..::Wawa Yusoff::..: ..::Episode bersalin # Part 2::..

Thursday, April 26, 2012

..::Episode bersalin # Part 2::..

Burrrbbbb..!! alhamdulillah.. kenyang sudah =)

jom, nak sambung citer kat spital plak. Sampai je hospital terus la register mcm biasa. disebabkan dah 3,4 kali punya drama kat hospital nurse kat kaunter tu bleh ckp kat aku mcm ni "Eh, mcm kenal je.. hehe. orang lama... " ye, memang, majoriti nurse yg bertugas kat situ dah naik cam muke aku ni ha. dok ulang alik je tp x bukak2. tp kali ni datang dengan kesakitan insyallah dah bukak.

selepas menjalani prosedur biasa, makanye doktor cek bukaan dah 4 cm. Aku rasa x rasa tekejut sgt sebab mmg dah agak. korang bayangkan seminggu lepas discharge bukaan aku 3 cm, and now baru bukak lagi 1cm. Agak slow motion sikit bukaan aku. bila dah camtu doctor terus pasang jarum kat tangan. suruh tukar pakai baju pink pastu nurse kasi masuk ubat berak. Doc ckp kat  nurse klu labour room masa ni kesakitan masih aku bleh tahan.

1.30 am.
Check bukaan masih sama. masa ni aku ok je walaupun sakit tu dah semakin, semakin dan semakin. naik ke katil try nak baring and tido. X dapatnye, lagi aku baring, lagi sakit. so kaedahnye aku berjalan je keliling kaunter doctor tu sambil baca segala note yg ade kat papan kenyataan. bila dah penat aku gi duduk kat katil bersandar.

4.30 am
Masa ni aku dah start ke bilik air, setiap 5 minit mesti pegi kencing. contraction plak semakin menjadi2. aku start balik berjalan-jalan. Aku tgk masa ni tempat yg selalunya penuh, kosong - sekosongnya. kerusi kat ruang menunggu tu kosong. doctor and sister kat situ sempat lelap lagi. lampu pun dorang tutup. masa ni aku bersyukur sangat. yela, bila keadaan mcm tu,maknenye keadaan di labour room pun x sesak. jadi, xdela isu labour room penuh. seriously, aku bersyukur sgt masa ni. 


6.30 am
masa ni sakitnye buat aku xboleh nak duduk pun. tiap kali contraction dtg aku akan berdiri pegang dinding sambil tundukkan badan. aku x pedulik org kiri kanan tgk aku.dah itu je cara boleh kurang kan sakit. serious wey, lagi korang baring, lagi akan rasa sakit tu. Nurse dtg check, aku bajet masa ni bukaan dah 5/6 cm. sekali dia kata, masih sama. aku mcm frust gile mse ni sbb sakitnye kemain lagi. lps cek bukaan aku terus keluar gi kat mirzal bagitau bukaan still sama and aku lapar. nak makan roti planta dengan milo suam. Ko nampak x selera aku kat situ. hahahah =D

8.00 am
ok waktu ni sakit dah jadi 3kali dalam masa 10 minit. Doc datang check bukaan. Dia tanya sakit sangat ke? aku ckpla sangat2 sakit. sebab dia tgk aku dah x boleh baring. Dia x ckp plak tu berape bukaan. aku tanyela dia ckp 4, Aku tanya lagi sekali, 4..??? Doc tu cakap LAPAN... masa ni tetibe je sakit tu nak ilang sebab mcm tekejut gile dlm masa sejam sengah boleh bukak banyak mcm tu. Aku lega sangat masa ni. Sebab dah tau memang nak terus ke labour room. tp handphone kat tangan aku lagi ni. Gagah lagi tau aku jalan pegi ke luar nak jumpa mirzal hantar hp kat dia sbb aku nak masuk Labour room dah. Tengok2 mirzal xde kat kerusi. baru aku teringat dia gi beli bekpas. Call dia kasi tau suruh cepat sikit sebab bukaan dah 8cm. Aku bleh dengar dia punya nada cuak masa kata "Ok..Ok.."

8.15 am
Selamat ditolak masuk ke labour room. aku still bleh gelak2 lagi ngan nurse kat dalam tu. sebab dia ketawa tgk aku naik atas katil. aku memanjat. aku ckp kat nurse, sejuk giler eh bilik ni. nurse senyum je :p

8.35 am
Agak lama jugak doktor menggodek2 miss V, sampai aku tanye kat nurse la doktor buat ape. Nurse cakap Doktor tengah pecahkan air ketuban.

8.45 am
Bukaan servik dah fully. sakit nak teran aku x rasa lagi. masa ni nurse start briefing la kasi tau nak teran macam mana, masa bila dan lain..lain.. Aku ckp kat nurse, tolong panggil husband saya. Dalam 3minit camtu mirzal masuk. Aku senyum je tgk dia. dia pun gelak2 je tgk aku dah mengangkang camtu. keliling aku ade 2 doktor lelaki, 1 Staff Nurse perempuan, 4 Nurse pelatih. Itu yg memang betul2 dengan aku masa bersalin. Yang tolong tgk lagi ramai tau x. total aku rasa dlm labour room aritu adela dalam 11 orang kot tgk aku beranak. hehe

8.48 am 
Masa ni baru aku betul2 rasa nak teran. Mula2 tu salah, nurse ckp aku teran kat muka, pastu try lagi nurse kata salah lagi. tu aku teran kat tekak plak katanye. Pastu aku baru dpt rhythm nak meneran tu coz aku dah rase baby push barulah menjadi. mirzal kat sebelah mmg bg full support. yg lagi best bila nurse suruh aku tarik napas, dia pun tarik napas sekali. masa tu aku nak gelak pun ade.

8.50 - 8.58 am
Masa ni aku dah start push dgn cara yg betul and kepala baby pun dah nampak mirzal kata. tinggal aku kena push betul2 je..  Bila rasa sangat baby push akupun semakin semangat la teran. dah pandai dah curik2 amik nafas sampaila aku rasa mcm Pop! aku terus tgk mirzal, dia mcm tau ape aku nak tanya terus dia angguk2 bgtau kepala baby dah keluar. masa ni kitorang dah senyum2 dah. Pastu dgr nurse ckp teran sekali je lagi kuat2, akupun terusla teran sampai nak putus napas pastu terus rasa mcm ade benda menggelongsor je keluar, bila aku tengok baby dah tebaring kat bawah tu. biru je kaler dia. masa ni otomatik kat mulut ni dengan zikir2 memuji tuhan. Subhanaallah, x boleh aku nak bayang mcm mana happy nye waktu tu. Betapa besar nye kuasa tuhan aku rasa kan. Masa ni mirzal terus cium dahi and aku pandang dia cuma mampu cakap "mikhael....." Mirzal senyum dan angguk.

..Alhamdulillah...



11 comments:

celebration of love said...

cute ank u... tp knp la rmai sangat orang kt labour room tu... hihihi

u cool lg yek. i mase nak beranak tu, asyik marah2 jer... sbb rase xtentu arah...

Gadis said...

comel nyer baby...
hihihihi...

eyqa amin said...

siryesly, 1st baca....rasa2 sakit laa..feel kowt..pastue..gelak smpy habis...lol xD

**kami~nak~tawen** said...

cute sgt baby!!! :)

('',)pzAEdy~ said...

arghhh tiap kali baca entry pglmn bsalin tiap tu la kna prepare tisu kat sblh. thnkz wawa for sharing!

ctmah said...

mikhael cute laa..

Cheyan said...

comellllll..alhamdulillahhhh..selamat

cikpingu said...

syiok woo bce pengalaman wawa.. smpi naik bulu roma kite.. hehe..
ape2 pun.. tahniah... selamat bpantang cam kite jugak.. :)

Wawa Yusoff said...

celebration of love : hehe. TQ. kan? ramai kan? mcm pesta beranak plak rasa mase tu :)

Gadis : Alhamdulillah.. TQ dear :)

eyqa amin : Gelak kan? tau xpe, i pun bila ingat2 balik moment tu mesti senyum sorang2

kami~nak~tawen : Tq anis, baby anis pun comel sangat :)

pzAEdy : sama! dulu baca pengalaman orang je, bila tulis pengalaman sendiri pun menangis jugak rupenye.. hehehe :)

ctmah : Alhamdulillah.. TQ dear :)

Cheyan : Alhamdulillah.. =)

cikpingu : pengalaman kamu lg hebat kan.. satu entry je settle dah cerita A-Z.. hehehe :)

Cikpuan rara said...

dh berair2 mata baca ni.xtau lah knp bila baca pengalaman bersalin mst sedih.

izla said...

alhamdulillah, selamat semuanya.

boleh baca saya punya pengalaman kat sini

http://buatgapo.blogspot.com/2011/10/pengalaman-bersalin-aku.html