka pn lebey kurang.lahir pn dh dekat2..harini mikhaill ciknaa 30hari. esok baru cucuk. xtau la kot same jgak berat nye 4.1 kg :)

HAFIZA HASSAN said...

aritu bg ank anggur hitam.. pastu mandikan dia ngan air daun herba beli kat kedai cina.. mak pun ada mandikan ngan air daun dukung ank.. ada kwn aritu dia minum air mineral yg kite beli lm botol tu, kuning ank dia turun.. depends on bby body gak.. tp xslh nk try if xmembahaya..

me220784 said...

wawa : offmate aku bgtahu masa ank dia kena kuning yg tinggi, dia jemur baby masa matahari nak naik n minum susu kambing, alhamdulillah turun. btw semoga elman baik2 aje dan cepat sembuh, ameen! :)

Fizlynn said...

Wa... baby akak kena masa 2nd day then terus stay hospital another night letak bawah uv light tu, then lepas 2 weeks check up alhamdulillah dah ok, memang kasik dia breast milk sahaja, dan make sure dia berak hari2 dalam 5-6 kali lepas balik hospital. My paed said yang kena bf jaundice tu sebab ada makan jamu, halia and lada hitam, so better reduce la kalau ada makan benda2 ni. Akak mmg tak ambik jamu sampai skg la sebab takut baby tak tahan, even my mom dok bising suh makan pil ubat jamu ke apa ke...di abaikan...hehe...

izla said...

comelnya baby mikhael..

tapi sian tangan dia lebam kene cucuk.
cepat2 sihat yer mikhael :)

cikgu_ejat said...

Anak laki saya disahkan kuning berpanjangan. N setelah pemeriksaan doctor, test coombs positive. Low hb 7.2. Esok ada temujanji dengan doc pakar, amik darah lagi, ibu dan anak. Semoga aliff faizi kuat untuk sihat. Amin.

Bazilah (^0^) said...

salam kenal..ringan nya mommy mikhael ni..nway enjoy motherhood :)

Sufi MS said...

Baby saya pun sekarang kena jaundis, dah 8 kali kena ambik darah, memang normal ke tgn baby lebam lepas kena ambik darah ya,,baby saya tapak tgnnya abis biru , risau plak saya :(

Anonymous said...

Baby sy pon da 16 hari.. Tp kuning dia still trun naek.. Da mcm2 buat.. Kuning still over than 10.. Jumaat ni tgk.result drh.. Air kencing ok.. Sy pon da xlart da nk bwk bby g amek drh selalu.. Hope bby2 sume cpt baek.. T_T..