..::Wawa Yusoff::..: ..::Manfaat Menimba Ilmu::..

Monday, February 20, 2012

..::Manfaat Menimba Ilmu::..


hello there. happy monday! *happy lah sangat.bluek!*
Previous entry wa ade ckp psl kelas penyusuan kan? ok, hari ni nak cerita psl kelas tu dan ilmu yg wa dapat. 

ok, utk semua info psl kelas tu korang boleh la rujuk kat SINI. takpayah la wa repat byk kali kan :)

utk kelas 3 jam yg lalu (hari sabtu) mmg kami rasa sangat berbaloi. Memula tu fikir kelas tu psl ajar cara menyusu utk bakal parent and cara storage. rupanya x.. macam2 dia terangkan...

Antara perkara yang boleh merubah persepsi wawa adalah bila dia terangkan tentang Size Tummy baby dan kenape kita mesti breastfeed baby right after deliver.

1 – 2 days : Size of Cherry

3 – 4 days : Size of walnut

5 – 6 days : Size of an Apricot

7 days – 3 weeks : Size of an Egg


Cuba imagine our newborn baby yg tibe2 je dibagi susu formula dlm botol masa kat hospital. Kan kesian sangat.. penat perut diorang. Apa yg difahamkan oleh nurturing haritu, lepas je deliver terus letak baby atas badan dan susukan. Itupun sekiranya baby takde masalah. Tp kalau baby kena bwk oleh nurse janganlah nak marah2 pulak ye, sabar, rehat dulu. Lepas tu terus ckp kat nurse nak susukan baby. Tak semua hospital akan buat procedure bagi baby kat kita lepas bersalin, tapi kita boleh mintak.

Lagi satu, nurturing ada pesan supaya bagitau nurse yang kita taknak baby minum susu formula. Bincang dengan nurse mcm mana. Dan kepada sesiapa yg ade rezeki susu keluar awal, dan dah boleh buat stok pun sebelum bersalin. Bwk la susu tu ke hospital dan beri pada nurse. Semuanya atas perbincangan ye. Janganlah korang harap yg nurse2 tu semua akan faham ape kehendak korang.. dan satu lagi kalau mungkin ada mak2 kita yg tak faham, atau terlupa diorang terbagi pulak susu formula.. janganlah marah2 mak tak tentu pasal.. Hati orang tua kita tetap kena jaga… cakaplah dengan diorang elok2 niat kita nak BF baby secara ekslusif…

Alhamdulillah, banyak sangat ilmu yang wa dapat. Entry wa kali ni semuanya refer kepada kelas haritu dan segala nasihat2 nurturing haritu sangatlah bermanfaat. Semakin eksaited pulak rasenye nak BF baby. Masa tengok video2 yg dia tunjukkan mcm mane baby carik sendiri nipple mommy dia, alahaiii.. rasa syahdu sangat. Kepada sesiapa yang teragak2 utk pergi kelas penysuan ni, my advise is.. PERGILAH JOIN.. sangat bagus dan TIDAK MERUGIKAN langsung... Mirzal pun khusyuk je dengar...

Now, i'm thinking should i take antenatal kelas...??? humnnnn :)
ada sesiapa yang amik kelas tu..? Bolehla share ye.. :)



5 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

nak pegi jugak kelas tue

('',)pzAEdy~ said...

kelas tu anjuran sape?? mna nk dpt info ye??

oh!1 i baru jek mlwt my fren bsalin, dia ckp gak td nurse da awal2 bg baby di FM. ermmm rasa cam tkilan gak. tp bila dpt tau alkisahnya...baru dpt jwpn. thnkz wawa for sharing knowledge!!

Wawa Yusoff said...

ekin : pegi kin.. memang best dan mcm2 info kita dapat..

(",)pzAEdy : dear, wa dapat info dari susu ibu.com. diorang memang selalu buat kelas. selain dari tu, u boleh cek jugak dengan sarakids.com. 2,2 tempat ni memang selalu bg talk :)

!k@ said...

ika bsalin kat sepital kerajaan, yg mmg org tau sgt support BF..tp sbb bsalin czer..lepas 6jam baru diorg bagi baby kat kita..6jam xboleh bgun sbb nk bg kesan ubat bius tu hilang..dah tnya nurse pasal susukan baby..nurse kata..xpe diorg jaga..kalo baby lapar..diorg akan bg susu dulu..sedihkan..
lepas amik baby tu..dia muntah susu banyak sgt..hbs basah baju..kesian dia..perut kecik lg kena sumbat dgn FM..

ika ada entry pasal antenatal class kat blog..nanti jenguk ye..


http://redaqualily.blogspot.com/2011/10/antenatal-classes.html

http://redaqualily.blogspot.com/2011/12/antenatal-classhospital-ampang.html

Wawa Yusoff said...

Ika : alahai.. sampai muntah baby.. mesti n urse bg FM banyak sangat tu.. siannye kat dia..

btw, thanks for the antenatal class info.. Really appreciate :)