..::Wawa Yusoff::..: ..::Episode Bersalin # Part 3::..

Thursday, April 26, 2012

..::Episode Bersalin # Part 3::..

Situasi masih dalam labour room.

Lepas je baby keluar, nurse terus tunjuk kat aku suruh sebut baby ape. aku terus senyum sambil sebut lelaki.. nurse terus letak baby atas dada. MasyaAllah, x boleh aku nak bayang perasaan tu. aku tgk kepala dia berdarah2, kulit pun biru lagi sambil dengar suara halus dia merengek2. Mirzal still kat sebelah dok usap2 kepala aku, usap2 baby. Kitorang senyum je masa ni. Sakit..??? aku taktau dah mcm mana rasa sakit tu. Otomatik hilang. yang aku rasa masa ni hanya happy dan bersyukur semata-mata. 

Dalam sengah jam jugak baby atas badan aku and mirzal kat sebelah. Sambil kitorang belek2 baby tu nurse dok tekan2 perut utk keluarkan darah kotor. x lama lepas tu nurse amik baby utk bersihkan dan mintak mirzal keluar sekejap sebab nak jahit. Sempat dia cium dahi aku sebelum keluar sambil sengih2. Lepas je mirzal keluar nurse terus buat kerja-kerja dia. yang aku plak x habis2 ajak nurse beborak. sib baik dorang rajin nak melayan aku. Nurse baik-baik, dorang buat keje pun elok2, setiap apa yg dorang nak buat tu dorang kasi tau dulu. mcm nak korek kasi keluarkan darah kotor tu, pastu nak jahit semua. dorang explen elok2. Yang aku ni semuanya nak tanya. ni antara perbualan aku ngan  nurse2 yg ade kat keliling aku

Aku : Sakit tak jahit nurse..??
Nurse : Sakit sikit je, contraction td lagi sakit..
Aku : Nak jahit nnt bius kan..?
Nurse : ha'ah. kita bius sikit tp puan tetap akan rasa sikit la masa kita jahit nanti.
Aku : Nak bius tu kat mana...?
Nurse : Kat mana lagi, kat situ la.. dah situ nak dijahitnye. (masa ni kitorang gelak)
Aku : Banyak ke koyak nurse..?
Nurse : Tak banyak sangatlah, standard je (wah, mcm dah ade piawaian pulak size koyak aku ni kan..hehe)
Aku : Banyak ke nak kena jahit..? Dalam 3 je ade tak??
Nurse : ha, lebih kurang la. tp utk satu lapisan. kita ade 3 lapisan utk dijahit.
Aku : oh, ok.

Sesi menjahit pun bermula and aku still bercakap lagi. Yang jahit aku tu nurse pelatih tau. Boleh kata yg handle aku sepanjang bersalin semuanya nurse pelatih. ade sorang je staf nurse yang betul2. Best je dia layan aku borak2. Aku siap tgk lagi jarum benang turun naik pesume. Kaki dah menggigil2 kesejukkan. Ckp kat satu nurse tu aku kesejukkan, terus dia kasi minum milo panas pastu sepanjang kena jahit tu dia tolong gosok2 peha aku kasi haba sikit. Baik je layanan diorang.

Settle je jahit tu aku mintak dorang panggil mirzal sebab baby belum azan. Dorang terus bersih2kan aku, tukarkan kain, amik baby and panggil mirzal. Masa baby sampai je, aku tgk dia lagi sekali yaAllah..syahdu nya rasa.. Pastu mirzal masuk je aku terus nangis.. menitik2 air mata betapa bersyukurnya aku rasa..Mirzal amik baby, terus azankan. lepas azan tu dia duduk sebelah aku sambil borak2 betapa comelnye anugerah tuhan yang ade depan mata kitorang masa tu..

Selesai je semua, nurse kasi uri kat mirzal and terus tolak aku kat katil sementara. sebab ward penuh. Mirzal terus balik rumah utk tanam uri. Alhamdulillah selesai sudah semuanya..

Next entry aku nak share ngan korang lepas je sampai kat katil tu aku tumpah darah yang teruk + pengalaman kena seluk/korek sebanyak 8 kali selepas dijahit. Rasakan!!

nanti aku cerita k, seraaammmm.. hehehe :)



7 comments:

Miss Sunshine said...

erk... ngerinya rasa nak bersalin... selagi tak rasa sendiri, tak boleh nak bayangkan rasa sakit nak bersalin tu...

Liyana said...

ngeri2.... kena seluk lg lepas jahit?? adeyy rabak laa

ctmah said...

aik?camne leh tumpah darah ek..huhu!ngeri la plak

Gadis said...

masyaallah...
seramm rasenyer..

mcm mane la Gadis nak bersalin nnti..huhuhu

celebration of love said...

Situasi kita macam sama, u bsalin kt mana? Bila Tgk bby mmg lupa sakitkan....

MimahAjil said...

Alhamdulillah Wawa punye pengalaman bersalin normal dan Allah permudahkn segalanya...(^__^)

Wawa Yusoff said...

Miss Sunshine : jangan bayangkan yg ngeri2 tu, nak taknak kena hadap jugak. pk nak jumpe baby je. Syioookkk :)

Liyana : beranak tu pun dah buat rabak dah.. hahaha :D

ctmah : ngeri kan? nasib masing2 dear.. :)

Gadis : ye, mmg seram. tp klu sendiri hadap, x rasa apepun :p

celebration of love : memang pun. tak ingat dah rasa sakit tu mcm mane.

MimahAjil : alhamdulillah, allah permudahkan kelahiran mikhael. tp nasib wawa selepas itu.. hurmnn.. mcm2 tau. dengan sembelit segala.. hehe :)