..::Wawa Yusoff::..: ..::What Best For Baby::..

Wednesday, March 14, 2012

..::What Best For Baby::..

assalamualaikum dan selamat pagi.. ehem, rindu tak?? rindu kan?? ceh!! *perasanmakenonsahaja*

lama x merepek. last entry pun tajuk serious kan. harini mau merepek. merepek sekadar mahu menceritakan tentang Cloth diaper (CD) a.k.a Lampin Moden. ala, wa penah cerita kat entry SINI

Kat entry tu wa kata pasal join KUTU kan?? hehe. sangat berbaloi tau.. bila dapat je CD yang cute2 tu, terus rasa eksaited nak beli lagi. Now, collection CD sudah menjadi 13 pieces and counting.. boleh gitu? hehehe. ye, wa masih lagi dalam usaha menambah, menambah dan menambah koleksi CD utk si anak kecil. Memang wa x nak pakai kan Diapers (lampin pakai buang) kat dia..

korang boleh cek sini KELEBIHAN CD dan kenapa wa memilih untuk pakai CD dan bukan diapers pakai buang tu.. KAT SINI DAN SINI. Rasanya memang ramai yang sedia maklum tentang lampin moden kan.. So Jom kita baca Keburukkan LAMPIN PAKAI BUANG kat SINI pulak


Tapi my MAIN REASON IS : Penjimatan BERGANDA.. hehehe
Purata kos pembelian lampin pakai buang
(Berdasarkan penggunaan maksima sebanyak 6 helai sehari bagi seorang bayi)
RM 0.50 x 6 helai x 30 hari = RM 90.00RM 90.00 x 12 bulan = RM 108.00RM 108.00 x 3 tahun = RM 3,240.00

Kos bagi pembelian 20 helai lampin kain moden (20 helai adalah jumlah yang disyorkan)RM 30.00 x 20 helai = RM 600.00
Penjimatan yang diperolehiRM 3,240.00 - RM 600.00 = RM 2,640.00 


Banyak sangat jimat nye untuk jangka masa panjang kan..???


Memang wa ni first baby and banyakla desas desus negatif bila wa decide nak pakai kan baby CD nnt.

"Alah... anak sorang bolehla.....esok dah 2,3 x terlarat nak cuci nye..."
"yelah tu.... mula2, bolehla.. esok2 x larat nak membeli nye...."
"takde pengalaman lagi boleh la ckp nak pakaikan CD, esok2 dah rasa susah memang tukar pakai pampers jugak...."

>>>Mulut Tempayan Boleh Di tutup<<<

Tak kisah la ape org nak kata, yang penting, i just want the best for my baby. Soal mahal itu tolak tepi sebabnye pembelian CD ni sekali je yang kita terasa mahalnye lepas tu bila dah cukup kita tak perlu nak habiskan duit lagi untuk beli tiap bulan mcm lampin pakai buang kan... Konsep dia adalah JIMAT. so, kalau boleh paham tentang konsep tu mesti org takkan pertikaikan ISU MAHAL.


Kalau sesiapa yang nak cuba pakai CD utk baby, ChomeyCheeky@papa Biz ade buat Give away sekarang ni.. Join cepat! Dapat hadiah CD + Wetbag(utk simpan CD kotor) + Romper


Wa selalu beli CD kat
ChomeyCheeky@papa Biz
GreenBBstore


Sebahagian dari koleksi CD my baby dan masih lagi dalam proses nak kumpul..
sangat comel.....!!!!!


So, kalau sesiapa berminat boleh la cek kat LINK yang wa bagi tu.. antara vendor yang menawarkan harga yang berpatutan dan sangat berbaloi :)





12 comments:

Cik Puan Mimi said...

comellllnye waa~~~

mimi pon ada terfikir nk pakai CD. tp husband kate, klau larat nk basuh boleh la pakai..terus berubah perasaan..tp klau tgk kt CD ni mmg berkenan.alahaiii..

wa klau nk beli yg comei gler. cari kt facebook. moleypatch garden klau x silap.cantik2.boleh nk design sendiri

Wawa Yusoff said...

mimi : my husband pun ckp gitu gak memula, tp bila bincang2 balik dia pun da tepengaruh ngan CD dia. siap bagi full support lagi klu nak beli CD. hehehehe

wah, boleh design sendiri ke?? TQ dear, nnt wawa check :)

Wawa said...

mmg teringin nak beli cd ni...tp mengenangkan diri ni malas tahap melampau2 n tanak nyusahkan en hubby, maka niat itu dibatalkan...
klu rajin, kompem da beli...kompem dapat jimat byk...kompem jgk duit en hubby tk melayang byk kan...hihi..

~ NANA ~ said...

wahhh jimat berganda...tp sampai skrg i tak beli lagi CD sbb pening nk pilih yg mana...blh gitu? haha...wawa punye corak tu semua comel2 la...geram tgk!

ReYNa said...

sy nak usha tengok link awk bg tu.hihii.nak kumpul jugak ...:)

veesakura said...

niat ati mmg nk pakai CD,tapi rasanya tak mampu nak membasuhnya. tambah2 plak i dun think my hubby pon rajin gila nak tlg basuh. so, tunggu lepas pantang jer la. kot2 pas pantang nanti, jadi lebih rajin, boleh la beli CD :)

Wawa Yusoff said...

Wawa : yela, klu pk malas tu, mmg i pun malas.. kihkih. hubby lg komplen nnt kena buang poo poo la.. apela, tp dah kira2 ngan kos nye segala, berjaya jugak melembutkan hati dan poketnye juge... hihi

Nana : Sila cuci mata dulu, nak beli lepas pantang pun boleh... tp nak pilih CD ni mmg rambangggg... haha :D

Reyna : Sila lah jenguk2 ye, join giveaway pun best, boleh dpt CD free..!!!! hihihi

Vee : kalau beli lps pantang pun ok, sbb baby 3kg & above baru sesuai pakai CD. utk newborn they're to small to fit in :)

ctmah said...

wah...byk dh tu..
gud2..kumpul selagi blh ek..
ada gak usha2..mcm2 kaler ade..nek juling gak la biji mate ni dok tgk mcm2 kaler..hihi

CikNaa said...

suke tengok org pakai CD ni. bg sy mmg bagus la mummy tu. tp sy mmg tidak la kot.. sgt la malas. lgpn xsempat sgt nk uruskan benda ni ** alasan org malas..ekeke =) chaiyok mummy..

Myluv - Syl said...

comel. anak saya pun pakai cd. slalu beli cd secara borong dgn kwn2. dpt le rega murah. memang berbaloi.. jimat dan cantik.

aTy _faRed~ said...

yeah..pakai CD memang boleh berjimat..lagi2 CD sekarang cantik2 n comel..!!! tapi harus gigih ar..gud luck dear..:)

Syima Syaz said...

hye...saya pun terpikir pasal CD ni tapi rasanya kena kumpul banyak2 dulu kot.rumah sekarang susah nak membasuh hari-hari...

tapi pasal negative comment tu memang biasa.niat kita nak BF pun ada gak org cakap mcm2...=)