..::Wawa Yusoff::..: ..::38 weeks 3 days::..

Wednesday, April 4, 2012

..::38 weeks 3 days::..

Hye! Masih bersiaran. Tp harini secara langsung dari rumah. Berehat selepas discharge dr Hospital sg.buloh(HSB) malam tadi. Having a baby?? Not yet!! Si kecik ni masih sedap duduk dlm tummy mommy dia. Boleh makan sedap2.

29 jam berada di PAC HSB adalah sangat meletihkan. 2 april, wa pegi HSB causes of less fetal movement. Memang seharian tu sgt risau baby x active. Kalau biasa wa kira pukul 3.30ptg dah ckup 10 kali gerak tp dah pukul 5ptg baru 3kali gerak. Itupun cuma gerak yg sgt2 lembut. Hospital pun sebelah ofis je. Balik keje terus pegi sana. Faham2la kalau kat PAC tu mmg korg akan tggu turn lama gile utk checkup. Register dlm kol5.30ptg nurse start check CTG nak dekat pukul7. Bila dpt dgr jantung baby, dah rase lega sikit. Cume nurse ckp x berape cantek. Tggu plak utk scan pkul 10 cmtu kot br dpt jumpe doctor. Resultnye air ketuban kurang. Not so good doc ckp. Tggu plak utk 2nd doc. Tp wa ckp klu sume ok wa nak discharge and dia kata ok. 2nd doc x cek pun. Dia terus decide utk warded terus sebab wa da ckup bulan. Observe dlm 1 mlm, klu baby still gerak mcm tu, terus induce. Dengar je mcm tu dah risau dah. Mulela otak ni dok teringat sume cerita2 seram sakit kena induce. But then, bila pk balik, yg penting baby selamat dan sumenye selamat. That time dah redha klu doc nak induce. Dapat jumpe baby cepat!! Hehehehe

Disebabkan wad penuh makanye nurse cuma bagi katil tumpang je utk rehat kat hujung PAC tu. X kisahla, yg penting dpt baring n rehatkan badan.
Mirzal stay kat dpn kaunter PAC tu sampai pukul 12pg. Lega sikit. Ade jugak kwn nak merapu. Lps mirzal balik terus pegi kat katil. Try nak rehat, lelapkan mata. Tp lampu kat situ betul2 atas kepala. Terang and silau gila. Mmg xlelap pun. Setiap sengah jam mesti bgn.

3 april Pukul 5pg dah kena check CTG lg sekali. Duduk je kat ruangan menunggu. Pukul 10pg baru dpt jumpe doctor. Kalini doctor cek bukaan baru 1cm. 1st doc decide utk discharge, 2nd doctor kata xboleh. Tggu dlu smpai ptg. Klu baby kurang gerak mmg dia akan induce.

Tghari tu my sis dtg bwkkan rendang ayam kampung yg mak masak. Mmg sedap gile! Heaven je mkn. Sangat2 sedap. Mse tu dah pk itula menu sedap terakhir wa bleh makan sebelum start pantang *drama je kan* Alhamdulillah pukul 2.50 ptg baby da ckup gerak 10kali. Mmg bekobar2 nak jumpe doc bgtau baby dah ckup gerak. Nak balik..!! Letih and lesu sangat masa ni. Tunggu punye tunggu punye tunggu. Tgk jam dah pukul 8mlm. Eh, xbleh jadi ni. Doctor td kata ptg. Ni dah mlm dok melangut lagi kat sini. Asik2 cek CTG. Tanye kat kaunter. Rupe2nye my session jumpe doc pukul 4.00 ptg. Dorang bleh telepas pandang!! Ayoooooooo.. Nak mrh pun dah xdaye sbb lesu sgt. Tggu jela. Pukul 9.00mlm jumpe doc and bgtau baby da ckup gerak. Tp doc kata air ketuban x cantek. Dia nak buat ultrasound plak. pegila naik tingkat 6 utk buat u/sound. Result mmg xberape ok tp doc ckp acceptable utk usia kandungan. Klu jd lg kurang geak dia suruh terus dtg hospital dan induce.

Akhirnye.. Pukul 10.30 mlm td br dpt discharge. Dan sekarang, 4 april wa msih dirumah menaip entry dengan bukaan 1cm. Klu sampai esok xde tanda ape2 makanye haruslah bekerja seperti biasa. Baby alhamdulillah bergerak active. Ptg ni ade follow up checkup di KK kuang pulak. Ok,sekian utk laporan harini. Esok kita sambung lagi :)

*hai la anak...kenapela kamu x mau keluar lagi ni.. Ayah ngan mommy dah x sabar sangat mau jumpe kamu....*



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

5 comments:

~ NANA ~ said...

hehe baby selesa duk dlm perut mama dia kot :)

Cikpuan rara said...

dye x nk kua ag ibu.nk relax dulu.heheh

Aeen said...

baby tgh best tu dok main2 dlm tu....insyaAllah...semoga semuanye berjalan dgn lancar yeh..:)

celebration of love said...

T.care dear. Bhaya if baby xgerak. Cpt2 g hospital tau.

ctmah said...

semoga semuanya selamat :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...