..::Wawa Yusoff::..: ..::Episode Bersalin # Part 4::..

Monday, April 30, 2012

..::Episode Bersalin # Part 4::..

setelah 3 part punye cerita, rasanye ni final part kot. sila jangan bosan ye. tuan rumah ni terlalu seronok berkongsi cerita :)

ok, terus cerita masa kat katil transit kat unit PAC. sampai je katil, akupun terus la nak baring la konon. nak rehat. letih la kata. pastu nak gi kencing dulu. bangun je dari katil terus rasa darah tu turun mcm air paip. sirious x tipu. memang laju je rasa darah tu turun. selak je kain sikit tgk darah dah meleleh sampai betis. pastu terus ke lantai. memang banyak gilela. Gagahkan jugak ke toilet nak tukar pad semua. sepanjang jalan tu darah still meleleh. sib baik x jauh sgt toilet. Kat toilet tgk kain mmg dah penuh darah je. terus tukar pape yg patut pastu pegi balik kat katil. call mak tanye memang mcm tu ke turun darah lepas bersalin. mak kata memang banyak. tp mak x sure la aku punye darah byk mcm mane sbb mak xde dpn mata.

pastu kebetulan kak zam, ofismate aku call. aku citer kat dia. sejak dari 10 pagi sampai 1.00 tghari aku tukar pad 3 kali. Baru dia explen klu darah turun banyak MESTI cerita kat doktor. Tukar Pad berapa kali pun MESTI cerita kat doktor. Penting sebab doktor boleh tau kekurangan darah kita banyak mana. kalau kita x bagitau doktor x tau la kan. anything happen kan susah. Masa nak BF baby tu mmg aku rasa mcm nak pitam. call mak mintak mak buatkan milo panas dengan roti planta. Mirzal datang bwk makanan ngan milo tu baru la aku rasa fresh sikit. Kalau x memang melayang je rasa.

Aku naik ward pukul 3.30pm. sampai je ward doktor dtg check aku terus cerita kat doktor semua tu. Doktor aku muda. baru 25 tahun. Doktor perempuan india. Dia baik. Dia ckp nak cek jahitan. aku pun ok jela. pastu dia kata nak seluk sikit sebab kes aku bleeding teruk tu kan. so dia nak tengok klu ade darah beku lagi yg tertinggal. Bila dia kata nak seluk je aku dah seriau. gila kau, baru lepas kena jahit kot.

Doktor : I have to put one finger inside. Take a deep breath please
Aku : Is it hurt..??
Doktor : A bit *Smile*
Aku : *Tarik napas dendalam*
Doktor : Ok, there is a duct blocked. I have to put a second finger to pull out all the ducts

aku dengar je doktor nak masuk 2 jari terusla rasa seriau giler. tp aku cam besela. suka ajak doktor borak. macam2 aku tanya. Kalau x borak nnt aku lagi rasa x best sebab fokus kan sgt dekat sakit tu. tu yg aku ajak je doktor tu borak. sib baik dia rajin layan. sambil2 dia korek2 tu dia layan je aku punya soalan2 merapu. hehehe

Aku : Kenapa saya bleeding teruk? Normal ke?
Doktor : U tukar sampai 3 pad dlm 3 jam and fully, x normal sebenarnya.
Aku : Camne leh jadi camtu??
Doktor : See, u nampak x darah2 ni?? hitam dan melekat2 kan? ni darah beku yg masih tertinggal kat u punya saluran perineum. kalau i x keluarkan sekarang, memang lagi lama u akan bleeding
 *sambil tunjuk jari dia yg penuh ngan darah aku yg hitam*
Aku : Oooo..banyak lagi eh. Kenapa ade darah beku tu lagi? kan masa kat labour room nurse dah keluarkan.
Doktor : Yup, memang diorang dah keluarkan semua, but maybe ini darah u yg baru turun. which is masa dorang keluarkan tadi darah2 ni masih ada kat rahim u lagi.
Aku : Banyak ke doktor..? *aku da lemas dah time ni*
Doktor : Klu mcm u ni kire normal la. ada lagi banyak dari ni. Wait aaa... I have to do it again about two or three times more
Aku : ok..ok.. I hope that will be the last one
Doktor : Ok, done. See.. there's only red blood only *sambil tunjuk jari dia ngan darah merah je*
Aku : ok, thanks doktor. Camne ngan jahitan saya? elok? tebukak x..? * aku cuak sendiri je*
Doktor : No,no.. Jahitan awak cantik and kulit awak pun elok je. No worry ok *sambil senyum*

sepanjang beborak ni doktor dok mengorek miss V aku jela. Adela 8 kali keluar masuk 2 jari dia sebab nak keluarkan darah beku tu. Fuh!! tak benapas aku rasa :p

Punca aku bleeding tu sebab darah beku yg masih tertinggal kat saluran perineum. Memang selesai je doktor seluk2 tu aku ckp kat dia nak tgk darah tu, heee.. hitam gila korang tau x. mcm bertali - tali tu.. aku sendiri tgk pun takut. hehe.

Tp ingat eh. to mommy to be, klu lepas bersalin korang punya bleeding tu lain mcm je banyaknye, MESTI cerita kat doktor k. Jangan takut la kena seluk sebab ubat bius tu still ade lagi, korang cuma rasa x selesa je ataupun korang mungkin cuma rasa takut sebab kena jahit tu kan. Rasa dia x sakit sangat pun. yang penting korang SIHAT masa discharge. Kalau korang tak cerita, nnt dah balik rumah baru jadi mcm2 memang leceh la korang nak repeat ke hospital  =)

Alhamdulillah aku x overnight pun kat hospital. Doktor datang check baby pukul 5.00 ptg and dia decide kitorang boleh discharge. Pukul 8.30 malam camtu kitorang dengan rasminya melangkah keluar hospital. dan kali ni kami pulang BERTIGA..


Hureeyyyy..!!!


10 comments:

me220784 said...

baca ko punya cerita aku cuak syiot! :p

Gadis said...

kecut perut time baca..fuuhhh...

Wawa Yusoff said...

Rozi : kahkahkah!! aku yg ngadapnye lagilah wey. rasa mcm di koyak2!:p

Gadis : kecut kan..? memang itulah yg kena dihadapnye pun... hehe :)

kayrul-shah said...

katam sudah baca kisah nie..hehehe

kayrul dulu dah 2 minggu bersalin darah macam dah kurang keluar, masuk minggu seterusnya terus keluar banyak darah siap macam ada darah beku hitam lagi..50 hari baru abis darah nifas...

tahniah ye..comel baby dan selamat berpantang

ieda said...

rasa macam nak pengsang kejap sambil terbayang2 pengalaman sendiri

Wawa said...

Bile darah turun, mmg rase nk pitam n melayang2 kn... Tp sy pnye kes tkde plak tertinggal darah beku sbb sblm balik tu doc wat check sekali lg utk tgk darah beku... Semua ok...;)

Wawa Yusoff said...

kayrul-shah : wow, sampai 50 hari..?? lama betul tu..

ieda : tula, masing2 mesti ade cerita kan :)

wawa : nasib masing2 kan, alhamdulillah u sihat je ek :)

NoRazUraShIma said...

wah sgtla...but despite all things wa dapat elman yang sgt adorable=)

cikpingu said...

haihh.. kite bce slow2 la plk ni sbb time bce ni naik bulu roma... huhu.. tringat time kne seluk cuci nk kuarkn darah beku 2..

Cikpuan rara said...

wahhh kena korek2 lg.huaaa mcm scary je.takutttt.